Riaditeľka Plesu v opere: Kritika plesu je prirodzená. Čo má len pozitívne odozvy?

V sobotu večer sa v priestoroch historickej budovy Opery SND konal jubilejný dvadsiaty ročník Plesu v opere. Jeho riaditeľka a spoluorganizátorka Andrea Cocherová priznala, že prípravy sprevádzala štipka nostalgie. Hovorí aj o budúcnosti podujatia.

12.01.2020 08:00
debata (3)
Andrea Cocherová, riaditeľka dobročinného Plesu... Foto: ORANGE
Andrea Cocherová, riaditeľka dobročinného Plesu v opere s manželom Ivanom Golianom. Andrea Cocherová, riaditeľka dobročinného Plesu v opere s manželom Ivanom Golianom.

Tento rok sa uskutočnil už jubilejný, dvadsiaty ročník. Bola tvorba jubilejného plesu iná ako pri predchádzajúcich ročníkoch? V čom napríklad?

Mierny rozdiel sme vnímali, ale nie zásadný. Každý rok je pre nás dôležitý, vždy kladieme dôraz na to, aby všetko bolo dobre pripravené. Pre tím bol asi najväčší rozdiel v nostalgii a spomínaní, ktoré tieto prípravy sprevádzali.

Už niekoľko rokov podporujete myšlienku inkluzívneho vzdelávania, v rámci ktorej podporujete deti so zdravotným znevýhodnením. Môžete priblížiť dôvod?

Vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením je veľká a dlhodobo prehliadaná téma. Na Slovensku je veľa takýchto detí a mnohé z nich nemajú možnosť navštevovať bežnú školu vo svojom okolí. Prípadne im nie je možné na školách poskytnúť potrebnú podporu, pretože napríklad je akútny nedostatok asistentov učiteľa. Vnímame, že za tri roky sme prispeli k tomu, že sa o tomto probléme začalo viac hovoriť a začali sa aj uskutočňovať postupné zmeny. Veľmi nás to v mene tých detí, ich rodičov, ale aj samotných učiteľov a škôl teší.

V minulosti sa aj speváčka Celeste Buckingham... Foto: ORANGE
Celeste Buckingham, Emília Vášáryová a Andrea Cocherová V minulosti sa aj speváčka Celeste Buckingham (vľavo) zapojila do aktivít na podporu inkluzívneho vzdelávania. Na snímke s herečkou Emíliou Vášáryovou - členkou čestného plesového výboru (v strede) a riaditeľkou Plesu v opere Andreou Cocherovou.

V rámci plesu sa vám podarilo doposiaľ vyzbierať státisíce eur na dobročinné účely. Na svojej strane máte mnohé význačné osobnosti, ale každý rok sa podujatie stretáva aj s kritikou časti verejnosti. Prečo myslíte, že to tak je?

Považujem to za úplne prirodzené. Čo sa stretáva len s pozitívnymi odozvami? Samozrejme, niekedy nás neoprávnená kritika – často postavená na neznalosti faktov – zamrzí a považujeme ju za nie úplne spravodlivú. Zároveň ale vieme, že to k takému významnému a známemu podujatiu ako je ples jednoducho patrí. Trpezlivo dlhodobo vysvetľujeme, aké je poslanie podujatia a darí sa nám to – 80 % ľudí vníma dobročinný Ples v opere pozitívne.

Nejaký čas sa už špekuluje o tom, že dvadsiaty ročník plesu má byť posledný. Ak teda môžete na to odpovedať, prezraďte, ako to bude s podujatím do budúcnosti?

Pevne verím, že tradícia dobročinného Plesu v opere bude pokračovať. Je to už aj istý záväzok. Myslím, že by bola veľká škoda, keby pozícia a sila, ktorú si ples za 20 rokov vybudoval, nebola naďalej využívaná v prospech tých, ktorí potrebujú finančnú, morálnu či mediálnu pomoc.

Celý rozhovor nájdete vo štvrtkovej prílohe denníka Pravda – Pravda Magazíne.

Emília Vášáryová a Martin Huba sa v úvode...
Andrea Cocherová, riaditeľka dobročinného Plesu...
+69Andrea Gontkovičová, riaditeľka obchodného...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #organizácia #charita #jubileum #Ples v opere #Andrea Cocherová

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...