Banderas triumfoval na cenách Goya, nádherná Penelope Cruz očarila róbou

Španielske filmové ceny Goya ovládol film Bolesť a sláva režiséra Pedra Almodóvara, ktorý v sobotu večer získal sedem sošiek. V tesnom závese za ním zostala snímka Kým je vojna od režiséra Alejandra Amenabara.

26.01.2020 08:11
debata
Španielska herečka Penelope Cruz očarila v... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Španielska herečka Penelope Cruz očarila v kreácii Ralph & Russo Haute Couture. Španielska herečka Penelope Cruz očarila v kreácii Ralph & Russo Haute Couture.

Film Bolesť a sláva, nominovaný aj na Oscara, získal okrem iného cenu Goya za najlepší film, réžiu, pôvodný scenár aj najlepšieho herca v hlavnej úlohe, ktorú si na galavečere vo svojom rodného meste Málaga prevzal Antonio Banderas.

„Veľa som sa toho od teba za 40 rokov naučil, nielen v umení, ale aj v živote,“ poďakoval Almodóvar pri preberaní ceny Banderasovi, ktorý práve vo filmoch tohto excentrického režiséra začínal kariéru. V najnovšej snímke stvárnil päťdesiatdeväťročný Banderas starnúceho režiséra, ktorého vzorom bol Almodóvar.

Nicole Kimpel, partnerka herca Antonia...
Herečka Lucia Jimenez.
+19Španielsky herec Enric Auquer si odniesol cenu...

Banderas za túto rolu už vlani dostal cenu na festivale v Cannes či od Európskej filmovej akadémie a nedávno bol za ňu prvýkrát nominovaný aj na Oscara. Cenu Goya získal Banderas teraz druhýkrát, pred piatimi rokmi dostal túto cenu za prínos kinematografii.

Na ceremoniáli nechýbala ani herečka Penelope Cruz, ktorá si vo filme zahrala v retrospektívnych scénach Banderasovu matku. Hoci s cenou domou neodchádzala, bola skutočným stredobodom pozornosti vďaka svojmu príťažlivému večernému vzhľadu. O jej nežné romantické šaty s volánikmi a výšivkou sa postarala značka Ralph & Russo.

Herec Antonio Banderas si odniesol cenu za... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Herec Antonio Banderas si odniesol cenu za najlepší mužský herecký výkon vo filme Bolesť a sláva. Herec Antonio Banderas si odniesol cenu za najlepší mužský herecký výkon vo filme Bolesť a sláva.

Zahanbiť sa však nedali ani ďalšie španielske hviezdy. Na červenom koberci sa striedali luxusné kreácie zahraničných značiek ako Oscar de la Renta, Gucci, Dundas či Alberta Ferretti s domácimi ako Teresa Helbig. Zaujala napríklad aj Silvia Abascal v luxusnej zlatými niťami vyšívanej róbe Elie Saab Haute Couture či herečka Paz Vega v trblietavej bielej tube s dlhými rukávmi.

Cenu Goya pre najlepšiu herečku dostala v sobotu Belén Cuesta za drámu La Trinchera Infinita (Nekonečný zákop), ktorá rozpráva o mužovi skrývajúci sa za frankistickej diktatúry tridsať rokov vo svojom dome pred represiami režimu. Film natočili traja baskickí režiséri Aitor Arregi, Jon Garan a Jose Mari Goenaga, ocenení vlani Striebornou mušľou na festivale v San Sebastiane.

Herečka Silvia Abascal pózuje v kreácii Elie... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Herečka Silvia Abascal pózuje v kreácii Elie Saab Haute Couture. Herečka Silvia Abascal pózuje v kreácii Elie Saab Haute Couture.

Najlepší režisér večera – sedemdesiatročný Almodóvar dostal v sobotu cenu Goya za najlepšiu réžiu aj najlepší originálny scenár. Podľa miestnych médií je film Bolesť a sláva jeho doteraz najväčšou osobnou spoveďou v porovnaní s jeho predchádzajúcimi snímkami.

Ceny Goya udeľuje Španielska akadémia umenia a kinematografie v troch desiatkach kategórií a jej laureáti dostávajú bronzovú bustu španielskeho maliara Francisca Goyu. Rekord drží sa 14 cenami dráma režiséra Amenábara Hlas mora (2004) o mužovi, ktorý roky pripútaný na lôžko bojoval za právo na eutanáziu. Laureátom ceny Goya je aj český herec Miroslav Táborský, ocenený v roku 1999 v kategórii herec-objav roka za úlohu vo filme Dievča tvojich snov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #krása #film #móda #Penelope Cruz #Pedro Almodóvar #Antonio Banderas #Goya #Bolesť a sláva

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....