Móda ČS plesu: Drobná aj Verešová krásne, každá inak! Regešová šliapla vedľa

Úvod roka a plesovej sezóny drží v rukách Ples v opere. Záver najčastejšie patrí Česko-Slovenskému plesu. Aká bola móda dám tento rok?

09.02.2020 20:10
debata (2)
Modelka Andrea Verešová v kreácii od Jany... Foto: Pavel Dvořák
Modelka Andrea Verešová v kreácii od Jany Pištejovej. Modelka Andrea Verešová v kreácii od Jany Pištejovej.

Plesovú sezónu uzatvárajú už tradične akcie ako je Česko-Slovenský ples. Je zaujímavou ukážkou toho, aký rozdielny môže byť vkus a prístup ku spoločenskej móde na dvoch stranách hranice niekdajšieho Československa. Siedmy ročník bol ukážkou toho, že Slovenky sa omnoho viac odvážia experimentovať alebo im vyhovuje jemnejšia a čistejšia elegancia, v Česku boduje omnoho viac dekoratívnosť a princeznovská pom­pa.

Na sobotňajšej akcii už tradične nechýbali dámy ako Andrea Verešová či Lucia Hablovičová. Obe celkom rozdielne, každá však krásna a príťažlivá vlastným spôsobom. Čo sa Verešovej týka, jej ľúbivá estetika, ku ktorej sa rada utieka v rámci spoločenských volieb, dokáže byť pre mnohé ženy veľmi inšpiratívna. Napríklad aj šaty z minuloročného ČS plesu si oblieklo hneď niekoľko ďalších žien po nej. Podobný príbeh možno čaká aj tie tohtoročné.

Speváčka Celeste Buckingham v kreácii od Emy...
Modelka Karolína Mališová v šatách Poner.
+59Moderátorka Gabriela Lašková v spoločnosti...

Za ich autorstvom opäť stojí Jana Pištejová a spojenie týchto dvoch žien, ktoré občas skĺzne aj ku zbytočnej provokácii (najmä na módnych prehliadkach), sa v tomto prípade osvedčilo na jednotku. Verešovej princeznovská kreácia s výraznou sukňou a bohato vyšívaným dezénom z čipky fungovala ako magnet. Bohatá trblietavá výšivka na priehľadnom tyle niesla v sebe rafinovanosť a opticky vytvárala dojem akoby živôtik bol vyšívaný rovno na tele nositeľky. Bálová sukňa dodala šatám pompéznosť a hoci medzinárodné červené koberci sa podobnými siluetami neplnia tak, ako to je zvykom na Slovensku či v Česku, nie je dôvod vzdať sa ich. Najmä, ak ide o pompézne plesové podujatie.

Lucia Hablovičová v kreácii od Borisa Hanečku. Foto: Martin Řezáč
Lucia Hablovičová v kreácii od Borisa Hanečku. Lucia Hablovičová v kreácii od Borisa Hanečku.

Z celkom iného súdka boli šaty, v ktorých sa predviedla Lucia Hablovičová. Autor, dizajnér Boris Hanečka, sa inšpiroval v historickom kostýme. Nádherne sošnú siluetu vytváral nielen korzet a modrá zamatová stuha v drieku, ale aj rafinovane riešená sukňa, ktorá vzadu prechádzala do vlečky a pripomínala odevy z éry belle epoque. Skvelé na šatách však bolo prepojenie historického a moderného. Čierny elastický top, zdobený lemom zo strapcov a dekorovaný výraznými ramenami pridával modelu nečakaný rozmer. A to platilo aj o plisovanom golieriku, ktorý sa objavil už v poslednej autorskej prehliadke Borisa Hanečku a odkazoval na obdobie renesančných obrazov.

Speváčka Emma Drobná v kreácii od Fera Mikloška. Foto: Pavel Dvořák
Speváčka Emma Drobná v kreácii od Fera Mikloška. Speváčka Emma Drobná v kreácii od Fera Mikloška.

Do tretice ponúkla večernú alternatívu módy aj slovenská speváčka Emma Drobná, ktorá sa opäť spojila dizajnérom Ferom Mikloškom. Hoci kedysi známy najmä pre svoju dekoratívnosť vo večernej móde, čoraz častejšie sa prezentuje na červených kobercoch minimalizmom so zaujímavým detailom. A pri Drobnej to bolo absolútne viditeľné. Biely model šiat s efektným prekrížením okolo krku a ozdobený len strieborným štrasovým opaskom, bol na pohľad jednoduchý, no zároveň veľmi moderný a dostatočne spoločenský. Niesol v sebe súčasnú podobu spoločenskej módy. A pri nositeľke, akou je Emma Drobná, ktorá má aj dostatočnú charizmu a vie šaty predať, fungoval bezchybne.

Speváčka Veronika Nízlová v kreácii Pronovias. Foto: Martin Řezáč
Speváčka Veronika Nízlová v kreácii Pronovias. Speváčka Veronika Nízlová v kreácii Pronovias.

Drobná bola opäť jednou z dám, ktorá potvrdila popularitu bielej farby na spoločenských akciách – rovnakého tónu, aký sme mohli vidieť už na Plese v opere. Ani v pražskom Obecnom dome nechýbalo niekoľko dám v bielych šatách, medzi nimi napríklad aj speváčka Veronika Nízlová v kreácii Pronovias – príťažlivých hladkých šatách s detailom zdobenia korálikovým previsom na chrbte a dlhou vlečkou. Minimalistický model bielej večernej módy z ateliéru Poner predvádzala aj modelka a bývalá Miss Nikol Švantnerová. V jej prípade bol efektným detailom kosoštvorcový výstrih na chrbte s detailom trblietavého štrasu. Efektné a úderné!

Speváčky Tereza Mašková (vľavo) a Ivana Regešová. Foto: Pavel Dvořák/
Speváčky Tereza Mašková (vľavo) a Ivana Regešová. Speváčky Tereza Mašková (vľavo) a Ivana Regešová.

Plesovému podujatiu však nechýbali ani prešľapy. Či skôr voľby, ktorých výsledný efekt možno uspokojil nositeľky samotné, ale v kontexte spoločenskej módy roku 2020 neohúri. Skôr naopak. Platilo to napríklad pre speváčku Terezu Maškovú, víťazku Superstar, ktorej šaty bez ramienok s asymetrickým živôtikom a masívnejšou sukňou s vertikálnymi pruhmi z tylu skrátka nefungovali. Strih nositeľke neprospieval, materiál už zďaleka kričal gýčovitosťou.

Slovenka Ivana Regešová, ktorá podobne ako Mašková počas večera spievala na pódiu, sa tiež v Prahe veľmi nevyfarbila. Teda, ak hovoríme o móde. Voľba ťažkej brokátovej róby s masívnou sukňou prechádzajúcou do vlečky, látkou podivhnutou na prednej časti a dekoratívnou výšivkou bola krokom úplne vedľa. Na tejto kreácii nefungovalo nič. Aspoň nie v kontexte spoločenskej elegancie.

Modelka Karolína Mališová v šatách Poner. Foto: Martin Řezáč
Modelka Karolína Mališová v šatách Poner. Modelka Karolína Mališová v šatách Poner.

Pri misske a modelke Karolíne Mališovej platí, že jej veľkou devízou je pôvab a príťažlivá figúra. Aj v jej prípade sa však hra s tylovým materiálom celkom nevyplatila. Strih aj kvalita spracovania v tomto prípade síce výrazne predčili bielu kreáciu Terezy Maškovej, silueta bola sošnejšia a príťažlivejšia. Ale pri pastelovej farebnosti a použitom dekore (zo salónu Poner) sa ťažko dalo ubrániť dojmu, ktorý má skôr miesto v reality-šou o nevestách z New Jersey. Niežeby tyl nemal miesto v súčasnej móde – na poli tej spoločenskej je jeho veľkým fanúšikom napríklad Giambattista Valli. Ale pracovať s ním treba uvážene. Pretože zísť z dobrej cesty je pri ňom skutočne ľahké.

Ďalšie dámy večera si pozrite v našej galérii. Hlasovať o najkrajšiu môžete v ankete nižšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #trend #Andrea Verešová #pôvab #Lucia Hablovičová #Česko-slovenský ples #rozdiel #Veronika Nízlová #Emma Drobná #Nikol Švantnerová #Tereza Mašková #Ivana Regešová #Karolína Mališová

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...