Móda 92. Oscarov: Úchvatná Theron, antická Hayek a Jane Fonda? Wau!

Najsledovanejší večer filmového sveta je za nami. A nielen sveta filmového. Oscarový ceremoniál je pravidelným magnetom aj pre luxusnú módu a ukážkový vzhľad hviezd. Nominovaných aj tých, ktorí ceny odovzdávajú.

10.02.2020 06:10
debata
Herečka Renée Zellweger v modeli Armani Privé. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka Renée Zellweger v modeli Armani Privé. Herečka Renée Zellweger v modeli Armani Privé.

Na 92. ročníku vyhlásenia cien Americkej filmovej akadémie sa zišlo niekoľko desiatok slávnych tvárí. Módne voľby, ktoré zvyčajne počas oscarového večera naberajú na vážnosti a patria aj medzi najvýraznejšie, však akoby zostali v tieni vydarenejších Zlatých glóbusov či napríklad hereckých cien SAG Awards. Samozrejme, silné a výrazné looky nechýbali ani pod soškou pozláteného muža, ktorému pri nohách leží celý Hollywood.

Nominovaná herečka Charlize Theron prišla v...
Herečka Jane Fonda prišla odovzdať cenu pre...
+78Herecký pár Lucy Boynton a Rami Malek prišli na...

Triumf večera, aspoň ten soškový, sa bez prekvapenia odohral v prípade herečiek Renee Zellwegerovej a Laury Dernovej. Čo bolo prekvapivejšie, že obe dámy obliekli na seba modely z dielne Armani Privé. Taliansky ateliér môže plesať, takú vizibilitu si žiada každý módny dom. Trblietavá biela kreácia na jedno rameno s rukávom, ktorú predviedla Zellweger, však tentoraz fungovala len ako pekné šaty. Také, akých svet už videl na červenom koberci desiatky. V prípade Dernovej tiež platí, že sa na červenom koberci už prezentovala originálnejšie. Ale pudrová róba s aplikáciou korálikov na živôtiku neurazila.

Herečka Kristen Wiig v kreácii Valentino Haute... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka Kristen Wiig v kreácii Valentino Haute Couture. Herečka Kristen Wiig v kreácii Valentino Haute Couture.

V zozname pozvaných dám omnoho viac zaujali experimentátorky. Napríklad herečka Kristen Wiig v červených šatách Valentino Haute Couture, ktoré zdobil vertikálny peplumový volán po oboch stranách, bola hravá, originálna a neprehliadnuteľná. Pompézna róba Gucci, rovnako s peplumovým detailom, v ktorej prišla Saoirse Ronan, sa tiež radila do tejto kategórie. Vďaka kombinácii farieb aj celkovému stylingu.

Dominanciu na červenom koberci získalo (popri Armani Privé) v nedeľu večer hneď niekoľko značiek. Medzi najčastejšie skloňované mená patril Christian Dior, Chanel či Louis Vuitton. Nesklamala Charlize Theron, ktorej dramatická róba Dior Haute Couture, presne vystihovala jej štýl a pôsobila dokonalo sošne. Nežnejšiu hru s efektom zlatej výšivky zvolila Natalie Portman, ktorá si však neodpustila ani „módne posolstvo“. Do kabátika, ktorý mala prevesený na pleciach, si nechala vyšiť mená všetkých ženských režisérok, ktoré nezískali tento rok nomináciu na oscarový večer.

zväčšiť Nominovaná herečka Charlize Theron prišla v... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Nominovaná herečka Charlize Theron prišla v čiernej róbe Christian Dior Haute Couture. Nominovaná herečka Charlize Theron prišla v čiernej róbe Christian Dior Haute Couture.

Mladistvý vzhľad a sošnosť vďaka vysokej a štíhlej figúre zvýraznenej strihom – to bolo ukážkové spojenie aj v prípade herečky Sigourney Weaverovej. Ak vám povieme, že má 70, asi neuveríte.

Módny dom Louis Vuitton na slávnostný večer obliekol jednu z nominovaných hviezd, herečku Florence Pughovú. Vydarenejší však bol model, v ktorom sa objavila francúzska herečka Lea Seydoux. Biela tuba s architekturálne pôsobiacou sukňou s masívnym čiernym volánom na spodnom leme a športovo riešená ramienka spolu nečakane súzneli. Herečka Kaitlyn Dewer, tiež v kreácii Louis Vuitton, prišla ako zástupkyňa organizácie, ktorá podporuje ekologický rozmer módy a udržateľnosť v odevnom priemysle.

Herečka Penelope Cruz prišla vo vintage modeli... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka Penelope Cruz prišla vo vintage modeli Chanel Haute Couture. Herečka Penelope Cruz prišla vo vintage modeli Chanel Haute Couture.

Myšlienku udržateľnosti a ekologického prístupu k móde podporila aj značka Chanel, keď až dve celebrity vyslala na červený koberec v archívnych kreáciách. Reč je o Penelope Cruzovej, ktorá zvolila čierny model s nadýchanou sukňou s objemom preneseným do zadnej časti. A tiež Margot Robbieovej, ktorá si obliekla model z kolekcie haute couture z roku 1994, upravený z krátkej na večernú dĺžku. Chanel potom reprezentovala aj nežne krásna Margaret Qualley, dievčenská a trošku secesná Lucy Boyonton či rebelsky originálna Billie Eilish.

zväčšiť Hviezdy v kreáciách Chanel - zľava: Margaret... Foto: SITA/AP
Hviezdy v kreáciách Chanel - zľava: Margaret Qualley, Billie Eilish a Lucy Boynton. Hviezdy v kreáciách Chanel - zľava: Margaret Qualley, Billie Eilish a Lucy Boynton.

Väčšine spomenutých kreácií dominovala čierna farba a práve dámy v čiernej sa radili aj medzi najlepšie oblečené. Z tohto zoznamu nemožno vynechať napríklad Rooney Maraovú v kreácii Alexander McQueen. Zaujala však tiež ďalšia hollywoodska „dôchodkyňa“. Herečka Geena Davis vyzerala skvelo v kreácii Romona Keveza. V bielej antickej kreácii Gucci sa zase predvádzala Salma Hayek.

Hviezdy v šatách z dielne Louis Vuitton - Lea... Foto: SITA/AP, Profimedia
Hviezdy v šatách z dielne Louis Vuitton - Lea Seydoux (vľavo) a nominovaná Florence Pugh. Hviezdy v šatách z dielne Louis Vuitton - Lea Seydoux (vľavo) a nominovaná Florence Pugh.

Na slávnostnom večere nezostali prehliadané ani typické hollywoodske hviezdy súčasnosti. A práve tie, dámy ako Scarlett Johansson či Brie Larson, priniesli aj výraznejší metalický lesk, pre podobné podujatia taký typický. V prípade dvakrát nominovanej Johanssonovej išlo o šaty Oscar de la Renta, Larson zvolila model Celine.

Azda najvydarenejší bol však v tomto „súboji“ model kyprej herečky Rebel Wilsonovej, ktorú obliekol dizajnér Jason Wu. Austrálska rodáčka v róbe s rafinovaným strihom, ktorý opticky postavu skutočne zdokonalil, azda nevyzerala lepšia. A potom v závere ceremoniálu prišla cenu pre najlepší film vyhlásiť osemdesiatnička Jane Fonda. V rubínovom modeli Elie Saab Haute Couture vzala dych.

Herečka Jane Fonda prišla odovzdať cenu pre... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Herečka Jane Fonda prišla odovzdať cenu pre najlepší film roka. Herečka Jane Fonda prišla odovzdať cenu pre najlepší film roka.

Medzi hviezdami na červenom koberci nechýbali ani Gal Gadot (kreácia Givenchy Haute Couture), Caitriona Balfe (šaty Valentino Haute Couture), minuloročné víťazky Olivia Colman (šaty Stella McCartney) a Regina King (Atelier Versace) či nominovaná herečka Cynthia Erivo (tiež Atelier Versace) alebo modelka Lily Aldridge (kreácia Ralph Lauren). Všetky dámy, aj pár pánov si môžete pozrieť v našej bohatej galérii.

Nominovaná herečka Charlize Theron prišla v...
Herečka Jane Fonda prišla odovzdať cenu pre...
+78Herecký pár Lucy Boynton a Rami Malek prišli na...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #Oscar #Louis Vuitton #Armani Privé #Charlize Theron #Renée Zellweger #Chanel #Christian Dior

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...