Na Berlinale uchvátila 70-ročná Weaver! Štart však poznačila tragédia

V nemeckej metropole sa vo štvrtok večer začal filmový festival Berlinale. Poznačila ho však tragédia hromadnej streľby v nemeckom meste Hanau.

21.02.2020 10:00
debata
Herečka Sigourney Weaver počas úvodného gala... Foto: SITA/AP, Joerg Carstensen
Herečka Sigourney Weaver počas úvodného gala Berlinale. Herečka Sigourney Weaver počas úvodného gala Berlinale.

Akciu sprevádzali zvýšené bezpečnostné opatrenia a priamo počas ceremoniálu nechýbalo niekoľko príhovorov a pripomienok tragédie, ktorá sa udiala necelých 24 hodín pred štartom 11-dňového filmového podujatia. Prítomní si obete uctili aj minútou ticha.

„Berlinale sa stavia proti násiliu a rasizmu,“ uviedli organizátori vo vyhlásení po tom, ako prokuratúra potvrdila, že páchateľ, ktorý zastrelil deväť občanov cudzieho pôvodu a svoju matku, mal krajne pravicové názory.

Herečka Iris Berben vystupuje z automobilu Audi...
Herec Daniel Bruehl prichádza v elektrickom...
+17Herečka Emilia Schuele.

Napriek temnej príchuti sa jedno z najstarších filmových podujatí svojho druhu začínalo pompézne a s hollywoodkou príchuťou. Do metropoly Nemecka totiž dorazili hviezdy prvého premietaného filmu – snímky My Salinger Year režiséra Philippa Falardeaua.

Hlavné úlohy v ňom stvárnila 70-ročná Sigourney Weaver a mladučká Margaret Qualley, talentovaná dcéra herečky Andie MacDowellovej. Obe dámy zaujali médiá aj svojím vzhľadom. Pohľad na sedemdesiatničku Weaverovú mnohým vyrazil dych a Qualley vyzerala v kreácii Chanel Haute Couture ako víla.

Americká herečka Margaret Qualley v kreácii... Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Margaret Qualley Americká herečka Margaret Qualley v kreácii Chanel Haute Couture na slávnostnom otvorení 70. ročníka Berlinale.

Na festivale bude premietnutých zhruba 340 filmov z celého sveta. Porota, ktorej tento rok predsedá anglický oscarový herec Jeremy Irons, odovzdá prestížne ocenenia na galavečeri 29. februára. Najvyšším ocenením je Zlatý medveď.

Cenu za celoživotný prínos si preberie britská herečka Helen Mirren, zatiaľ čo bývalá prvá dáma Spojených štátov Hillary Clinton sa zúčastní na projekcii päťdielneho dokumentu o svojom živote. Medzi ďalšími účastníkmi festivalu figurujú Javier Bardem, Elle Fanning, Salma Hayeková či Cate Blanchett. Na Berlinale sa predstaví aj nový film poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej Šarlatán. Hlavnú úlohu v ňom stvárnil český herec Ivan Trojan a jednu z vedľajších si zahral Slovák Juraj Loj.

Organizátori koncom januára oznámili, že zrušili Cenu Alfreda Bauera – jedného z jeho zakladajúcich režisérov – po tom, ako vyšla najavo jeho nacistická minulosť; bol aktívnym členom organizácie založenej nacistickým ministrom propagandy Josephom Goebbelsom a kontrolujúcej filmový priemysel v tretej ríši.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #ceremoniál #tragédia #streľba #Berlinale #herci #Sigourney Weaver #úvod #Margaret Qualley

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...