Späť v čase, 15 rokov histórie slávneho MET Gala! Tieto zábery musíte vidieť

Najslávnejšia módna udalosť roka spojená s umením - to je Costume Institute Gala, ktoré sa koná pravidelne prvý májový pondelok. Tento rok ho, bohužiaľ, museli organizátori odložiť pre pandémiu koronavírusu.

04.05.2020 00:00
debata
Rok 2005 Česká modelka Karolína Kurková v róbe... Foto: SITA/AP, STUART RAMSON
Rok 2005 Česká modelka Karolína Kurková Rok 2005 Česká modelka Karolína Kurková v róbe Chanel na akcii Costume Institute Gala. Vtedajšia výstava bola venovaná práve značke Chanel.

Akcia v Metropolitnom múzeu v New Yorku je kultúrnym sviatkom, no zároveň aj oslavou bohatej a veľmi pestrej a rôznorodej histórie módy – súčasnej, minulej a niekedy vlastne aj tej, ktorú ešte len môže priniesť budúcnosť a s ňou vývoj aj technológie.

Každoročne sa zástupcovia múzea vedený kurátorom Andrewom Boltonom rozhodujú o téme výstavy, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie podujatia v rámci programu kultúrneho stánku. Tento rok to má byť úloha času a trvanlivosti, premenlivosť módy v časovej línii či slučke, jej opakovanie, pripomínanie, znovuzrodenie.

Rok 2018: Speváčka Rihanna v kreácii Masion... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Rok 2018: Speváčka Rihanna v kreácii Masion Margiela Couture na otvorení výstavy Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination v rámci MET Gala. Rok 2018: Speváčka Rihanna v kreácii Masion Margiela Couture na otvorení výstavy Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination v rámci MET Gala.

Na červenom koberci pred múzeom sa objavujú stovky fotografov, ale rovnako aj celebrít – zástupcov módneho sveta, sveta hudby, filmu či umenia a politiky. Dostať pozvánku je dnes už otázkou absolútnej prestíže, pre módne značky je zase účasť na MET Gala poukážkou k masívnej reklame a zvýšeniu vizibility. Samozrejme, nie je to zadarmo. Väčšina účastníkov, či módnych firiem, alebo hostí (s výnimkou celebrít) platí skutočne tučné vstupné, ktoré ide na podporu Metropolitného mú­zea.

Rok 2012: Herečka Gwyneth Paltrow v kreácii... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Rok 2012: Herečka Gwyneth Paltrow Rok 2012: Herečka Gwyneth Paltrow v kreácii Prada na otvorení výstavy Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations v rámci MET Gala.

Tento rok vám nemôžeme priniesť bohatú galériu najnovších kreácií a slávnych tvárí, ktoré sa každoročne snažia blysnúť originalitou či dobre zvládnuť zadanú tému večeru, pomohli sme si však históriou. V galérii nájdete zábery z uplynulých 15 rokov akcie Costume Institute Gala (hoci jeho história je omnoho dlhšia – prvý ročník sa konal už v roku 1973 a v nablýskanej podobe ho začala organizovať Anna Wintour z Vogue v polovici deväťdesiatych rokov. Nasledujúce momentky určite stoja za pozretie. Nech sa páči, zaspomínajte si s nami…

Rok 2004: Herečka Charlize Theron (vpravo) a...
Rok 2005: Šéfredaktorka Vogue Anna Wintour...
+42Rok 2005 Česká modelka Karolína Kurková v róbe...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #história #momenty roka #Costume Institute Gala #MET Gala

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....