Liz Taylor, Ursula Andress či Redford! 25 záberov z histórie pripomenie slávu Cannes

Už niekoľko týždňov mali prebiehať prípravy na pravdepodobne najslávnejší filmový festival na svete. Odštartovať mal už v utorok 12. mája. Ale pandémia koronavírusu všetko zmenilo.

11.05.2020 08:00
debata (1)
Záber z 2. mája 1955: Herečka Elizabeth Taylor... Foto: SITA/AP, Babout
Cannes, retrospektíva, Elizabeth Taylor, 1955 Záber z 2. mája 1955: Herečka Elizabeth Taylor a jej vtedajší manžel Mike Todd obklopení fotografmi na festivale v Cannes.

Slávny filmový festival v Cannes, ktorý je sviatkom hviezdnych premiér, ale tiež najväčšou svetovou udalosťou v rámci filmového priemyslu a distribúcie, tento rok prvýkrát v dlhoročnej histórii musel zmeniť svoje plány.

Organizátori pôvodne informovali o tom, že festival posunú z májového termínu na prelom júna a júla. Ani to však nebude reálne, vzhľadom na obmedzenia, ktoré by pre verejné podujatia s vysokou návštevnosťou mali trvať vo Francúzsku aj počas leta.

Záber z 25. mája 1976: Herečka Jodie Foster a...
Záber z 11. mája 1962: Herečka Natalie Wood...
+22Záber z 21. mája 1982: Herci (zľava) Klaus...

Thierry Freamux, umelecký riaditeľ slávneho francúzskeho podujatia, už potvrdil, že sa akcia spojí s benátskym festivalom a niekoľko filmov uvedú v jesenných termínoch. Riaditeľ festivalu Pierre Lescure spoločne s Frémauxom povedali, že sú „hrdí“, že sa namiesto toho môžu zapojiť do on-line festivalu.

V pláne je virtuálny filmový veľtrh spojený s niekoľkými premiérami na konci júna. Oficiálnu filmovú selekciu nových titulov, ktoré doposiaľ každý rok súťažili o Zlatú palmu (hlavnú cenu), tentoraz nahradí selekcia pod názvom Cannes 2020.

Záber z 25. apríla 1956: Herečka Kim Novak v... Foto: SITA/AP
Cannes, retrospektíva, Kim Novak, 1956 Záber z 25. apríla 1956: Herečka Kim Novak v obklopení ochranky, fanúšikov a novinárov na festivale v Cannes.

Filmové podujatie v Cannes, ktorého už 73. ročník sa mal konať práve tento rok, je považovaný za najslávnejšie podujatie svojho druhu aj pre nezameniteľnú atmosféru Francúzskej riviéry. Pravidelne patrí medzi akcie najviac naplnené hviezdnymi hosťami, mnohí z nich neprichádzajú s filmami, ale len ako čestní hostia premiér či ozdoby nekončiacich večierkov a žúrov mnohých odevných, kozmetických či šperkárskych spoločností.

Záber z 21. mája 1965: Herečka Ursula Andress... Foto: SITA/AP, Levy
Cannes, retrospektíva, Ursula Andress Záber z 21. mája 1965: Herečka Ursula Andress pózuje na Croisette v Cannes po príchode na filmový festival.

V histórii sekcie Koktail na webe Pravdy sme vám posledné roky prinášali výnimočne bohatý a komplexný prehľad každodenného diania v Cannes. Tento rok budeme musieť aj my urobiť výnimku. Malou náhradou však môže byť aspoň galéria 25 historických hviezdnych momentov z festivalu, ktoré sa zapísali do pamätí za posledných sedem dekád jeho existencie. Pozrite si ich v našej fotogalérii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Cannes #výber #história #retrospektíva #hviezdy #koronavírus

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...