Oslavovať? Nejde to, najprv musíme poraziť rasizmus, odkázal The Weeknd

Americká popová speváčka Lady Gaga síce ovládla v noci z nedele na pondelok udeľovanie cien americkej televízie MTV a súboja najlepších videoklipov. Bol to však aj večer, ktorý sa sústreďoval na pálčivé problémy Ameriky a sveta v súčasnosti.

31.08.2020 19:03
Spevák The Weeknd s cenou za videoklip roka ku... Foto:
Spevák The Weeknd s cenou za videoklip roka ku skladbe Blinding Lights.
debata (1)

Laureátom hlavného ocenenia za videoklip roka sa stal spevák The Weeknd so skladbou Blinding Lights, ktorá bola zároveň vyhlásená za najlepšiu skladbu v žánri R & B. „V tejto chvíli je pre mňa dosť ťažké oslavovať a užiť si tento moment, takže poviem len: spravodlivosť pre Jacoba Blakea a spravodlivosť pre Breonnu Taylorovú,“ citovala ho AP.

Spevák tým odkazoval na dva tohtoročné prípady policajnej streľby na černochov. Taylorovú v marci zastrelil policajt v jej byte v Kentucky pri razii súvisiacej s obchodom s drogami, Blakea pred týždňom niekoľkokrát strelil do chrbta strážnik vo Wisconsine, pričom 29-ročný muž incident prežil.

Speváčka Lady Gaga na zábere z prenosu...
Aj topmodelka Bella Hadid bola prítomná vo...
+11Spevák The Weeknd s cenou za videoklip roka ku...

Oba prípady prispievajú k vlne protestov za rasovú spravodlivosť, ktorú vyvolala májová smrť Georga Floyda v rukách polície v Minneapolise, a ktorá sa stala inšpiráciou pre mnoho amerických interpretov. Patrí medzi ne aj kalifornská speváčka H.E.R., ktorá s videom k piesni I Can not Breathe (Nemôžem dýchať) zostaveným okrem iného zo záberov z demonštrácií získala ocenenie v kategórii nazvanej „video za dobro“.

Postrelenie Blakea spomenula aj moderátorka hudobného večera Keke Palmerová. „To, čo sme videli v Kenosha vo Wisconsine, je ďalšou otrasnou pripomienkou toho, že nemôžeme povoliť, že nikdy nemôžeme tolerovať policajnú brutalitu či akúkoľvek nespravodlivosť. Musíme pokračovať v boji za ukončenie systémového rasizmu,“ vyhlásila.

Slávnostný večer sa tiež niesol v znamení spomienky na herca Chadwicka Bosemana, ktorý minulý týždeň zomrel vo veku 43 rokov po dlhom boji s rakovinou. Boseman na filmovom plátne stvárnil veľké černošské postavy amerických dejín vrátane bejzbalistu Jackieho Robinsona a hudobníka Jamesa Browna, svetovú slávu dosiahol s postavou Čierneho pantera a podľa moderátorky Keke Palmerovej bol „skutočným hrdinom, nielen na plátne, ale vo všetkom, čo robil“.

Najväčší počet ocenení počas večera (celkom 5) získala už spomenutá Lady Gaga, večer okrem apelov na boj proti rasovej nespravodlivosti sprevádzali aj výzvy týkajúce sa boja proti šíreniu koronavírusu a noseniu rúšok na ochranu pred infikovaním. Aj samotná Gaga, ktorá ochranných masiek na tvár vystriedala niekoľko, odkázala: „Buďte priateľskí, noste rúška a buďte odvážni a stále odvážnejší.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #MTV Video Music Awards #spomienka #súboj #The Weeknd #Chadwick Boseman

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...