Konečne! Červený koberec v Benátkach ožil, uchvátili legendy Blanchett aj Swinton

Vôbec prvé veľké podujatie s červeným kobercom a hviezdnou pompou, ktoré sa uskutočnilo od štartu pandémie covid-19, má za sebou svoj štart. V stredu večer už 77-krát hostili Benátky slávny filmový festival.

02.09.2020 22:53
debata
Prezidentka festivalovej poroty Cate Blanchett... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Prezidentka festivalovej poroty Cate Blanchett sa na červenom koberci objavila v kreácii Esteban Cortazar. Prezidentka festivalovej poroty Cate Blanchett sa na červenom koberci objavila v kreácii Esteban Cortazar.

Na úvod kultúrneho sviatku vyzvali riaditelia európskych filmových prehliadok k súdržnosti filmového odvetvia. O solidarite s filmovou brandžou prehovorila aj tohtoročná predsedníčka poroty, austrálska herečka Cate Blanchett. Ku genetickej výbave umelcov podľa nej patrí flexibilita, a preto verí, že sa so súčasnou krízou vyrovnajú.

Členka festivalovej poroty Ludivine Sagnier...
Prezidentka festivalovej poroty Cate Blanchett...
+20Herečka Linda Caridi na otvorení 77. ročníka...

Hlavnou úlohou kinematografie podľa nej bude vyrovnať sa s nástupom streamovacích služieb, ktoré počas karantény zaznamenali nárast počtu užívateľov. „Nie je to výzva len pre taliansku, českú, austrálsku, americkú či ázijskú kinematografiu. Je to celosvetová výzva,“ uviedla austrálska herečka, ktorá nesklamala ani ako diva na červenom koberci.

Austrálska hviezda sa objavila pred objektívmi v róbe z dielne dizajnéra Estebana Cortazara, ku ktorej si priebežne nasadzovala aj ochranné rúško na tvár. S ním sedela aj v sále festivalového kina. Pri oficiálnom pózovaní na červenom koberci si ho však táto štvornásobná mama a dvojnásobná držiteľka Oscara zložila dolu.

Herečka Tilda Swinton si prevzala cenu Zlatý... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Herečka Tilda Swinton si prevzala cenu Zlatý lev za celoživotné dielo. Prišla v kreácii Chanel Haute Couture. Herečka Tilda Swinton si prevzala cenu Zlatý lev za celoživotné dielo. Prišla v kreácii Chanel Haute Couture.

Okrem Blanchettovej na festival prišiel (ako člen poroty) napríklad aj americký herec Matt Dillon či francúzska herečka Ludivine Sagnier. Už v utorok do mesta zavítala aj britská herečka Tilda Swinton, ktorá si odniesla domov cenu Zlatý lev za celoživotný prínos kinematografii. Slávnostný večer absolvovala v kreácii Chanel Haute Couture a popri ochrannom rúšku predviedla fotografom aj zlatú masku, typickú pre benátsky karneval.

Na krátkych videách festival na diaľku pozdravili aj herci Dustin Hoffman, George Clooney či režisérka Jane Campion. Kvôli koronavírusu privíta 77. ročník najstaršieho filmového festivalu sveta, ktorý potrvá do 12. septembra, menej celebrít i návštevníkov, ktorí budú musieť v celom areáli nosiť rúška a dodržiavať ďalšie pravidlá.

Prezidentka festivalovej poroty Cate Blanchett... Foto: SITA/AP, Domenico Stinellis
Italy Venice Film Festival 2020 Opening Ceremony Prezidentka festivalovej poroty Cate Blanchett (v strede) išla príkladom.

„Kvôli tomu, že sme prví, cítime veľkú zodpovednosť. Vieme, že benátsky festival bude určitým testom pre všetkých,“ uviedol riaditeľ podujatia Alberto Barbera. „Ak to bude fungovať, dúfame, že sa ostatní budú môcť poučiť z nášho príkladu,“ dodal.

O hlavnú cenu Zlatého leva sa bude uchádza 18 filmov, z toho osem režírovaných ženami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cate Blanchett #Tilda Swinton #otvorenie #štart #MFF Benátky #koronavírus

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...