Móda zo Slnka v sieti: Studenková na jednotku, svetová Zeleníková... a čo Pauhofová?

Slovensko zažilo v priebehu necelého týždňa dva veľké galavečery. Ten sobotňajší, známy aj pod skratkou OTO, si vyslúžil kritiku divácku, ale aj na poli módy. Ako dopadli stredajšie ceny Slnko v sieti?

10.09.2020 10:18
debata (5)
Herečka Dominika Zeleníková-Morávková. Foto: Peter Frolo
Herečka Dominika Morávková. Herečka Dominika Zeleníková-Morávková.

Dobrá správa! Lepšie ako spomenutá televízna estráda, ktorej už roky dochádza dych podobne ako predstaviteľkám a predstaviteľom televíznej brandže pri smerovaní v aktuálnej móde a trendoch.

Vyhlásenie filmových cien sa konalo desiatykrát a jubilejný ročník mal všetky potrebné atribúty slávnostného večera venovaného zástupcom filmového umenia. Samozrejme, o víťazoch či kvalite domácej produkcie vo svetovom kontexte sa vždy bude dať polemizovať. Konieckoncov, samotné Slnko v sieti sa v začiatkoch konalo v dvojročnej frekvencii, keďže filmov, ktoré by mohli súťažiť, nebol dostatok. Situácia sa zmenila a ako každá zmena, obsahuje silnejšie a pozitívne, ale aj slabšie momenty.

Herec Gregor Hološko získal Slnko v sieti za...
Herec Marek Majeský.
+19Herec Milan Ondrík získal Slnko v sieti za...

Pointou tohto textu je však najmä móda zúčastnených a v tomto smere bez váhania môžem napísať, že slovenské herečky majú bližšie k tým svetovým, keď príde na výber módy. Samozrejme, nájsť detailov, ktoré možno vytknúť, sa dá vždy dosť, ale vďaka Slnku v sieti je jasné, že aj v našich končinách nechýba slušný štandard, ktorým má zmysel sa inšpirovať.

Skvelým dôkazom bola napríklad Dominika Zeleníková-Morávková, ktorej voľba jemnej ružovej kreácie s výrazným riasením a zdobnou aplikáciou pri krku, bola opäť na jednotku. Táto plavovláska už viackrát v minulosti príjemne prekvapila a jej stredajší styling sa niesol v duchu slušne nasadenej latky, ktorá je porovnateľná s vizážou a módou medzinárodných kolegýň na veľkých spoločenských akciách. Fungovala aj nežná a jednoduchá úprava mejkapu a účes s vlnami na stranu.

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa stala... Foto: Peter Frolo
1R2A3894 Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa stala Zuzana Konečná (vľavo) s výkonom vo filme Nech je svetlo!. Cenu jej odovzdávala Táňa Pauhofová.

Zaujímavým vizuálnym prerodom prešla za posledné roky Táňa Pauhofová. Zdobnejšie a dievčensky romantické kreácie vystriedali ženskejšie a rafinovanejšie odevné kúsky, ktoré však herečka strieda aj s variáciami odevného minimalizmu s dôrazom na akýsi „art-touch“. Kombinácia rovných hladkých šiat vo farbe šampanského, pod ktorými mala oblečený jemný bielý rolák bez rukávov, nebude po chuti každému. Ale nepochybne obstojí práve v umeleckej sfére a spoločne s mokrou úpravou účesu a matným rúžom evokuje estetiku umeleckého prostredia kdesi v New Yorku či Londýne. Výčitka v jej prípade smeruje na obuv.

Herečka Zuzana Porubjaková. Foto: Peter Frolo
Herečka Zuzana Porubjaková. Herečka Zuzana Porubjaková.

Drobné detaily sú to, čo celkový styling povyšuje – akási čerešnička na torte. A práve v tomto smere by sa mali mnohé dámy ešte čo-to podučiť. Napríklad herečka Zuzana Porubjaková, ktorá sa objavila v hladkej asymetrickej kreácii na jedno rameno, predviedla príťažlivý večerný look. Voľba lodičiek v rovnakej farbe však bola na škodu. Porubjaková je drobnejšia dáma a poodhalené nohy by v tomto prípade bolo lepšie opticky predĺžiť, čo sa však vďaka obuvi nepodarilo. Úprava aj visiace náušnice fungovali bez váhania.

Herečka Zdena Studenková. Foto: Peter Frolo
Herečka Zdena Studenková. Herečka Zdena Studenková.

V prípade herečiek nemožno opomenúť ani Zdenu Studenkovú, ktorá prišla odovzdať jednu z cien. Bez ohľadu na to, či si niekto robí žarty z jej posadnutosti mladosťou, jednu vec treba uznať. Vyzerá vynikajúco. A stredajší večer to len potvrdil. Už pred pár dňami pútala pozornosť v červenej kreácii na Slovenke roka. Hoci výber čiernych šiat so strihovým efektom zavinovania v drieku a všitými panelmi jemnej čipky na ramenách bol v porovnaní s červeným lookom decentnejší, Studenková vyzerala skutočne elegantne a žensky. Takto môže inšpirovať mnohé rovesníčky, ale aj dámy o desaťročie či dve mladšie. Jediná výčitka smeruje k otrockému ladeniu detailov z perličiek. Tie, ktoré lemujú topánky, sú zaujímavý prvok. Ak k nim pridáte náramok, je to v poriadku, náhrdelník už mohol zostať doma.

Speváčka Kristína Mihálová v kreácii od Borisa... Foto: Peter Frolo
Speváčka Kristína Mihálová v kreácii od Borisa Hanečku. Speváčka Kristína Mihálová v kreácii od Borisa Hanečku.

Poslednou v zozname, na ktorú chcem upriamiť pozornosť, je Kristína Mihálová. V tomto prípade jedna z účinkujúcich v rámci večera – speváčka, ktorá účinkuje s kolegom Jakubom Šedivým a ktorá vystúpila aj v stredu večer. Mihálová očividne nadviazala spoluprácu s dizajnérom Borisom Hanečkom, keďže ide už o ďalšiu akciu v poradí, na ktorej sa objavila v jeho staršej kreácii. Zvládnuť akoby antickým viazaním inšpirovaný model s výrazným objemom preneseným do bokov nie je pre dámy jednoduché, ale štíhla blondínka to zvládla na jednotku. Pri pózovaní vyzerala ako socha, vizáž fungovala bezchybne, v tomto prípade až prekážala logostena a črepníkové rastliny okolo (aj keď farebne ladili s odleskami šiat), podobný look by si zaslúžil majestátnejší červený koberec.

Aj toho sa možno raz dočkajú mnohé ďalšie dámy a ich módne (dizajnérske) voľby, ktoré by si ho zaslúžili. Slnko v sieti zasvietilo dobrým smerom. Snáď sa, aj po odoznení pandemickej krízy, dočkáme podobných akcií viac.

Pozrite si aj galériu módy z cien OTO 2019:
Moderátorka Jasmína Alagič Vrbovská v šatách od...
Speváčka Sima Martausová na cenách OTO.
+15Moderátorka Marianna Ďurianová na vyhlásení...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #červený koberec #Táňa Pauhofová #Zdena Studenková #Slnko v sieti #Dominika Zeleníková #Zuzana Porubjaková #Kristína Mihálová

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...