Rozdali Krištáľové krídla, medzi laureátmi aj Bebjak, Čekovská či Klempa s Čekanom

Trinásť slovenských osobností z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry získalo v nedeľu večer ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2020.

21.06.2021 06:30
Eva Gazova-Daniela Ostatnikova Foto:
Ocenená v kategórii filantropia Eva Gažová (vľavo) a laureátka Daniela Ostatníková, profesorka, ktorá sa dlhodobo venuje výskumu mozgu a jeho funkciám.
debata (3)

O nových laureátoch v deviatich kategóriách a dvoch mimoriadnych ocenení v 24. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Prvou ocenenou v priestoroch historického Šimák Zámku Pezinok bola v kategórii filantropia Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko pre športovcov s intelektuálnym znevýhodnením, ktorá sa dlhodobo venuje dobrovoľníctvu a bojuje za práva znevýhodnených športovcov.

Pavol Jakubec si odniesol cenu v kategórii hospodárstvo. Jeho meno stojí za známymi potravinárskymi firmami pod strechou koncernu IDC Holding, ktorý sa vyprofiloval ako jedna z najväčších a najstabilnejších potravinárskych firiem na Slovensku s medzinárodným dosahom.

Moderátorka a herečka Karin Haydu,
Silvia Chovancová-Lakatošová v šatách od Fera...
+52Speváčka Lina Mayer v kreácii od Michaely...

Herec, režisér, producent a scenárista Peter Bebjak získal ocenenie v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie za film Správa, ktorý v roku 2020 Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) nominovala na Oscara.

Ocenenie v kategórii šport udelila porota Michalovi Martikánovi, prvému olympijskému víťazovi v novodobej histórii Slovenska. Vodnému slalomárovi sa podarilo získať medailu v individuálnej disciplíne na piatich olympiádach za sebou.

V kategórii výtvarné umenie si ocenenie prevzali Jana Machatová a Peter Machata, tvorcovia autorského šperku, ktorí si svoj profil budujú aj v medzinárodných galériách vo Viedni či Paríži.

Trojica nominovaných - zľava: Peter Bebjak,... Foto: Peter Frolo
PETER BEBJAK-JURAJ LOJ-ANTON SULIK-2 Trojica nominovaných - zľava: Peter Bebjak, Juraj Loj a Anton Šulík.

Dvojica Boris Klempa a Pavol Čekan, ktorá významne prispela v boji proti pandémii COVID-19 na Slovensku vývojom série certifikovaných PCR testov na detekciu vírusu SARS-CoV-2, získala Krištáľové krídlo v kategórii medicína a veda. Ocenenie im patrí za aktívnu účasť na kontrole šírenia vírusu pomocou testovania a darovania testov pre spoločnosť a za významný podiel na odbornom informovaní verejnosti o problematike pandémie.

V kategórii inovácie a startupy patrí ocenenie Martinovi Hermanovi, zakladateľovi firmy Powerful Medical, ktorá sa zaoberá vývojom „deep-tech“ technológii na diagnózu a liečbu kardiovaskulárnych ochorení.

Úspešná skladateľka Ľubica Čekovská si prevzala ocenenie v kategórii hudba za svetovú premiéru opery Impresario Dotcom. Komickú operu na Goldoniho námet uviedli v skrátenej adaptovanej podobe vlani v auguste v rámci festivalu Bregenzer Festtage.

V kategórii publicistika a literatúra získal Krištáľové krídlo literárny vedec a prekladateľ Marián Andričík za historicky prvý preklad jedného z najvýznamnejších diel svetovej literatúry Stratený „raj“ od Johna Miltona, ktorý prvýkrát vyšiel v slovenčine.

2 Čítajte viac Štefánková si už skúša róbu na Krištáľové krídlo: Kuk do ateliéru, ako bude vyzerať?

Porotcovia tento rok udelili dve mimoriadne ceny. Jednu získala odborníčka v oblasti normálnej a patologickej fyziológie, prednostka Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a zakladateľka Akademického centra výskumu autizmu na Slovensku profesorka Daniela Ostatníková, ktorá sa dlhodobo venuje výskumu mozgu a jeho funkciám, vplyvu pohlavných hormónov na špecifické kognitívne schopnosti oboch pohlaví a v ostatných desiatich rokoch sa zaoberá výskumom etiológie autizmu.

Laureátom druhej mimoriadnej ceny je dramatik, spisovateľ, literárny a divadelný vedec a vysokoškolský profesor Karol Horák, ktorý v súčasnosti ešte stále aktívne i organizačne pracuje na Prešovskej univerzite. Patrí medzi významných tvorcov pôvodnej slovenskej drámy, je autorom vyše dvadsiatky pôvodných auditívnych diel. Podľa textov svojich diel vypracoval viacero scenárov televíznych filmov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #osobnosti #ocenení #Krištáľové krídlo

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....