Cannes štartuje! Krásky Hadid či Bruni uchvátili, šéf poroty naložil Putinovi aj rasistom

Za účasti hviezd ako je americká herečka Jodie Foster alebo španielsky režisér Pedro Almodóvar v utorok vo francúzskom Cannes odštartoval 74. ročník medzinárodného filmového festivalu.

06.07.2021 22:36
France Cannes 2021 Opening Ceremony Red Carpet Foto: ,
Topmodelka Bella Hadid prišla v kreácii Jean Paul Gaultier.

Značne politickým prejavom ho otvoril newyorský režisér Spike Lee, ktorý je prvým černochom v pozícii predsedu festivalovej poroty. Kritizoval policajné praktiky v Spojených štátoch alebo ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Tento svet riadia gangstri,“ vyhlásil 64-ročný umelec. Konkrétne pritom okrem Putina hovoril o brazílskom prezidentovi Jairovi Bolsonarovi a o bývalom šéfovi Bieleho domu Donaldovi Trumpovi. „Nemajú žiadnu morálku, žiadne zábrany. Proti tomuto typu gangstrov musíme protestovať,“ pokračoval.

Carla Bruni pózuje fotografom v kreácii z...
Herečka Helen Mirren prišla v sprievode manžela...
+18Zľava: Speváčka a herečka Angele, Simon...

Rovnako ako vo svojich filmoch sa aj v prejave v Cannes venoval rasovému napätia v USA. Pred novinárov vystúpil v čiapke s letopočtom 1619, čo je odkaz na rok, kedy do Severnej Ameriky priplávali prví zotročení černosi, a George Floyda, ktorý bol vlani terčom smrtiaceho zákroku polície v Minneapolise, označil za „kráľa“. Lee sa na konci 80. rokov preslávil filmom Konaj správne, ktorý obsahuje i scénu v ktorej policajt udusí mladého černocha. O viac ako „30 posraných rokov neskôr“ podľa Leeho polícia stále s černochmi zaobchádza ako so zvieratami.

Rodák z Atlanty, ktorý vyrastal v Brooklyne, bude v Cannes predsedať deväťčlennej porote v ktorej budú prvýkrát v histórii festivalu v presile ženy. „Naozaj si myslím, že ženská väčšina môže vybrať iné filmy, reagovať inak,“ citovala agentúra AFP Američanku Maggie Gyllenhaalovú, ktorá v porote zasadne spoločne s francúzskou speváčkou Mylene Farmerovou alebo rakúskou režisérkou Jessicou Hausnerovou.

zväčšiť Topmodelka Candice Swanepoel vo vyšívanom... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
France Cannes 2021 Opening Ceremony Red Carpet Topmodelka Candice Swanepoel vo vyšívanom overale Etro na premiére filmu Annette v rámci festivalu v Cannes.

Na utorňajšie otváracie gala do francúzskeho letoviska na Azúrovom pobreží zavítal aj rad ďalších hviezd filmového plátna. Dvojnásobná držiteľka Oscara Jodie Foster si od režiséra Almodóvara prevzala čestné ocenenie, pred objektívmi fotografov sa v Cannes objavili tiež herec známy aj zo série Hviezdne vojny Adam Driver, Marion Cotillard, ktorí uviedli spoločný nový film Annette od režiséra Leona Caraxa alebo Jessica Chastain.

Prítomnosť hviezd, ale aj desiatok fotografov mohla po dlhej pauze bez podobných podujatí pôsobiť až sureálne. Pompézne momenty na červenom koberci a výrazné róby však presvedčili o tom, že Cannes je späť. Hoci aj s prísnymi hygienickými pravidlami.

zväčšiť Herečka Jodie Foster a jej partnerka Alexandra... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
France Cannes 2021 Opening Ceremony Red Carpet Herečka Jodie Foster a jej partnerka Alexandra Hedison.

Slávnostné otvorenie bolo ostrosledovaným aj z hľadiska módy a štýlu, ktoré prítomné hviezdy predvádzali. Neprehliadnuteľná bola napríklad americká topmodelka Bella Hadid v čierno-bielej kreácii Jean Paul Gaultier, ktorej jemná priehľadná vlečka viala nad červeným kobercom a nútila fotografovať cvakať pôvabnú Bellu ako divých.

Aj spomenutá Jodie Foster zaujala módnou voľbou. Jej biela kreácia s kovovými a flitrovými výšivkami a prestrihmi v oblasti ramena vznikla v dielni Givenchy a herečke urobila dobrú službu. Náladu a úsmev jej zase prihrávala spoločnosť životnej partnerky Alexandry Hedisonovej. Modely z dielne Christian Dior Haute Couture predvádzala napríklad spomenutá Jessica Chastain, ale tiež francúzska herečka Melanie Thierry. Očarujúca bola aj členka poroty Maggie Gyllenhaal či bývalá prvá dáma Francúzska Carla Bruni – obe v šatách z dielne Celine.

Členky poroty (zľava) Melanie Laurent, Mati... Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
France Cannes 2021 Opening Ceremony Red Carpet Členky poroty (zľava) Melanie Laurent, Mati Diop Jessica Hausner a Mylene Farmer s jej predsedom - režisérom Spikeom Lee.

Neprehliadnuteľná bola aj topmodelka Candice Swanepoel vo vyšívanom elastickom overale Etro, do žltých šiat sa obliekla herečka Helen Mirren, ktorá vie, že svieže farby jej uberajú vek a zafungovalo to aj v tomto prípade.

Na programe úvodného večera bola premiéra muzikálu Annette režiséra Léosa Caraxa, v ktorom okrem iných účinkujú Driver a Cotillard. Ide o jeden zo 24 snímok, ktoré tento rok súťažia o tradičné Zlatú palmu. Česko v hlavnej súťaži zastúpené nie je.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #festival #móda #Cannes #rasizmus #prejav #Jessica Chastain #Spike Lee #štart #Bella Hadid

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...