Kráľovná Alžbeta II. pozýva na piknik či prechádzku! Dôvodom sú aj chýbajúce financie

Piatok 9. júla sa menia podmienky pre vstup do záhrad Buckinghamského paláca.

09.07.2021 11:55
APTOPIX Britain Royals Coronation Street Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II. na zábere z návštevy Manchesteru.
debata

V záhradách Buckinghamského paláca, londýnskeho sídla kráľovnej Alžbety II., sa budú môcť od piatka aj bežní návštevníci prvýkrát prechádzať bez sprievodu a dokonca si v zeleni urobiť piknik. Doteraz mohli ľudia pozemky o rozlohe 39 akrov navštíviť len so sprievodcom.

Priestranstvo, ktorého terajšia podoba pochádza z roku 1820, môžu turisti sami prechádzať po zakúpení vstupenky za 16,50 libry (približne 500 korún). Možné to bude až do septembra. „Bohužiaľ sme tento rok nemohli otvoriť štátne miestnosti kvôli súčasnej situácii (okolo koronavírusu), čo by sme normálne zrejme urobili, a preto je úžasné, že môžeme namiesto toho otvoriť záhradu,“ povedala Sally Goodsirová zo správy kráľovských palácov.

Britain Royals Čítajte viac Čo akcia, to dobrá nálada! Toľko úsmevov kráľovná Alžbeta II. nerozdávala roky

Návštevníci si budú môcť prezrieť záhony s trvalkami, včelie úle, platany, ktoré vysadila ešte kráľovná Viktória s princom Albertom, a prestrieť si na starostlivo strihanom trávniku.

Kráľovná v záhradách hostievala trikrát do roka záhradné slávnosti, ale v posledných dvoch rokoch boli tieto akcie zrušené kvôli pandémii. Na letné mesiace nebolo možné ani otvoriť pre verejnosť palácové komnaty, ako tomu pravidelne bývalo od roku 1993.

Pandémia zasiahla aj financie panovníckej rodiny, pretože chýbajú zvyčajné milióny libier z predaja vstupeniek. V súčasnosti pritom Buckinghamský palác prechádza rekonštrukciou, ktorá je naplánovaná na desať rokov a má vyjsť na 369 miliónov libier. Vymenené majú byť okrem iného elektroinštalácie a kotly a zmodernizovať treba aj ďalšiu zastaranú infraštruktúru. Počas pandémie, kedy kráľovná trávila väčšinu času na hrade Windsor neďaleko Londýna, boli práce urýchlené, napísala agentúra Reuters.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #buckinghamský palác #kráľovná Alžbeta II. #vstup

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...