Festival vo Varoch sa začal! Čvančarová, Peštová a Issová sa prešli po červenom koberci, čerešničkou bol Caine

Slávnostné otvorenie 55. ročníka MFF Karlove Vary sa konalo za prítomnosti hviezd českej kultúrnej scény. Bartoška v úvode pripomenul, že sa stretávajú po dvoch rokoch.

20.08.2021 21:33
peštová Foto:
Modelka Daniela Peštová a jej partner Paľo Habera.
debata (1)

Po promenáde na červenom koberci pred hotelom Thermal hostí privítal prezident festivalu Jiří Bartoška aj moderátor podujatia, Marek Eben. Nechýbala ani žiarivá zahraničná hviezda, tentoraz to bol britský herec Michael Caine.

zväčšiť Herec Bolek Polívka s manželkou Marcelou... Foto: Film Servis Festival Karlove Vary
Bolek Polívka Herec Bolek Polívka s manželkou Marcelou Polívkovou.

Otváracím filmom sa stala biografická dráma Zátopek, ktorú produkoval výkonný riaditeľ festivalu Kryštof Mucha. Spolu s ním na pódiu vystúpili v piatok večer aj režisér David Ondříček a herci James Frecheville, Martha Issová a Václav Neužil.

Javisko však patrilo hercovi Michaelovi Caineaovi, oceňovanej britskej hviezde, ktorá si z rúk Bartošku prevzala Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovej kinematografii. „To je najväčší potlesk, čo som kedy mal. A takisto je to tá najťažšia cena, na ktorú som v živote narazil. Keď spomínam na svoj život – a toto je cena za celoživotné úspech, myslím na to, že som začal ako nikto odnikiaľ, ktorý nič nevedel. A len som blúdil a postupne niečo dosiahol, boh vie, ako som to dokázal. Mal som len veľa, veľa šťastia. Vždy som bol veľmi šťastný, že môžem robiť to, čo robím. A teraz dostávam tieto ceny,“ povedal na pódiu Caine, ktorý do mesta dorazil už vo štvrtok. Následne vyhlásil Jiří Bartoška 55. ročník festivalu za otvorený.

zväčšiť Prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou... Foto: Film Servis Festival Karlove Vary
bartoška Prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou Bartoškovou.

Usporiadatelia festival ho pre pandémiu koronavírusu posunuli z tradičného júlového termínu na august. Prezident MFF Jiří Bartoška v rozhovore pre portál Novinky.cz povedal, že je nesmierne rád, že festival otvoril film Zátopek režiséra Davida Ondříčka. Bartoška odpovedal aj na otázku, ako sa vyrovnal s tým, že festival museli minulý rok pre pandémiu zrušiť.

Herečka Jitka Čvančarová s manželom Petrom Čadkom.
Herečka Klára Issová a herečka Jitka Schneiderová.
+12Herečka Klára Issová a herečka Jitka Schneiderová.

„Určitý čas sme ho pripravovali. (Festival) Berlinale sa odohral v poriadku, my sme čakali čo urobia usporiadatelia (MFF) v Cannes. Dlho otáľali a až potom oznámili, že festival rušia. Čísla nakazených boli vysoké. Vtedy sme pochopili, že nemá zmysel festival pripravovať,“ povedal Bartoška.

Počas konania tohto ročníka podujatia platia prísne hygienické opatrenia. Návštevníci, ktorí majú covidpas, dostali podľa Bartošku pri vstupe na ruku kontrolnú pásku. Na mieste sú pripravené aj odberové miesta. „Opakovane sme rokovali s ministrom zdravotníctva Adamom Vojtěchom aj epidemiológom Petrom Smejkalom o tom, čo robiť,“ uviedol Bartoška.

zväčšiť Herečka Jitka Čvančarová s manželom Petrom Čadkom. Foto: Film Servis Festival Karlove Vary
Jitka Čvančarová Herečka Jitka Čvančarová s manželom Petrom Čadkom.

Červený koberec, ktorý usporiadatelia už tradične rozprestreli pred hotelom Thermal, poctili svojou návštevou okrem Jiřího Bartošku s manželkou Andreou Bartoškovou mnohé hviezdy českej kultúrnej scény a nielen tej. Nechýbali predstavitelia filmu Zátopek – Klára Issová, Václav Neužil či James Frecheville. Pred objektívmi sa usmievali aj obdivované dámy českého filmu – Jitka Čvančarová, Jitka Schneiderová či Alena Mihulová. Vo výraznej zlatej róbe sa objavila česká rodáčka, modelka Daniela Peštová s Paľom Haberom. Tradične sa ako hostia predviedli aj herci Bolek Polívka či Miroslav Donutil, oboch sprevádzali ich manželky.

zväčšiť Tvorcovia a herci filmu Zátopek - zľava:... Foto: Film Servis Festival Karlove Vary
issová martha Tvorcovia a herci filmu Zátopek - zľava: kameraman Štěpán Kučera, herec James Frecheville, režisér David Ondříček, herečka Martha Issová, herec Václav Neužil, producent Kryštof Mucha.

Počas festivalu premietnu celkovo 120 filmov, z toho 32 premiér. Hviezdnymi hosťami budú tento rok aj herci Johnny Depp či Ethan Hawke. Depp sa na festivale zúčastní v druhej polovici a uvedie filmy, v ktorých hrá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Peštová #Jitka Čvančarová #Martha Issová #MFF Karlove Vary

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...