Premiéru Zátopka si vychutnali herci aj športovci! Prišla Turzonovová, Barteková aj legendárny boxer Zachara

V pondelok 6. septembra bol do slovenských kín slávnostne uvedený jeden z najdrahších filmov českej a slovenskej kinematografie Zátopek.

08.09.2021 08:49
herecka Bozidara Turzonovova s rodinou Foto:
Božidara Turzonovová s rodinou na premiére filmu Zátopek v Bratislave.
debata (11)

Očakávaná snímka Davida Ondříčka, ktorá rozpráva príbeh fenomenálneho bežca Emila Zátopka, vznikala dlhých 14 rokov.

Zátopka si v kinách nenechali ujsť ani známe osobnosti – tento raz sa na červenom koberci striedali športovci s hercami či moderátormi. Premiéry sa, okrem iných, zúčastnili športovci ako Danka Barteková, Matej Tóth, Samo Baláž a Ján Volko. Bartekovú v kine sprevádzala jej sympatická mama, po Volkovom boku sa pred objektívmi usmievala jeho trénerka.

zväčšiť Ján Zachara  na premiére filmu Zátopek v... Foto: RTVS
Jan Zachara 3 Ján Zachara na premiére filmu Zátopek v Bratislave.

Herečka Božidara Turzonovová prišla na Zátopka s rodinou, premiéru si vychutnali aj známe páry – Iveta Malachovská s manželom Martinom či čerstvo vydatá Karin Majtánová s manželom Petrom Kremnickým.

zväčšiť Danka Barteková  s mamou  na premiére filmu... Foto: RTVS
Danka Bartekova s mamou Danka Barteková s mamou na premiére filmu Zátopek v Bratislave.

Snímku Zátopek si na veľkom plátne prišiel pozrieť aj legendárny boxer Ján Zachara (93), ktorý získal pre Česko-Slovensko zlato na olympijských hrách v Helsinkách v roku 1952. Táto olympiáda predstavovala najväčší životný úspech aj pre Emila Zátopka, ktorý si v hlavnom meste Fínska vybojoval tri zlaté medaily.

Film Zátopek zachytáva neuveriteľný príbeh jedného z najväčších atlétov všetkých čias, príbeh muža, ktorý ako doteraz jediný na svete dokázal vyhrať olympijské zlato až v troch vytrvalostných disciplínach, pričom v každej z nich zároveň vytvoril nový olympijský rekord. Snímka však nerozpráva len o športových úspechoch, ale aj o životných prehrách či o osudovej láske manželov Zátopkovcov, ktorých si zahrali Václav Neužil a Martha Issová.

Božidara Turzonovová s rodinou  na premiére...
Jana Kovalčíková a Martin Frimmer  na premiére...
+10Iveta Malachovská a Martin Malachovský  na...

Okrem českých a slovenských hercov vo filme účinkuje aj Austrálčan James Frecheville, ktorý v ňom stvárnil austrálskeho olympionika Rona Clarka. Ten bol veľkým obdivovateľom Emila Zátopka. Sympatický herec, ktorý si zahral napríklad v 6. sérii celosvetovo úspešného seriálu Peaky Blinders, poctil svojou návštevou aj slovenských divákov práve počas slávnostnej premiéry v Bratislave.

Emil Za  topek  Va  clav Neuz  il   OH Helsinky 1952 1 Čítajte viac Neužil vyráža dych ako Emil Zátopek. Tá podoba je úžasná a prvé kritiky... oslavné!

"Mojou snahou bolo udržať si k osobnosti Emila Zátopka neutrálny vzťah, čo je veľmi ťažké. Ako som povedal, mal som pocit, že je to niekto, koho poznám. Snažili sme sa ho ukázať ako v jeho najslávnejších chvíľach, tak aj v okamihoch, kedy napríklad ľudsky zlyhával. Najjednoduchšia cesta je v tomto prípade úprimnosť. Urobiť to s najlepším vlastným vedomím a vašou predstavou, ako sa situácie odohrali,“ hovorí režisér David Ondříček.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #David Ondříček #Emil Zátopek #Zátopek

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...