Emma Watson v róbe zo 'sekáča', nádherná vojvodkyňa Kate: S Williamom rozdali ceny za pomoc planéte

Britský princ William v nedeľu oznámil prvých päť laureátov ceny Earthshot za prínos k riešeniu dôsledkov klimatických zmien. Je medzi nimi napríklad Kostarika, mesto Miláno alebo indická spoločnosť, ktorá sa angažuje v boji proti znečisteniu ovzdušia, informovala agentúra AFP.

18.10.2021 06:31
Britain Earthshot Prize Foto: ,
Princ William a vojvodkyňa Kate prichádzajú na vyhlásenie The Earthshot Prize Awards Ceremony v Londýne. Kate mala na sebe model Alexander McQueen.
debata (6)

Každý z piatich ocenených dostal milión libier (30 miliónov korún) na podporu svojich projektov. Na slávnostnom vyhlásení ocenených sa v nedeľu podvečer v Londýne zúčastnil rad celebrít a nechýbala ani manželka princa Williama, vojvodkyňa Kate. Tá od prvého momentu pútala pozornosť svojím večerným vzhľadom v šatách z dielne Alexander McQueen.

„Kroky, ktoré sa v nasledujúcich desiatich rokoch rozhodneme podniknúť alebo nepodniknúť, určia osud planéty na ďalších tisíc rokov,“ uviedol v krátkom odkaze natočenom na videu pred udelením cien vojvoda z Cambridge. Osobná účasť s jeho manželkou však vyvolala medzi pozvanými ešte väčšie nadšenie než samotné zverejnené video.

Herečka Emma Watson na vyhlásení cien Earthshot...
Herečka Emma Thompson.
+10Britský spevák Ed Sheeran bol jedným z...

Päticu ocenených vybrala porota, v ktorej zasadol napríklad populárny britský prírodovedec David Attenborough alebo herečka Cate Blanchett. Attenborough sa následne zúčastnil na galavečere aj osobne a stretol sa s párom z kráľovskej rodiny. Na odovzdávaní cien sa potom okrem neho zúčastnil rad ďalších hviezd vrátane herečiek Emmy Watsonovej či Emmy Thompsonovej. Prvá vyzerala očarujúco v nohavicovej kombinácii s asymetrickými tylovými šatami od Harrisa Reeda, druhá volila ležérnu kombináciu saka a tenisiek. Známe herečky na červenom (v tomto prípade zelenom) koberci doplnili ale napríklad aj futbalisti ako Mohamed Salah či Dani Alves. Na večere vystúpili hudobníci ako Ed Sheeran alebo kapela Coldplay.

zväčšiť Herečka Emma Watson na vyhlásení cien Earthshot... Foto: SITA/AP, Alberto Pezzali
Britain Earthshot Prize Awards Herečka Emma Watson na vyhlásení cien Earthshot Prize Awards Ceremony v kreácii Harris Reed z recyklovaných zdrojov.

Laureáti prvého ročníka dostali ocenenie v rámci piatich rôznych kategóriách. Kým Kostarika ho získala za svoj program, ktorý platí obyvateľom štátu za obnovu prírodných ekosystémov, Miláno ju prijalo za boj proti plytvaniu jedlom a vytvoreniu stredísk, ktoré odovzdávajú nespotrebované jedlo ľuďom, ktorí ho potrebujú. Cena putuje takisto do Indie firme, ktorá vyvinula prístroj k premene poľnohospodárskeho odpadu na hnojivo, aby poľnohospodári nevypaľovali svoje polia a neznečisťovali tak ovzdušia. Dvaja priatelia z Bahám sa z ceny po dnešku môžu radovať za to, že vyvinuli spôsob, ako veľmi rýchlo pestovať koraly odolné voči klimatickým zmenám. Ocenená bola tiež technológia, pomocou ktorej v Thajsku premieňajú obnoviteľnú energiu na ekologický vodík.

zväčšiť Futbalista Dani Alves a jeho partnerka Joana Sanz. Foto: SITA/AP, Scott Garfitt
Britain Earthshot Prize Awards Futbalista Dani Alves a jeho partnerka Joana Sanz.

Elektrickú energiu pritom produkovalo 60 cyklistov šliapaním na kolesách, opísal server BBC News, podľa ktorého žiadna z celebrít do Londýna necestovala lietadlom a na stavbu pódia organizátori nepoužili žiadne plasty. Hostí takisto požiadali, aby pri výbere oblečenia brali ohľad na životné prostredie. Napríklad spomenutý model Emmy Watsonovej z ateliéru Harris Reed bol modelom recyklovaných šiat vyrobených z desiatich rôznych kusov oblečenia z charitatívneho second handu. Vojvodkyňa Kate si obliekla model šiat, ktorý mala na sebe už viackrát v minulosti a ktorý tiež vznikol zo zostatkového materiálu v ateliér McQueen.

Britain Royals Čítajte viac Princovi Williamovi sa nepáčia lety do vesmíru, znepokojená je aj kráľovná! Ostré vyjadrenie si neodpustila

Princ William chce ocenenie udeľovať každý rok po dobu desiatich rokov. Britská kráľovská rodina sa v poslednej dobe niekoľkokrát vyjadrila k otázkam životného prostredia. Kráľovná Alžbeta II. nedávno v súkromnom rozhovore kritizovala politikov za to, že o klimatickej kríze hovoria, ale nič s ňou nerobia. Vojvoda z Cambridge vo štvrtok vyzval, aby sa miliardári namiesto ciest do vesmíru sústredili na záchranu planéty Zem.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojvodkyňa Kate #princ William #klima #Emma Watson #enviromentalistika #záchrana planéty #Earthshot Prize Awards

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...