Miláčik, čo tak červík na večeru? Vojvodkyňa Kate kŕmila Williama, kráľovná má tvrdý odkaz pre politikov

Princ Charles, jeho syn William, obaja v spoločnosti svojich manželiek sa objavili v pondelok na klimatickom summite OSN po boku svetových lídrov. Pozornosť na seba strhla usmiata a dobre naladená Kate, ale tiež napríklad priateľské gestá amerického prezidenta Joea Bidena s Williamom či srdečný rozhovor vojvodkyne Camilly s Angelou Merkelovou.

02.11.2021 06:47
Climate COP26 Summit Foto: ,
Vojvodkyňa Kate z Cambridge núka svojmu manželovi princovi Williamovi pohár s mŕtvymi jedlými larvami - alternatívu jedla, ktorá bude možná už o pár rokov.
debata (6)

Samozrejme, stretnutie svetových lídrov v Glasgowe nebolo len o pekných záberoch pre fotografov – lídri sa stretli kvôli tomu, aby sa dohodli, čo ďalej s osudom našej planéty, ktorá sa veľmi rýchlo otepľuje a pre zmeny životného prostredia spôsobené ľudskou činnosťou nám v (možno už veľmi blízkej) budúcnosti hrozí ekologická katastrofa.

Politikom a zúčastneným hosťom sa prihovorila aj britská kráľovná Alžbeta II., ktorá síce klimatickú konferenciu OSN v Glasgowe (známa pod skratkou COP26) ako hlava britskej monarchie hostila, no pre zdravotné problémy jej lekári neodporučili zúčastniť sa osobne. Alžbeta II. vyzvala k prejaveniu „skutočného štátnictva“ a požiadala politikov, aby vytvorili „bezpečnejšiu, stabilnejšiu“ budúcnosť pre našu planétu.

Vojvodkyňa Kate z Cambridge sa počas...
Vojvodkyňa Kate z Cambridge núka hosťom pohár s...
+6britská kráľovná Alžbeta II. sa prihovára...

Uviedla, že mnohí ľudia dúfajú, že namiesto slov už teraz „nastal čas na činy“. Svetových lídrov zároveň 95-ročná britská panovníčka vyzvala, aby pri svojom konaní mysleli na budúce generácie a povzniesli sa nad súčasnú politickú situáciu, približuje spravodajská stanica BBC. Alžbeta tiež vyjadrila „veľkú hrdosť“ na svojho zosnulého manžela, princa Philipa, ako aj ďalších členov kráľovskej rodiny, ktorí sa zasadzujú za ochranu životného prostredia.

Medzi nimi sa objavili už spomenutí princ Charles, britský následník trónu a jeho syn, princ William. Oboch sprevádzali manželky. Vojvodkyňu Kate, polovičku princa Williama, fotografi zachytili v družnom rozhovore s účastníkmi summitu, ale tiež napríklad v momente, keď na večernej recepcii núkala svojho manžela pohárom so sušenými mŕtvymi červami. Nešlo však o žiaden žart, ale alternatívu stravy v budúcnosti, ktorá by mohla pomôcť zastaviť zvyšovanie nedostatku surovín a tiež neúrodnosť pôdy, ktorá v mnohých regiónoch hrozí. Výraz na princovej tvári všan nenaznačoval, že by sa mu takáto alternatíva jednohubiek na recepcii pozdávala.

zväčšiť Britský premiér Boris Johnson (vľavo) prichádza... Foto: SITA/AP, Alberto Pezzali
Climate COP26 summit Britský premiér Boris Johnson (vľavo) prichádza v spoločnosti princa Williama a jeho manželky Kate na večernú recepciu v rámci summitu v Glasgowe.

Na summite sa zúčastnila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa stretla osobne s princom Charlesom. Diskutovali o tom, ako Slovensko a Spojené kráľovstvo prispievajú k ochrane klímy, aj o tom, že naliehavosť klimatickej krízy pociťujú najmä mladí ľudia.

Prezidentka sa stretla aj s viacerými ďalšími svetovými lídrami a osobnosťami. Rozlúčila sa napríklad s dosluhujúcou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a potešilo ju aj stretnutie s britským prírodovedcom Davidom Attenboroughom. Zuzana Čaputová vystúpi s prejavom na konferencii v utorok.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojvodkyňa Kate #princ William #princ charles #kráľovná Alžbeta II. #Zuzana Čaputová #COP26

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...