Jozef Banáš pokrstil Poslednú neveru - a takmer sa rozplakal

Spisovateľ Jozef Banáš pokrstil vo štvrtok v Bratislave svoj nový knižný počin. Prichádza s výberom poviedok Posledná nevera s podtitulom Poviedky pre milujúcich. Podľa slov autora sú všetky zo slovenského prostredia.

08.06.2012 11:11
posledná nevera - krst, Banáš Foto:
Krst knihy Jozefa Banáša Posledná nevera - zľava riaditeľka vydavateľstva Ikar Valeria Malíková, Oľga Feldeková, Jozef Banáš a moderátorka Hana Rapantová.
debata

„Mnohé sú to veci, ktoré mi rozprávali priatelia, kolegovia, niektoré sú námety – pivné reči, kde sa chlapi chvália, 2/3 z toho si vymyslia (smiech). Sú to moje prežitky z kúpeľov, z vlaku, ale dosť veľa je ich tam aj z nášho vzťahu s mojou manželkou,“ povedal Jozef Banáš, ktorý momentálne pracuje na novom dokumentárnom románe Kód 1. K poviedkovému žánru si len „odskočil“, aby si oddýchol od písania ďalšieho románu. „Musím preštudovať asi 30 kníh, ktoré som priniesol zo sveta, z Indie, Kašmíru, pretože chcem, aby tá kniha bola naozaj dobrá.“

Banáš v poviedkach ponúka čitateľom spaľujúcu vášeň, lásku i nenávisť, nádej i sklamanie, vieru i neveru, víťazstvá i pády, ale aj humor. „Sú to príbehy o nevere v samých seba, v naše sny, v zmysel života, pre ktorý sme tu. Takáto nevera nás robí smutnými,“ komentoval novinku autor.

Jozef Banáš číta úryvok zo svojej knihy... Foto: Ikar
Posledná nevera, banáš Jozef Banáš číta úryvok zo svojej knihy poviedok Posledná nevera.

Jednu z poviedok sa pokúsil na krste prečítať samotný autor Jozef Banáš, no so slzami tlačiacimi sa do očí podal knižku Hane Rapantovej, aby poviedku Messiho zázrak prečítala radšej ona. „Ja to fakt nezvládnem,“ vysvetlil. Na krste jeho knihy Posledná nevera nechýbala ani jeho dcéra Adela, ktorá ho inšpirovala. Krstnou mamou bola Oľga Feldeková, svojmu kamarátovi prišli zablahoželať Rasťo Piško, Gustáv Murín, či Janko Lehotský. A nechýbali dve prekvapenia.

Najdojímavejšia poviedka je podľa Banáša práve spomínaný Messiho zázrak. „Mnohí to možno neviete, ale Messi bol v detstve vážne chorý a stal sa z neho najlepší futbalista planéty. Je to príbeh z detskej onkológie, kam chodí naša Adelka a rozprávala mi mnohé príbehy. Takže tá poviedka je založená na skutočnom príbehu s mojím doplnením.“

Výber jeho Poslednej nevery tvoria staršie poviedky napísané v roku 1984 i novšie, ktoré autor napísal v posledných rokoch. V zbierke nájdu čitatelia 18 poviedok.

Jozef Banáš napísal viac ako 200 komentárov, glos, esejí, štyri televízne inscenácie, scenár k filmu Začiatok sezóny, tri divadelné komédie a knihy: Idioti v politike (2007, vyšlo v štyroch vydaniach), Zóna nadšenia (2008), Zastavte Dubčeka! (2009), Kód 9 (2010), Sezóna potkanov (2011), Posledná nevera (2012). Za knihu Zastavte Dubčeka! získal ocenenie Zlatá kniha, za Kód 9 ocenenie Platinová kniha.

debata chyba

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...