So šedinami aj paličkou: ABBA opäť spolu, na verejnosti po 36 rokoch! Prilákala aj kráľov

Stovky fanúšikov, zástup médií a bok po boku hviezdy jednej z najslávnejších formácií hudobnej histórie. Premiéra koncertného programu švédskej skupiny ABBA, v ktorom účinkujú digitálne avatary spevákov, ovládla vo štvrtok večer Londýn.

27.05.2022 10:06
ABBA: zľava - Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog,... Foto: ,
Členovia formácie ABBA: zľava - Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad a Benny Andersson spoločne na uvedení prvého z digitálnych koncertov ABBA Voyage v Londýne.
debata (4)

Pri príležitosti premiérového koncertného vystúpenia, ktoré vraj svojou technologickou podobou, ale aj zvukovou kvalitou a prezentáciou nemá obdoby, sa do metropoly Veľkej Británie vydali hviezdy švédskej skupiny spoločne. Ako píše britský Daily Mail, po rokoch sa tak naskytla príležitosť opäť stretnúť kompletné kvarteto v zložení Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad and Benny Andersson. Na verejnosti sa takto spoločne naposledy objavili presne pred 36 rokmi.

Členovia formácie ABBA: zľava - Bjorn Ulvaeus,...
Speváčka Kylie Minogue sa prišla pozrieť na...
+4Speváčka Sharleen Spiteri a jej dcéra Misty Kid...

Od ich raketového úspechu a dominancie na hudobnej scéne uplynulo niekoľko dekád, z dám vo zvonových nohaviciach a trblietavých kostýmoch sú dnes zrelé a elegantné sedemdesiatničky. Na podujatie dorazili v bielych kompletoch z dielne talianskej značky Fendi.

Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-frid Lyngstad a Benny Andersson Čítajte viac ABBA sa vráti po 39 rokoch

Kým u blondínky Agnethy Faltskogovej vidieť, že si udržiava svoju plavú farbu vlasov, jej kolegyňa Anni-Frid prekvapila mikádom sivých vlasov a tiež paličkou, o ktorú sa pri chôdzi opierala. Sedemdesiatšes­ťročná dáma má posledné roky problémy s pohybom a údajne absolvovala nedávno aj operáciu.

zväčšiť Abba, zľava Anni-Frid Lyngstadová, Agnetha... Foto: SITA/AP, Ron Frehm
ABBA Abba, zľava Anni-Frid Lyngstadová, Agnetha Foltskogová, Benny Andersson a Bjorn Ulvaeus na koncerte pre UNICEF 9. januára 1979.

Spoločne s mužskými kolegami Bjornom Ulvaeusom a Bennym Andersonom si pozreli premiérový koncert pod názvom ABBA Voyage, v ktorom účinkujú digitálne verzie všetkých štyroch spevákov (hologramy). Počítačová animácia a technologické spojenie so zvukom je údajne úchvatné, napísala BBC.com. Podľa jej názoru pôjde o prelomový zážitok, ktorý sa bude snaziť napodobniť množstvo ďalších umelcov. Ulvaeus priznal, že „je trochu sureálne vidieť sa na veľkom projekčnom plátne, ale po tých rokoch, čo sme sa videli v klipoch a v televízii, si na to potom zvyknete“.

Grammy Nominations Čítajte viac Hviezda skupiny ABBA sa rozvádza! Po 40-tich rokoch manželstva

Samotní členovia ABBA sa pre portál BBC.com zverili, že sú z projektu nadšení. „Snívala som o tom roky,“ uviedla pre stránku Anni-Frid Lyngstadová. „Milujeme našu hudbu, radi spievame,“ dodala. „Abba nás nikdy neopustila, je v mojom srdci,“ povedala zase Agnetha Faltskog.

Švédsky kráľ Carl Gustaf a kráľovná Silvia... Foto: SITA/AP, Alberto Pezzali
Britain ABBA Premiere Švédsky kráľ Carl Gustaf a kráľovná Silvia pricestovali do Londýna, aby sa osobne zúčastnili na premiérovom predstavení digitálneho koncertu ABBA Voyage.

Premiérovú šou, ktorá sa po Veľkej Británii vraj vyberie do ďalších miest po svete, si prišli pozrieť mnohé známe tváre hudobného priemyslu, napríklad speváčka Kylie Minogue či jej kolegyňa Sharleen Spiteri. Azda najvzácnejším hosťom však bol švédsky kráľovský pár – kráľ Carl Gustaf a jeho manželka, kráľovná Silvia. Ich podpora pre autorov hitu Dancing Queen (Tancujúca kráľovná) je jasným dôkazom, že ABBA je dodnes pre Švédsko národným pokladom. A pre mnohých fanúšikov večná láska.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #premiéra #animácia #ABBA #švédsky kráľ #hviezdy po rokoch #digitálny #kráľovná Sofia

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...