Nobelova cena a ako bonus kráľovská spoločnosť! Švédske princezné sa 'poklonili' vedeckým kapacitám

Za prítomnosti švédskej kráľovskej rodiny sa v sobotu podvečer konal slávnostný banket na počesť laureátov Nobelových cien v Štokholme. Kráľovská rodina dodala akcii špeciálnu atmosféru.

12.12.2022 11:00
princezná Victoria a laureát Nobelovej ceny za... Foto: ,
Švédska korunná princezná Victoria a laureát Nobelovej ceny za medicínu Svante Paabo na slávnostnom bankete v Štokholme.
debata

Na podujatí, ktoré sa konalo v slávnej štokholmskej koncertnej sieni, sa zúčastnili takmer všetci členovia britskej kráľovskej rodiny. Prišli síce spoločne, no v rámci programu potom následne vymenili svojich zákonitých partnerov a partnerky za vedecké kapacity.

Britain US Royals Čítajte viac Princezná Kate je dokonalá aj vo vianočnom šate: Červené šaty zrecyklovala, výsledok je ukážkový!

Fotografi tak mali možnosť vidieť princeznú Victoriu, ktorá kráčala smerom k prestretému stolu v spoločnosti jedného z renomovaných fyzikov Alaina Aspecta a neskôr živo pri stole konverzovala s laureátom Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu, ktorú tento rok získal švédsky expert na evolučnú genetiku Svante Pääbo.

Švédska princezná Christina a laureát Nobelovej...
Švédska korunná princezná Victoria a laureát...
+3Zľava: Kráľ Carl Gustaf, princ Daniel, kráľovná...

Podobne sa členky a členovia švédskej kráľovskej rodiny venovali aj ďalším laureátom, pričom atmosféra celého večera bola veľmi slávnostná. Zdroje z paláca uviedli, že kráľovskej rodine robí radosť prejaviť úctu vedeckým kapacitám a mužom a ženám, ktoré sa podieľajú na vývoji jednotlivých oblastí vedeckého výskumu v prospech ľudstva.

zväčšiť Švédska korunná princezná Victoria a laureát... Foto: SITA/AP, Pontus Lundahl
princezná Victoria a laureát Nobelovej ceny za fyziku Alain Aspect Švédska korunná princezná Victoria a laureát Nobelovej ceny za fyziku Alain Aspect príchádzajú na slávnostný banket pre držiteľov Nobelových cien v Štokholme.

Sobotňajší banket sa však nezaobišiel ani bez „kontroverzného“ momentu. Tým bol podľa niektorých médií fakt, že na banket sú vždy pozvaní aj zástupcovia švédskych politických strán. Jimmie Akesson, líder protiimigračnej strany Švédski demokrati, ktorá sa v septembrových voľbách stala druhou najväčšou stranou v krajine, však bol zo zoznamu hostí vynechaný, keďže jeho strana nie je vo Švédsku považovaná za takú, ktorá by bola v súlade s princípmi udeľovania cien.

Britain Royals Harry and Meghan Čítajte viac Útok na kráľovnin odkaz, nechutnosť, z ktorej je na vracanie! Britské médiá Harryho a Meghan nešetria

Nobelova nadácia tento rok zo zoznamu hostí vynechala aj veľvyslancov Ruska a Bieloruska. Dôvodom je invázia ruskej armády na Ukrajinu a postoj Bieloruska k nej.

Kto sú držitelia Nobelových cien?
Ocenenie za fyziológiu a medicínu tento rok získal švédsky expert na evolučnú genetiku Svante Pääbo. Cenu za fyziku si rozdelili Francúz Alain Aspect, Američan John Clauser a Rakúšan Anton Zeilinger za experimenty s fotónmi. Traja sú aj laureáti v odbore chémia: za molekulárny výskum ju získali Američania Carolyn Bertozziová a Barry Sharpless a Dán Morten Meldal. Nobelovu cenu za literatúru dostala francúzska spisovateľka Annie Ernauxová a cenou za ekonómiu boli vyznamenaní Američania Ben Bernanke, Douglas Diamond a Philip Dybvig.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #Švédsko #Štokholm #princezná Victoria #princezná Sofia

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...