Uvarené, vysušené, ušité! Vinczeová v šatách zo 'želatíny' ako dizajnérska múza. Nechcem byť ustráchaná, hovorí

Moderátorka Adela Vinczeová sa vo štvrtok večer predstavila pred zrakmi umeleckej obce v kreácii, ktorá pútala všeobecnú pozornosť. Mnohí pritom ešte netušili, čo všetko model od slovenskej dizajnérky Martiny Ďurikovič, víťazky súťaže Best Fashion Talent 2022, skrýva.

27.01.2023 15:30
Adela Vinczeová Foto: ,
Moderátorka Adela Vinczeová v šatách od dizajnérky Martiny Ďurikovičovej (MADbyMAD) na vyhlásení cien za umenie.
debata (3)

Vinczeová sa už tradične stala akousi múzou a modelkou pre tvorbu mladého slovenského tvorcu. V minulosti ju takto obliekli etablované mená ako Marcel Holubec, Mária Štraneková, Lenka Sršňová či Pavol Dendis alebo Lukáš Krnáč.

Moderátorka Adela Vinczeová (vpravo) a...
Moderátorka Adela Vinczeová v šatách od...
+2Moderátorka Adela Vinczeová (vpravo) a...

Ďurikovičovej kreácia však bola predsa len celkom iná. Slovenka, ktorá ukončila bakalárske štúdium na prestížnej škole Central Saint Martins a momentálne pracuje v ateliéri Chanel, sa totiž zaoberá inovatívnymi technológiami a snahou pracovať s módou na princípe udržateľnosti. Kabátik vznikol z biomateriálu, vlastne želatíny, ktorú Ďurikovičová uvarila doma, vyliala na stôl, nechala vysušiť a následne vystrihla a zhotovila kabátik.

Video

VIDEO: Rozhovor s moderátorkou Adelou Vinczeovou o šatách, umení, odvahe aj návrate na eventy po pandémii.

„Táto zmes je základom bioplastického materiálu, ktorý som začala viac študovať. Chcem dokázať svojou prácou, že aj tá high luxury móda môže byť udržateľná. Mám filozofiu, ktorú nazývam bio-luxury, je to moja predstava, ako by móda mohla vyzerať v budúcnosti,“ komentovala dizajnérka, ktorá si do Bratislavy odskočila z Paríža.

„Šaty sú absolútne iné a cítim sa v nich dobre. Vnímam ich ako praktické, nie sú nejako zaťažujúce, sú freš a je v tom také zvláštne estetično, na ktoré by som ja nikdy neprišla, lebo nie som výtvarníčka. Ale keď to potom človek vidí, je to nádherné,“ komentovala model Vinczeová.

Irina Shayk na prehliadke Schiaparelli Haute Couture Čítajte viac Najdiskutovanejšie šaty sezóny? Krásna Irina bráni kreáciu s hlavou leva, toto si myslia ochranári z PETA

Inovácie a nové prístupy, či už v móde, umení alebo v živote vníma Vinczeová pozitívne. „Keď sa človek uvoľní, jediné, čo môže získať, že sa mu otvoria horizonty. A to, že ja som na niečo zvyknutá a považujem to za konzervatívne a že vlastne to slovo konzervatívny sa považuje za legitímne, mi príde vlastne zvláštne. Keď si to rozoberieme na drobné, konzervatívny znamená ustráchaný a takou ja nechcem byť. Tie svoje krabičky si tak otváram a je to veľmi oslobodzujúce,“ doplnila známa moderátorka, ktorá počas večera sprevádzala vyhlásením v umeleckých kategóriách ako Literatúra, Divadlo, Hudba, ale aj Dizajn.

Video

VIDEO: Rozhovor s dizajnérkou Martinou Ďurikovičovou.

Kto sa stal laureátmi 27. ročníka Cien Nadácie Tatra banky za umenie?

Pozrite si zoznam nižšie.

Audiovizuálna tvorba, film, TV a rozhlas – Joanna Kozuch za réžiu animovaného filmu Bolo raz jedno more…
Divadlo – Valeria Schulczová, Zuzana Fialová, Gabriela Dzuríková, Ivana Kuxová, Jakub Rybárik, Branislav Bystriansky a Darina Abrahámová za spoluautorstvo inscenácie 24, Slovenské národné divadlo
Dizajn – Marcel Holubec W. za odevnú kolekciu Concréte
Hudba – Stanislav Palúch za hudbu k predstaveniu Pašie, SĽUK
Literatúra – Mila Haugová za zbierku Z rastlinstva, vydavateľstvo Skalná ruža
Výtvarné umenie – András Cséfalvay za výstavu Darwiniana: koncept súťaže v prírode a jeho pôvod v jazyku kapitalizmu, Východoslovenská galéria, Košice

Špeciálna cena:
Gabriela Garlatyová za monografiu Maria Bartuszová, Archív Marie Bartuszovej, Košice a Mestská galéria, Rimavská Sobota

Šaty od Martiny Ďurikovičovej rozšíria akvizíciu Slovenskej národnej galérie, ktorú jej v roku 2020 venovala Nadácia Tatra banky. Zbierku tvoria gala odevy, ktoré špeciálne pre múzu večera navrhli mladí odevní dizajnéri.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #dizajn #umenie #Adela Vinczeová #Martina Ďurikovič

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...