Som Židovka a toto je aj príbeh mojej rodiny. Nedovoľme mladým zabudnúť, hovorí hviezda nového seriálu

Televíznych projektov, ktoré by sa venovali druhej svetovej vojne, je momentálne ako šafranu. Výnimkou však je novinka, ktorá sa nakrúcala pred pár mesiacmi aj v susednom Česku a minulý týždeň mala slávnostnú premiéru v Los Angeles.

04.05.2023 00:00
Bel Powley v kreácii Miu Miu a herec Liev... Foto: ,
Herečka Bel Powley v kreácii Miu Miu a herec Liev Schreiber na premiére seriálu Svetlo nádeje.
debata (42)

Reč je o seriáli Svetlo nádeje, pod ktorým sú podpísaní manželia Joan Rater a Tony Phelan – slávni scenáristi s takými projektmi v zozname, ako je Klinika Grace či Fire Country.

V príbehu Svetlo nádeje (v origináli Small Light) prinášajú príbeh Miep Giesovej, mladej ženy, ktorá počas druhej svetovej vojny v Amsterdame skrývala rodinu podnikateľa Otta Franka a ktorá sa zaslúžila o to, že sa zachoval aj denník jeho dcéry Anny – dnes azda najslávnejšia kniha mapujúca hrôzy druhej svetovej vojny a holokaustu.

Herečka Bel Powley v kreácii Miu Miu a herec...
Zľava: Billie Boullet, Liev Schreiber a Ashley...
+9Zľava: Joan Rater, Liev Schreiber, Bel Powley,...

Herečka Bel Powley, ktorá sa na premiére v Los Angeles, postavila vedľa svojich kolegov, odpovedala pred pár mesiacmi v Prahe novinárom z celého sveta, ktorí boli pozvaní na nakrúcanie. Na tomto výnimočnom press junkete sa zúčastnila aj Pravda.

Kumail Nanjiani (vľavo) a Murray Bartlett Čítajte viac EXKLUZÍVNE pre Pravdu: Boj o moc, sex aj vražda - americké hviezdy odhalili temný skutočný príbeh Chippendales

„Denník Anny Frankovej som čítala, keď som bola v škole. Sama som Židovka a tento príbeh sa dotýka histórie mojej vlastnej rodiny. Ale keď som dostala do rúk scenár, dozvedela som sa veci, ktoré som predtým ani netušila. Nevedela som o hnutí odboja v Holandsku, nevedela som o Miep, ktorá pomohla skrývať Frankovcov. Takže tento príbeh otvoril aj moje vlastné obzory a verím, že to isté pomôže sprostredkovať divákom,“ uviedla pre Pravdu herečka známa najmä z romantických komédií.

zväčšiť Zľava: Billie Boullet, Liev Schreiber, Laurie... Foto: SITA/AP, Andy Kropa
NY Premiere of "A Small Light" Zľava: Billie Boullet, Liev Schreiber, Laurie Kynaston, Ashley Brooke a Bel Powley, a výkonná producentka Susanna Fogel, scenáristi Joan Rater a Tony Phelan na premiére Svetlo nádeje.

Bel Powley sa priznala, že byť súčasťou podobného rozprávania bolo pre ňu občas herecky vyčerpávajúce. „Priznávam, Svetlo nádeje je jeden z mojich najťažších projektov. Práve pre tému, ktorou sa zaoberá. Ale zároveň je to aj nesmierne dôležitý príbeh, ktorý by sa mal dostať k čo najviac ľuďom a mňa teší, že som bola súčasťou tohto príbehu obklopená ďalšími skvelými hercami a scenáristami, ktorí vytvorili výnimočné rozprávanie,“ komentovala herečka.

princ William a princezná Kate Čítajte viac O Diane hovorí len zriedka, teraz z úst princeznej Kate vyšli tieto slová... Čo prezradila o žene, ktorú nikdy nestretla?

Podľa Powleyovej je momentálne vo svete na vzostupe antisemitizmus a azda nikdy viac ako teraz je podľa nej dôležité, aby sa ľudia vracali k príbehom z obdobia druhej svetovej vojny. „Vzdelávanie o holokauste je nesmierne dôležité, pretože stále viac a viac mladých ľudí zabúda, nedostáva sa ku nim dostatok informácií o tejto hrozivej epoche našej histórie,“ vysvetlila pre Pravdu pred pár mesiacmi v Prahe.

zväčšiť Jan a Miep Giesovci v podaní hercov Joea Colea... Foto: National Geographic for Disney/Dušan Martinček
Joe Cole, Bel Powley Jan a Miep Giesovci v podaní hercov Joea Colea a Bel Powleyovej na zábere zo seriálu Svetlo nádeje.

V metropole našich českých susedov vznikla pre nakrúcanie replika skrýše Frankovcov či dokonca celá amsterdamská ulica. Okrem Powleyovej si v seriáli zahrali aj také hviezdy ako Liev Schreiber (Otto Frank) či Joe Cole (Jan Gies). Annu Frankovú stvárnila talentovaná Billie Boullet. Reportáž z nakrúcania a rozhovory s tvorcami prinesieme už čoskoro online aj v printovej prílohe denníka Pravda Magazín. Zatiaľ si pozrite aspoň galériu z premiéry a pár fotografií zo seriálu.

Svetlo nádeje, ktoré vzniklo pod taktovkou National Geographic a Disney, je dostupné od 2. mája na Disney+.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #druhá svetová vojna #antisemitizmus #Anna Franková #Svetlo nádeje #Bel Powley

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...