Aká je cesta k ženskému orgazmu?

Viete, ktorý aspekt ľudskej sexuality je najzáhadnejší? Ženský orgazmus. Každá žena s ním má inú - často veľmi rozdielnu - skúsenosť. Niektoré ženy nemávajú orgazmus nikdy. Iné mávajú orgazmus, ale nikdy pri súloži.

01.12.2006 16:20
debata

Časť žien dosahuje vyvrcholenie pri každom milovaní, a sú aj také, čo tých orgazmov majú pri ľúbostnom styku niekoľko. Rozhoduje však orgazmus o spokojnosti žien v ľúbostnom živote? Knihy aj ženské časopisy tvrdia: Skvelý sex pre ženu sa neodvíja od množstva orgazmov, ale skôr od nežností, atmosféry, maznania s partnerom.. Ale… „Bez orgazmu je milovanie ako veta bez bodky. Niečo tomu chýba,“ napísala na intimity@pravda.sk čitateľka Katarína.

Potvrdzuje to aj psychológ Robert Máthé na základe porovnaní výsledkov prieskumu Pravdy z roku 2004 o sexuálnom správaní Slovákov. „Tie ženy, ktoré nikdy nezažijú orgazmus, sú spravidla nespokojné aj s pohlavným stykom – zo 718 žien, čo sa zúčastnili na prieskume, len jedna jediná uviedla, že napriek neprežívaniu orgazmu je spokojná,“ vysvetľuje Dr. Máthé a dodáva, že spokojnosť žien stúpa s frekvenciou ich orgazmov. Ženy, ktoré vo väčšine prípadov alebo takmer vždy prežívajú orgazmus, sú v 94 percentách prípadov spokojné aj s pohlavným stykom.

Stačia len bozky
Vo svete uznávaný slovenský odborník zaoberajúci sa ženskou sexualitou prof. Milan Zaviačič tvrdí, že žena má v porovnaní s mužom nepomerne viac možností, ako dosiahnuť orgazmus. Môže to byť dráždením klitorisu, vagíny, kombinovaným dráždením oboch týchto erotogénnych zón, dráždením prsníka, bozkávaním či len erotickou predstavou. Skutočne, sú ženy, čo dosiahnu vyvrcholenie len „obyčajným“ dráždením prsníkov a bradaviek. A je ich dosť – podľa výsledkov výskumu o vzrušivosti slovenských žien rôzneho veku, ktorý robil český sexuológ Petr Weiss, až 23 percent. Ste si istá, že nepatríte tiež medzi ne? A mimochodom, viete, akým spôsobom najľahšie a najefektívnejšie dosahujete orgazmus?

Skutočne poznáte svoje telo, máte odskúšané, na aké podnety reaguje? Tuším, čo vám teraz preblesklo mysľou – panebože, aké skúšanie! Sex má byť jedna ohromná spontánna aktivita, pri ktorej buď všetko funguje, alebo nefunguje – a nič sa s tým nedá robiť. Ale dá! Psychiatri a sexuológovia, ktorí riešia problémy žien neschopných dosiahnuť orgazmus, odporúčajú okrem psychoterapie aj nácvik – napríklad sebauspokojovaním či s erotickými pomôckami. „Veľa žien je totiž presvedčených, že jediný správny orgazmus je vaginálny a dosiahnutý pri klasickom pohlavnom styku,“ vysvetľuje sexuologička Anežka Imrišková.

Kde je muž?
Nebojte sa, na muža sme pri ženskom sexuálnom vrchole nezabudli – hoci je na mieste otázka: Je muž zodpovedný za orgazmus ženy, s ktorou sa miluje? A odpovedať jednoznačne áno či nie, je vlastne komplikované. Ako láska. Lebo milovanie s partnerom, ktorého ľúbite, má v sebe esenciu niečoho božského – a dokonca štvornásobnú. Vtedy na ženskom orgazme záleží mužovi – kvôli žene aj kvôli sebe. A žene – kvôli partnerovi aj kvôli sebe. Muž chce, aby jeho milenka slastne vzdychala od rozkoše – lebo nielenže je krásne milovanej žene, ale robí to dobre aj jemu, ženin orgazmus totiž zvyšuje mužské sebavedomie. Žene sa zase páči nielen ten slastný pocit, čo zaplaví celé telo pri orgazme, ale aj pocit, že dožičila mužovi pocit víťazstva a chlapského hrdinstva.

Menej komplikovane to vyjadruje Dr. Máthé: "Väčšina mužov nie je celkom spokojná s priebehom pohlavného styku, ak žena neprežije orgazmus – jednak ho ženin orgazmus vzrušuje a jednak je to dobrý pocit, že sa k nemu pričinili. Na jednom internetovom chate pisateľka zhrnula svoje sexuálne skúsenosti a tvrdí, že len tri typy mužov nevedia ženu sexuálne uspokojiť: Tí, čo nemajú dostatočnú trpezlivosť a chuť hrať sa, tí, čo vôbec nevedia, kam majú siahnuť a najhorší sú vraj tí, ktorým sa vôbec nič nechce robiť, možno okrem kratučkého natriasania sa nad ženou.

Treba to vedieť
Nech to znie akokoľvek zvláštne, najdôležitejšia na ceste k ženskému orgazmu je predohra – bez bozkávania, hladenia, masírovania, lízania, vzdychania, šepkania, láskyplnej pozornosti sa žene sex ráta málokedy. Čo z neho má, keď sa odohrá rýchlo, v prostredí, ktorom sa necíti príjemne, kde vo vedľajšej izbe ešte nespia deti a hlavou jej behajú milióny povinností?

Podľa prieskumu sexuológa Weissa žena zvyčajne po predohre potrebuje na dosiahnutie orgazmu ešte dráždenie klitorisu, ktoré trvá 1 až 6 minút, prípadne dráždenie pri súloži, čo trvá 3 až 15 minút. Alebo kombináciu oboch. Aký je medzi týmito tromi spôsobmi rozdiel? Klitoridálny orgazmus vzniká dráždením klitorisu, jedinečnej štruktúry v ženskom tele, ktorá sa pri vzrušení zväčší až 7-násobne, hoci takmer nijakú zmenu nevidieť, a je v nej najviac nervových zakončení v celom tele. Apropo, keď už tu spievame ódy na klitoris – jedna kontrolná otázka: Viete vy aj váš partner, kde presne sa klitoris nachádza? „Je na vrchole pošvy, bližšie k bruchu a vypadá ako malý hrášok pokrytý ochranou čiapkou z kože. Je to vlastne len malá časť orgánu schovaného vnútri tela,“ vysvetľuje Tracey Coxová v knihe Žhavý sex. Z umiestnenia klitorisu je zrejmé, že nie je veľa polôh, ktoré zaručujú pri milovaní jeho priame dráždenie.

Ak vznikne kombinácia muža, čo sa nerád vzdáva mýtu o penise ako jedinom a fantastickom nástroji na sexuálne uspokojenie partnerky, a ženy, čo môže orgazmus dosiahnuť len dráždením klitorisu – je na svete problém. Veľa dvojíc to múdro a prezieravo rieši tým, že pri milovaní zároveň stimulujú aj klitoris. Aj to však treba vedieť – väčšine žien vyhovuje, keď ich partner hladí skôr po bokoch klitorisu ako priamo. Priame dráždenie býva nepríjemné až bolestivé, najmä ak žena už mala orgazmus. Bočné hladenie je dokonca cesta, ako žene dožičiť niekoľko orgazmov počas jedného milovania.
Pri vaginálnom orgazme dôležitú úlohu zohrávajú nervové zakončenia na začiatku vagíny a známy bod G – tkanivo veľkosti hrášku v prvej tretine pošvy na jej prednej stene za lonovou kosťou. Jeho stimuláciou sa dá dosiahnuť lepší orgazmus. Čo je však pre ženu pri vaginálnom dráždení dôležitejšie ako hľadanie bodu G? Aby mužove pohyby boli plynulé a neprestávajúce. Nijaké štart – stop. Tento spôsob ženu pri narastaní vzrušenia skôr odrádza.

A čo ten kombinovaný vaginálno-klitoridálny orgazmus? Tak to je iná káva. Kým klitoridálny orgazmus ženy opisujú ako intenzívny výbuch slasti a vaginálny ako „teplé vlny“ prelievajúce sa celým telom – pri kombinovanom orgazme sa podľa sexuológa Weissa oboje sčíta. Ideálna poloha na také dráždenie je poloha zozadu, pričom muž či žena zároveň dráždia klitoris. Vyskúšajte.
Takže – príjemnú zábavu pri ceste na vrchol.


Ženský orgazmus
Žena prechádza pri pohlavnom styku obvykle niekoľkými fázami.

I. fáza vzrušenie
Prostredie v pošve sa začne zvlhčovať, pošva vylučuje tzv. lubrikačnú tekutinu. Dochádza k výraznému prekrveniu a začervenaniu pohlavných orgánov – klitoris, výrastok nad ústím vagíny, až sedemnásobne zväčšuje svoj objem, aj keď to nevidieť, a stáva sa citlivejším na dotyk. So vzrastajúcim vzrušením sa menia aj malé pysky ohanbia – naplnia sa krvou, sú červenšie, horúce a zdurené.

II. fáza plató
Počas nej pokračuje prekrvenie a zdurenie malých pyskov aj klitorisu, udržuje sa zvlhčenie stien pošvy. Pri sexuálnom vzrušení sa zrýchľuje rytmus srdca, zvyšuje sa krvný tlak a telo a svaly sa napínajú. Tesne pred orgazmom môže byť klitoris natoľko citlivý, že žena na ňom neznesie akýkoľvek dotyk. Občas sa stane, že pár sekúnd pred orgazmom môže žena úplne „stŕpnuť“. Preto zvyknú Francúzi orgazmu hovoriť aj malá smrť.

III. fáza orgazmus
Sexuálne vyvrcholenie ženy charakterizujú rytmické sťahy svalstva panvy, dochádza ku kontrakciám, ktoré sťahujú tkanivo obklopujúce vnútornú časť pošvy. Podľa sexuológov Mastersa a Johnsonovej dochádza ku kontrakciám v intervale štyri pätiny sekundy – v rovnakom rytme sa odohráva aj mužský orgazmus. Počet kontrakcií býva od troch až do dvanástich, ale aj viac. Rytmicky sa zmršťuje aj maternica a sťahy smerujú dole smerom k hrdlu maternice. Rytmické stiahnutia pošvových stien môže partner vidieť alebo cítiť. Malé pysky zvyknú meniť farbu na purpurovú. Orgazmus prežíva celé telo ženy. Ešte viac sa zrýchľuje tep a dych, mení sa krvný tlak, koža na bruchu, hrudníku a krku je červenšia. U väčšiny žien trvá vyvrcholenie aj dvadsať sekúnd, ale sú a ženy, ktoré tvrdia, že to býva aj dlhšie ako minútu.

IV. fáza uvoľnenie
Prekrvenie a zdurenie pohlavných orgánov ustupuje. Po orgazme nastáva pomalý postupný návrat do pôvodného stavu, ktorý trvá zvyčajne pol hodiny. Zmenšujú sa aj orgazmom zväčšené prsia a prsné bradavky. Niekedy dokáže žena aj po orgazme zotrvať vo fáze plató a pri ďalšej stimulácii dosiahnuť opakovaný orgazmus.

debata chyba

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...