Keď sex trvá len zopár sekúnd

Ako túto pre muža veľmi delikátnu záležitosť opísať? Muž prináša na dôverné stretnutie fľašu sektu, žena ho vo dverách čaká poodhalená, vzrušená a tešiaca sa na krásne spoločné popíjanie... Ale on je taký vzrušený, že tú fľašu šumivého nápoja odzátkuje ešte pred dverami či na chodbe...

19.03.2006 17:08
debata

Romantika sa stratí a zostane len prekvapená a rozčarovaná žena a zahanbený muž. Sexuológovia tejto delikátnej záležitosti odborne hovoria predčasná ejakulácia. A možno sa začudujete, ale trápi nielen mužov na začiatku ich sexuálnej kariéry, ale v každom veku.

Známy český sexuológ Stanislav Kratochvíl v knihe Sexuálne problémy opisuje prípad klientky, ktorá mala neurotické problémy, lebo bola sexuálne neuspokojená a z toho ju pobolievala hlava. Jej tridsaťpäťročný manžel mal totiž vždy sklon k predčasnej ejakulácii a súlož trvala maximálne minútu, na dosiahnutie orgazmu mu stačilo päť pohybov. Manželka to považovala za prejav jeho sebectva a hovorila: „Keby chcel, mohol by to nejako predĺžiť.“ A takáto skúsenosť má v rôznom období svojho života až tretina mužov.

Zabudnite na sekundy
Pri dráždení erotogénnych zón mužské telo reaguje v štyroch fázach: vzrušenie, fáza plató so stupňujúcim sa vzrušením, orgazmus a uvoľnenie. U niektorých mužov však fáza plató takmer neexistuje a telo reaguje už po veľmi krátkom, niekoľkosekudovom dráždení penisu nezadržateľnou ejakuláciou. Sú muži, čo vydržia súložiť maximálne minútu dve a napriek tomu sú obaja s partnerkou spokojní. Ono totiž pri tom probléme s predčasnou ejakuláciou nejde ani tak o sekundy či minúty, ale skôr uspokojenie oboch partnerov.

Niekedy má muž pocit, že je neschopný, lebo vydržal po vniknutí do ženy len pár krátkych chvíľ a pritom jej doprial dva-tri orgazmy už počas predohry a žena sa cíti uspokojená. Sú aj muži, čo si myslia, že sú prirýchli, ak partnerka nedosiahla orgazmus po polhodinovom pohlavnom styku. „Takí muži posudzujú svoj sexuálny výkon podľa toho, ako dokážu partnerku uspokojiť vaginálnym koitom. Je to tvrdohlavý a nesprávny postoj, najmä preto, že mnoho žien dosahuje orgazmus len stimuláciou klitorisu,“ vysvetľuje andrológ Coolsaet v knihe Štetec lásky.

Nezáleží len na veku
Faktorov, ktoré ovplyvňujú predčasnú ejakuláciu je mnoho, niektoré sa dajú odstrániť jednoduchšie, iné zložito. Napríklad najčastejšia príčina – vek a žiadne sexuálne skúsenosti, sa skutočne časom u mnohých mužov upraví sama. Je samozrejmé, že mladý muž, ktorý má erekciu už len keď si pomyslí na ženské prsia, bude reagovať ako strela, keď sa tých pŕs – a navyše nahých – dotkne.
Niekedy je príčina telesná: napríklad uzdička, pruh kože na spodnej strane žaluďa, ktorá je najcitlivejším miestom na penise. Ak je skrátená, pri napínaní ťahá žaluď dolu a zosilňuje dráždenie. Príčinou môže byť aj čiastočné zúženie predkožky, ktorá pri preťahovaní sem a tam silne dráždi žaluď.

Mnohým mužom pomôže jednoduchý ambulantný chirurgický zákrok. Ak sú však príčiny duševné, liečba je zdĺhavejšia, a nie vždy úspešná. Niekedy muž reaguje prirýchlo, lebo má obavu či trému pri novej partnerke, inokedy preto, že je v strese. „Dôležitá je správna životospráva, aj keď to zdanlivo s predčasným výronom nesúvisí. Vyčerpaný muž však reaguje aj pri sexe inak ako oddýchnutý,“ objasňuje sexuológ Ján Vrabec. Ak však predčasný výron súvisí s problémami v partnerských vzťahoch, treba predovšetkým preťať začarovaný kruh: muž rýchlo ejakuluje, ženu to neuspokojuje a vyhýba sa styku, intervaly medzi súložami sa predlžujú, muž po milovaní veľmi túži a keď k nemu príde, opäť reaguje prirýchlo, žena sa vyhýba ešte viac… V takomto prípade môže pomôcť skôr psychológ ako urológ.

Na chvíľu sa môžete stať psychológom aj sám pre seba – sledujte, ako reaguje vaše telo. Čo vás vzruší tak, že absolútne nemôžete ovládať ejakuláciu? Keď partnerka vzdychá? Niektorá milostná poloha? Keď je žena menej vlhká? Pri prudkých rýchlych pohyboch? Či nejaká erotická predstava?

„Za moju predčasnú ejakuláciu mohol hlúpy zvyk mať všetko rýchlo za sebou,“ hovorí mladý právnik Ivan a vysvetľuje, že na internátoch, kde žil niekoľko rokov bez partnerky, masturboval na záchode, pričom musel striehnuť, či tam niekto nevojde. Podstatne môže problém s predčasnou ejakuláciou ovplyvniť aj zmenšenie intervalov medzi výronmi. „Pacientom bez pravidelného sexuálneho styku odporúčam uvoľňovanie týchto žliaz – napríklad sebauspokojovaním. Patrí to k základnej sexuálnej hygiene. Porovnávam to s nádchou – ak nesmrkáte, ľahko sa vám zanesú prínosové dutiny, môžete dostať zápal spojený so silnými bolesťami hlavy a uší. Pri malej frekvencii súloží u mužov, ktorí majú nábeh na zápal prostaty, môže abstinencia spôsobovať vážnejšie problémy,“ vysvetľuje Vrabec.

Chce to cvik
Niekedy je však odhalenie a vyriešenie problému ťažké, vtedy prichádzajú odborníci s niekoľkými riešeniami. Známe sú techniky, ktoré naučia muža styk predĺžiť. Štart-stop technika je o tom, že vytiahnete penis von vo chvíli, keď ucítite blížiace sa vyvrcholenie. Táto metóda je úspešná, keď ju cvičíte niekoľko mesiacov. Škrtiaca technika zase spočíva v stláčaní penisu prstami v bode, kde sa žaluď spája s penisom. Ide o prirodzený reflex, ktorý ejakuláciu zastaví, lebo tadeto vedú dráhy spojené s mozgom, ktoré ovplyvňujú výron. Škrtiacu techniku, ktorá nemá nijaké vedľajšie účinky, by si mal nacvičiť muž sám, neskôr do jej tajov môže zasvätiť aj partnerku. Ale pozor – pri oboch technikách je dôležité, aby ich muži nerobili príliš neskoro. Tesne pred ejakuláciou je totiž asi 4–8 sekundový moment, keď sa muž nenávratne blíži k orgazmu a vtedy sa už nedá výronu zabrániť, lebo je rozbehnutý ejakulačný reflex.

Vyskúšať môžete aj znecitlivejúce krémy a spreje, ktoré znižujú citlivosť penisu, tie však neriešia samotný problém, len pomáhajú predĺžiť styk. Lokálne anestetiká sa používajú buď na citlivú špičku penisu, alebo na celé telo penisu. „Dôležité je odhadnúť koľko prípravku naniesť, a nezabudnúť ho aplikovať aspoň polhodinu pred stykom, inak nebude účinný,“ vysvetľuje Vrabec a dodáva, že podľa najnovších štúdií v Inštitúte lekárskej sexuológie je najúčinnejšou liečbou s trvalým účinkom kombinácia antidepresív a liekov na erektilnú dysfunkciu.

A ešte rada na záver: Kým úplne odstránite problém s predčasnou ejakuláciou, nebuďte tvrdohlavec, čo penis a súlož považuje za jediný spôsob ako ženu uspokojiť.

debata chyba

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....