Zborte mýty o hormonálnej antikoncepcii

"Poraďte mi prosím: Pred tromi rokmi som začala užívať hormonálnu antikoncepciu xyz. Na začiatku ma však po nej strašne boleli nohy, opúchali mi a pribrala som 6 kilogramov. Gynekológ mi antikoncepciu zmenil na yxz, ale začali sa mi mastiť a vypadávať vlasy a mala som problémy s pleťou..," píše nám čitateľka v jednom z e-mailov.

17.03.2007 11:58
debata

A pokračuje ďalej: „…Navyše ma strašne nafukovalo. Potom sa mi začali kaziť zuby, prišla som až o tri stoličky, a aj keď zubár tvrdí, že to nie je od antikoncepcie, ja som presvedčená, že je… Akú hormonálnu antikoncepciu by som mala vyskúšať, aby sa tieto nepriaznivé účinky neprejavili?“ Vaša čitateľka Janka.

„O najvhodnejšom type antikoncepcie rozhoduje lekár po zvážení veku pacientky, jej zdravotného stavu, aj očakávaní. Rozhodne však nijaká hormonálna antikoncepcia nespôsobuje vypadávanie vlasov, prudké priberanie, nafukovanie brucha či kazenie zubov. Ženy často hádžu veľa iných zdravotných problémov práve na používanú hormonálnu antikoncepciu a veria mnohým tradovaným mýtom o škodlivosti antikoncepcie,“ vysvetľuje gynekologička MUDr. Radmila Sladičeková z medicínskeho centra Medifera. Pritom desaťročia výskumu v tejto oblasti a stále nové prípravky hormonálnej antikoncepcie umožňujú gynekológom ušiť žene antikoncepciu na mieru. A navyše pomôcť jej aj pri riešení iných problémov: zlepšuje kvalitu kože a vlasov, odstraňuje nadmerné ochlpenie aj hromadenie vody v tele, zmierňuje menštruačné krvácanie aj bolesti pri menštruácii.

Mýtus: Poškodzuje plod
Mechanizmus účinku všetkých hormonálnych prípravkov je rovnaký – zabraňujú ovulácii, teda dozretiu a uvoľneniu ženského vajíčka z vaječníka a tiež zahusťujú hlieny v krčku maternice, čo zabraňuje spermiám preniknúť do maternice a vajíčkovodu a navyše aj ovplyvňujú výstelku maternice tak, aby sa tam nemohlo usadiť oplodnené vajíčko. Samozrejme, hocikde na tejto „ceste“ môže nastať zádrh, antikoncepcia môže zlyhať a žena otehotnie. Čo keď žena ešte niekoľko dní či dokonca týždňov užíva hormóny? Čo sa stane s plodom? Poškodí sa, alebo žena potratí? Ani jedno ani druhé.

Mýtus: Problém s otehotnením
Moderná antikoncepcia umožňuje návrat k plodnosti ženy v priebehu niekoľkých hodín až dní od vysadenia hormónov. V tabletke je obsiahnutá dávka na 36 hodín, v náplasti na 7 dní – telo sa očistí prakticky okamžite po vysadení. K otehotneniu môže prísť už v mesiaci nasledujúcom po vysadení antikoncepcie. Navyše antikoncepčné prípravky znižujú riziko výskytu gynekologických zápalov aj mimomaternicového tehotenstva, a tým udržiavajú priechodnosť vaječníkov. Hormonálna antikoncepcia sa dokonca využíva v niektorých prípadoch liečby neplodnosti.

Mýtus: Po roku pauza
V minulosti sa odporúčalo, aby žena po 15 rokoch užívania zvážila ďalšie užívanie hormonálnej antikoncepcie – dnes to však už neplatí. Ak nemáte nijaké vedľajšie nepríjemné účinky, nie je potrebné robiť v užívaní antikoncepcie pauzu. Vaše telo si od antikoncepcie odpočinie každý mesiac počas siedmich dní v čase, keď máte menzes, ale podľa lekárov dokonca ani táto pauza nie je z medicínskeho hľadiska dôležitá.

Mýtus: Pribúdajú kilá
Údajne je to aj hlavný dôvod, prečo ženy prestávajú užívať hormonálnu antikoncepciu. V skutočnosti je pribúdanie kilogramov spôsobené zadržiavaním vody v organizme. Môže za to hormón estrogén, ktorý obsahujú niektoré antikoncepčné tabletky. Ak máte pocit, že ste začali po užívaní antikoncepcie priberať, poraďte sa s lekárom. Ten vám môže predpísať antikoncepciu bez estrogénov, či s veľmi nízkymi dávkami estrogénu, navyše niektoré druhy hormonálnej antikoncepcie majú aj mierne  diuretický efekt. Ak budete mať správne zvolenú antikoncepciu, bude aj na vás platiť výsledok jedného prieskumu: že priemerný váhový prírastok žien, ktoré užívajú hormonálne tabletky, je rovnaký, ako u žien, čo užívajú iné metódy antikoncepcie – približne 0,5 kg za rok. Aj počet žien, ktoré pribrali, je rovnaký.

Mýtus: Pri dojčení zakázané
Počas dojčenia lekári síce žene zvyčajne odporúčajú nehormonálne antikoncepčné metódy. Z hormonálnych nie sú vhodné prípravky, ktoré obsahujú estrogény, teda kombinované antikoncepčné tabletky. Najlepšie sú tie, čo obsahujú iba hormón gestagén a začína sa s nimi zvyčajne šesť týždňov po pôrode.

Mýtus: Pár hodín nič neznamená
Najčastejšou príčinou zlyhania hormonálnej antikoncepcie je, že žena zabudne užiť tabletku v rovnakom dennom čase. Pri čisto gestagénových tabletkách už aj trojhodinové oneskorenie môže viesť k zlyhaniu. Pri kombinovanej tabletke je „dovolené“ zabudnutie do 12 hodín. Príbalové letáky hormonálnych tabletiek odporúčajú v prípade, že žena zabudne na tabletku úplne alebo dlhšie, ako je „dovolená“ hranica, pokračovať v užívaní lieku naďalej, ale najbližších 14 dní používať aj inú antikoncepčnú metódu. Súčasná veda pripúšťa aj iné postupy – podľa toho, v akej fáze cyklu žena zabudla tabletku užiť. Ak počas prvých sedem dní, čo je najrizikovejšia fáza, treba pokračovať v užívaní a počas najmenej siedmich, ale ešte lepšie štrnástich dní sa chrániť aj inak. Ak k zlyhaniu prišlo počas druhého týždňa užívania, stačí pokračovať ďalej v užívaní, spoľahlivosť by nemala byť ovplyvnená. Ak k chybe došlo počas tretieho týždňa užívania, treba začať s užívaním nového balenia bez obvyklej prestávky. Ak zabúdate príliš často, vyskúšajte iné metódy, pri ktorých sa nemusíte spoliehať na svoju pamäť – hormonálny vnútromaternicový systém, implantát či náplasť.

Mýtus: Antikoncepcia ničí pečeň
Tento mýtus sa traduje z počiatkov antikoncepcie, keď sa v hormonálnych tabletkách používali iné typy estrogénov, ktoré mali skutočne negatívny vplyv na pečeň. Moderná hormonálna antikoncepcia má oveľa nižšie hladiny hormónov a nezaťažuje pečeň viac, ako veľa iných bežne užívaných liekov. Gynekológovia už upúšťajú aj od pravidelných kontrol pečeňových testov.

Mýtus: Spôsobuje rakovinu
Opak je pravda. Podľa najnovších štúdií je dokázané, že hormonálna antikoncepcia preukázateľne znižuje riziko vzniku zhubných aj nezhubných nádorov maternice a vaječníkov. Štúdia Oxford Family Planning Association preukázala redukciu výskytu myómov, nezhubných nádorov hladkej svaloviny maternice, o 17 % každých 15 rokov užívania. Navyše v prípade sliznice maternice a vaječníkov ochranný účinok hormonálnej antikoncepcie pretrváva aj niekoľko rokov po vysadení tabletiek. Najväčšie polemiky sa vedú o tom, aký je vplyv hormónov na vznik rakoviny prsníkov. Podľa Women health initiative investigators (WHI), neexistuje priama závislosť medzi krátkodobým užívaním antikoncepcie (menej ako 5 rokov) a karcinómom prsníka. Pri užívaní dlhšom ako 5 rokov je závislosť možná, no zatiaľ nebola jednoznačne dokázaná.

Mýtus: Nemôže nikdy zlyhať
Spoľahlivosť hormonálnych antikoncepčných tabletiek znižujú niektoré ochorenia tráviaceho traktu. Pri zvracaní nemôže dôjsť k úplnému vstrebaniu antikoncepčných tabletiek, rovnako ako pri hnačke, vďaka čomu sa nedosiahne požadovaná hladina hormónov v krvi. Spoľahlivosť je oslabená tiež počas užívania niektorých liekov, najmä antibiotík. Preto je dôležité, aby žena na túto možnosť myslela a radšej sa do konca využívania cyklu chránila použitím prezervatívu alebo iným spôsobom ochrany pred počatím. Taktiež by sa nemal vo vysokých dávkach užívať vitamín C (t. j. viac ako 1 000 mg, teda 2 šumivé tabletky denne), pretože vitamín C zvyšuje vstrebávanie etinylestradiolu z tráviaceho traktu, a tak vlastne mení nízkodávkovú tabletku na vysokodávkovú. Poruchy vstrebávania sa nevyskytujú pri používaní antikoncepčných náplastí, pretože hormóny sa do krvného obehu vstrebávajú kožou.

Mýtus: Umelé hormóny sú škodlivé
Hormóny v antikoncepčných prípravkoch zodpovedajú prirodzeným hormónom vaječníkov, ale ich množstvo a vzájomný pomer sú  pre ženu výhodnejšie než v prirodzenom cykle. Ženy v rozvojových krajinách majú pre opakované tehotenstvo často len 12 cyklov ovulácie za celý život. Toľko, čo má v našich krajoch bežná žena za jediný rok. Podľa zistení lekárov sú ženy s nižším počtom ovulačných cyklov menej náchylné na rakovinu maternice a vaječníkov.

debata chyba

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...