Kňažná Charlene porodila dvojičky, Monako oslavuje

ČTK, SITA | 11.12.2014 08:35
Monacké knieža Albert a jeho manželka -... Foto: ,
Monacké knieža Albert a jeho manželka - princezná Charlene sú už rodičmi.
Je to prvýkrát v histórii Monaka, ktoré vzniklo už v 13. storočí, že sa v kniežacej rodine narodili dvojčatá.

Monackému kniežaciemu páru sa v stredu narodili zdravé dvojčatá – dievčatko síce prišlo na svet ako prvé, chlapček sa aj napriek tomu stáva dedičom trónu.

Dievča dostalo meno Gabriella Therese Márie a chlapec Jacques Honoré Rainier. Na oslavu ich narodenia bola prichystaná pompézna delostrelecká salva. Po vypálení 42 rán sa na 15 minút rozozvučali zvony miestnych kostolov a potom sirény lodí, ktoré kotvia v tomto stredomorskom mestskom štáte.

Kniežací pár v snahe, aby nebol zavalený darčekmi, vyzval občanov, aby radšej poslali peniaze na dobročinnosť.

„Jeden chlapec, jedno dievča, kráľovský výber. Pre všetkých občanov Monaka je to ohromná radosť,“ vyhlásila miestna obyvateľka Marguerite-Marie Bergonziová.

Ľudia oslavujú narodenie dvojičiek v uliciach...
Monako počas noci zo stredy na štvrtok...
+3Ulice Monaka zaplavili po oznámení novinky o...

Knieža Albert má už dve nemanželské deti, ktoré ale nemajú nárok na nástupníctvo. Jedným je dvadsaťdvaročná dcéra Jazmin Grace, ktorej matka je bývalá americká čašníčka, druhým jedenásťročný syn Alexandre, ktorý sa narodil zo vzťahu s bývalou francúzskou letuškou pôvodom z Toga.

Princ Albert a Charlene sa zoznámili v roku 2000, na verejnosti ich bolo možné spolu vídať od návštevy zimných olympijských hier v Turíne v roku 2006. Päťdesi­atšesťročné knieža a 36-ročná bývalá olympijská plavkyňa, ktorá je držiteľkou troch zlatých medailí a jednej striebornej, prehovorili o zásnubách verejne 23. júna 2010. Civilný sobáš sa konal 1. júla 2011, pričom svoje „áno“ si povedali druhý raz aj počas cirkevného obradu, ktorý sa uskutočnil o deň neskôr.