Milan Lasica a hriešni ľudia zo Starého Mesta

Helena Dvořáková | 01.10.2010 05:23
Zuzana Fialová a Milan Lasica Foto:
Herečka Zuzana Fialová a jej kolega Milan Lasica v seriáli Kriminálka Staré mesto.
Milan Lasica patrí k Starému Mestu Bratislavy. Chodil tam do školy, býva tam, má tam aj svoje divadlo.

Pozná pôvaby Starého Mesta, ale aj jeho hriechy, preto je celkom prirodzené, že hrá v novom seriáli Kriminálka Staré Mesto.

Seriál sa nakrúca podľa príbehov Dominika Dána, scenáristom je Alex Koenigsmark, réžiu má slovenský režisér žijúci v Prahe Ján Sebechlebský, za kamerou je Peter Kelíšek a hudbu napísala Ľubica Čekovská. Okrem mnohých zaujímavých hercov, ako je Zuzana Fialová, Matěj Hádek, Emília Vášáryová, Peter Šimun, Marián Slovák, Boris Farkaš, Táňa Pauhofová, Alexander Bárta a mnohí ďalší uvidia teda diváci aj Milana Lasicu ako starého kriminalistu.

Nahovorila ho Zuzana Fialová
Kedysi hral v Hriešnych ľuďoch mesta pražského český herec Jaroslav Marvan a vďaka svojmu vyššiemu veku dodával filmu zvláštny rozmer zrelosti. Postavu skúseného poradcu hrá v seriáli Kriminálka Staré Mesto Milan Lasica. Pre Marvana to bola jedna z najvýznamnejších životných úloh, ktorou dodnes žije na obrazovke.

Lasica má už toho „nesmrteľného“ na konte viac, a tak asi nebolo ľahké ho na úlohu nahovoriť. Podarilo sa to jeho kolegyni Zuzane Fialovej, ktorá mu bude v seriáli hereckou partnerkou, vlastne – on jej vždy poradí a múdro sa s ňou pozhovára. Lasica hrá postavu bývalého Zuzaninho šéfa, plukovníka vo výslužbe Petra Barona.

Zuzana Fialová a Milan Lasica účinkujú spolu v inscenácii Iluzionisti v štúdiu L+S a aj pri tejto práci sa skamarátili. Zuzana hrá mladú ambicióznu, zapálenú a trocha idealistickú spisovateľku, kým on starnúceho mrzutého a cynického herca.

Zuzana Fialová sa pred časom vyjadrila: „Pracovali sme spolu, dve hodiny sme boli vždy sami na javisku, a tam sa už nedá pred hereckým partnerom schovať nič. Mne sa páči Lasica ako herec aj ako človek. Milujem múdrych ľudí a dokážem si vždy niečo od nich uchmatnúť. Nejaké poznanie. Dokážem donekonečna počúvať inteligentných ľudí a dokážem aj doliezať: poraďte mi, povedzte mi svoj názor na túto vec… Milan už nechce nakrúcať, nebaví ho to, ale ja som ho na niečo prehovorila. Ide o seriál kriminálnych filmov z pera Dominika Dána Staré Mesto a je to trocha aj môj autorský projekt.“ Takže Zuzana Fialová takto chvályhodne využila svoj vplyv na kolegu.

Iste aj vďaka takémuto obsadeniu možno predpokladať, že hoci ide o kriminálne príbehy, nebudú to cynické krváky. Aj tvorcovia seriálu sľubujú, že to budú ľudské príbehy o rodinách a ich osudoch, o živote, kde sa prepletá dobré aj zlé, krásne aj škaredé.

Čertisko ukáže láskavú tvár
Milan Lasica je rôznorodý umelec – poznáme ho z javiska, z obrazovky, z filmu. A to nerátame knižky, spev, réžiu, manažment, glosátorstvo. Jedna jeho činnosť vyplynula z druhej a spoločným menovateľom všetkých je vyrovnanosť a nadhľad. V oblasti zločinu je to vynikajúce fluidum, ktoré upokojuje a dodáva vieru, že dobro zvíťazí nad zlom.

Prívetivý tón uprostred sveta zločinu umožňuje hercovi ukázať svoju láskavú tvár, hoci v skutočnom živote neraz pôsobí neprístupne a uzavreto. Na otázku, či má z neho takýto dojem aj Bolek Polívka, český herec odpovedal: „O tom neviem, ale myslím si, že sa nechce otvoriť každému. Môj syn Vladimír mal s ním na Záhorí takýto zážitok: Keď ho videl po prvý raz, začal veľmi opatrne. Hovoril mu: Pane Lašiča – Vladimír mal vtedy len päť rokov – mohli by ste to a hento? Skúšal. A zrazu zistil, že to čertisko sa vie pousmiať, že to čertisko je vlastne sympatické. A ako to to dieťa pochopilo, tak hneď začalo: Už mu tykalo a nadviazali krásny vzťah. A už ho Vladimír preháňal: Ty, Lašičo, okamžite mi pojď pomoct s tím ohněm!“