Svadba roka a Slováci v Británii? Dalo sa jej vôbec uniknúť, čo povedali?

Katarína Sedláková, Pravda, amu, jan | 24.05.2018 16:05
princ Harry Foto: ,
Princ Harry sa v sobotu oženil s herečkou Meghan Markleovou.
Uplynulý víkend sa niesol v znamení svadby princa Harryho a herečky Meghan Markleovej. Žil ňou celý svet, ale najmä Veľká Británia, aspoň sa tak zdalo.

Ako to všetko vnímali Slováci, ktorí priamo v Británii žijú? Magazín Pravdy prináša kvarteto pohľadov z rôznych kútov ostrovnej krajiny, v ktorej má monarchia silnú tradíciu a v ktorej sa na príslušníkov kráľovskej rodiny často pozerá ako na moderné celebrity. Čo teda povedali?

Bozk mladomanželov pred Kaplnkou svätého Juraja.
Princ Harry as manželkou pózujú už ako manželia...
+5Mladomanželia, princ Harry a Meghan, sa vezú v...

Patrik Murajda: Deti museli prísť do školy vo farbách britskej vlajky

Pohľad zo Skelmersdale
Ľudia, ktorých stretávam, sa síce rozprávajú o kráľovskej svadbe, ale v inom štýle, ako by som sám čakal. Rozprávajú o tom, ako v sobotu bola v televízii trojhodinová debata o cene svadobných šiat. Potom sa ďalšie tri hodiny budú baviť o tom, aké mala Meghan krásne kvety a nakoniec budú rozoberať jej otca. Rozprávajú o tom, že všetko sa zaplatilo z peňazí daňových poplatníkov. Nemyslím si, že by to ľudí zaujímalo nejako extra. V sobotu sa však konalo niekoľko pouličných párty, na ktorých som sa nezúčastnil.

Do mojej práce kráľovská svadba nezasahovala, hoci deň voľna by som bral. Osobne ma táto svadba nezaujímala ani v najmenšom. Úprimne: jediné, čo som v súvislosti so svadbou riešil, bolo oblečenie pre moje deti. Tie sa totiž do školy a škôlky museli obliecť vo farbách britskej vlajky. Suveníry s motívmi svadby som si nevšimol žiadne. Možno preto, že som žiadne nehľadal a aj keby som niečo videl, tak by som to nekúpil. A či táto svadba vyvolala väčšie alebo menšie šialenstvo ako svadba princa Williama s Kate? O predchádzajúcej svadbe toho bolo počuť viac. Svadbu som v televízii ani na internete nesledoval. Oveľa viac ma zaujíma to, že Meghan sa pomaličky sťahuje preč zo seriálu Suits (Kravaťáci).

Jana Ridošová: Eurovíziu u nás prežívali viac

Pohľad zo Swindonu
Bývame v menšom meste, ktorého obyvatelia svadbu princa Harryho až tak neprežívajú. Viem, že do Windsoru sa nejakí chystali a mali problém s ubytovaním. Hotel, v ktorom pracujem, je obsadený každý víkend, tak neviem posúdiť, či u nás boli ubytovaní hostia, ktorí mierili do Londýna. V meste nebola ani žiadna výzdoba. Len v supermarkete som našla zástavky, hrnčeky a kľúčenky s portrétmi Harryho a Meghan. Je to celkom iné, ako pred svadbou Williama. Možno preto, že Harry nie je následníkom trónu.

Ľudia vo všeobecnosti nie sú nadšení Harryho nevestou. Preto, že je Američanka a navyše rozvedená. Nepáči sa im tiež, že sa snaží kopírovať Kate, ktorú milujú. To je však názor nie veľkej skupiny ľudí z nášho vidieckeho okolia. A ešte niečo – viac prežívali sobotňajšie finále súťaže Eurovízia… Ja som podrobnosti okolo svadobných príprav sledovala, ani sobotňajší obrad v televízii som si nenechala ujsť. Ako stará „monarchistka“ som ešte v Bratislave sledovala svadbu Williama aj narodenie jeho potomkov. V tom som možno anglickejšia ako samotní Angličania.

Kathi Miller: Svadbu platíme my

Pohľad zo škótskeho Glasgowa
Vlastne sa o kráľovskú svadbu veľmi nezaujímam. Až do konca júna mám dosť svojej práce v hudobnej škole so žiakmi, ktorých učím. Naša školská šou je pre mňa o dosť dôležitejšia ako svadba Harryho a Meghan. Môj škótsky priateľ Allan si myslí, že práve my daňoví poplatníci platíme túto nablýskanú svadbu…

Väčšina mojich kolegov je na tom rovnako ako ja – teda ich svadba nezaujíma, ale jedna z kolegýň to, naopak, celé prehnane prežíva – šaty, ich prípadné dieťa… Ja jej hovorím: pozri sa, kto tú svadbu financuje, veď je to groteskné. A či je v Glasgowe nejaká zvláštna atmosféra kvôli svadbe? To ani nie.

Kamila Shinh: Unikol len ten, kto nemá noviny a internet

Pohľad z Londýna
Myslím, že Londýn svadbou Harryho a Meghan naozaj žil. Dosť ľudí sa na to tešilo. Boli zvedaví na to, kto Meghan navrhol šaty, ako vyzerala atď. Vlastne správy o svadbe boli všade od času, keď sa dvojica zasnúbila, a posledný mesiac toho bolo asi najviac. Koho to však nezaujímalo, ten svadbe uniknúť mohol – keď nečítal noviny a nemal internet! Pred svadbou som si však veľa výzdoby nevšimla, tej asi bolo viac vo Windsore, kde sa svadba konala. Zato sa však po celom Anglicku konali street party!

Do práce nám svadba vôbec nezasahovala, v podstate sme sa o tom s kolegami dizajnérmi veľmi nebavili. Ja mám svadby rada a vôbec mi to na nervy nejde. Aj som chcela sledovať sobotňajší priamy prenos v telke, ale potom sme s manželom a deťmi na niekoľko dní cestovali do Norfolku k moru a čas sme trávili skôr na pláži. Na svadbu Kate a princa Williama som sa však pred pár rokmi dívala, to sme ešte nemali deti a mali sme na to čas.

Pokiaľ ide o suveníry s motívom svadby, tie sa predávali všade – niektoré sú gýč, ale inak sa to dá, napríklad sušienky v plechových škatuľkách alebo čokolády a čaje, záleží na konkrétnom obchode… V posledných dňoch však správy informovali najviac o Meghaninom otcovi, ktorý tvrdil, že na svadbu kvôli svojmu zdravotnému stavu nepríde. Rozoberalo sa, či Meghan povedie k oltáru jej matka, alebo kto. Celkovo si myslím, že ľudia sú zo svadby dosť nadšení a tešia sa. A tiež vidia ako pozitívne to, že Meghan je miešanka, čo považujú za dobré pre kráľovskú rodinu.

Meghan Markle a Princ Harry spoločne po...
Meghan Markle a Princ Harry spoločne po...
+12Meghan Markle a Princ Harry spoločne po...
Kráľovná Alžbeta II. s manželom.
Prince Harry prichádza do Kaplnky svätého...
+39Herec George Clooney a jeho manželka Amal Clooney.
Vojvodkyňa Kate a malá Charlotte na svadbe...
Princ William a vojvodkyňa Kate spolu s ich...
+2Princezná Charlotte na svadbe princa Harryho s...
Princ Harry a Meghan ako ukázali prvýkrát na...
Princ Harry s manželkou na garden párty v...
+4Princ Harry a Meghan na garden párty v...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ