Kedysi sexsymbol, dnes bojovníčka za zvieratá a proti islamu: Bardot oslavuje

ČTK | 28.09.2019 14:10
Brigitte Bardot Foto: ,
Herečka Brigitte Bardot v roku 2007 počas stretnutia s vtedajším francúzskym prezidentom Nicholasom Sarkozym.
Francúzska herečka Brigitte Bardot, ktorá 28. septembra oslávi 85. narodeniny, bola svojho času sexsymbolom.

Spoznala ale aj odvrátenú tvár popularity, keď sa stala doslova štvanou zverou a pokúsila sa o samovraždu. Potom, čo ukončila kariéru vo filme, zmysel ďalšieho života našla v boji za práva zvierat. Bardot, ktorá hrala napríklad v snímke A boh stvoril ženu (1956), je známa aj svojimi radikálnymi názormi blízkymi extrémnej pravici a kritikou islamu.

Filmovú kariéru začala ako dievča z titulnej strany módneho časopisu Elle. Jej výrazné pery, plochý nos a útly pás zaujali francúzskych filmárov natoľko, že ju v 18 rokoch obsadili do snímky Dedinka v Normandii (1952). A vďaka ďalšiemu filmu s názvom Manina, dievča bez závoja (1952) sa ako dcéra strážca majáka v odvážnych bikinách stala idolom. A to aj napriek tomu, že kritici Bardotovej vyčítali nevýrazný hlas alebo výslovnosť.

Rodáčka z Paríža (1934) sa ďalej objavila vo filmoch Veľké manévre (1955), Parížanka (1957), Súkromný život (1962), Pohŕdanie (1963), Viva Maria! (1965) alebo Rumový bulvár z roku 1971.

O tri roky neskôr prišiel do kín posledný, 46. film s BB v hlavnej úlohe: Príbehy veľmi dobrého a veselého Colinota Trousse. Herečka mala 39 rokov. „Opustila som film, aby on neopustil ma,“ vysvetlila svoj ústup zo slávy.

Bardot je štvrtýkrát vydatá za podnikateľa Bernarda d'Ormala, niekdajšieho poradcu krajne pravicového politika Jeana-Marie Le Pena. Syna Nicolasa má s druhým manželom, hercom Jacquesom Charrierom.

Vlani jej vyšla kniha s názvom Slzy boja, v ktorej zhodnocuje svoj boj za práva zvierat vo Francúzsku a vyjadruje nad súčasnou situáciou „hlboké znechutenie“.