Hrdina Trainspottingu či Star Wars oslavuje! McGregor má 50, ako sa menil rokmi...

ČTK | 31.03.2021 00:00
Britského herca Ewana McGregora, ktorý 31. marca oslávi päťdesiatku, preslávila dnes už kultová snímka Trainspotting (1995). Od tej doby sa McGregor začal rátať medzi najpozoruhodnejších britských hercov a presadil sa aj v Hollywoode.
Rok 2001: Herečka Nicole Kidman a jej kolega... Foto: SHUTTERSTOCK
Nicole Kidman a jej kolega Ewan McGregor Rok 2001: Herečka Nicole Kidman a jej kolega Ewan McGregor uviedli v Cannes snímku Moulin Rouge.

Za veľkou mlákou a v hollywoodskom filmovom priemysle sa preslávil najmä ako mladý rytier Obi-Wan Kenobi z pokračovania legendárnych Hviezdnych vojen z rokov 1999, 2002 a 2005. V pamäti však zostal aj jeho herecko-spevácky výkon v muzikáli Moulin Rouge. Nebráni sa ani televíznym rolám, za seriál Fargo získal v roku 2018 Zlatý glóbus.

Herec Ewan McGregor s kolegyňou Cameron...
Herec Ewan McGregor na zábere z roku 2003.
+11Herec Ewan McGregor na zábere z roku 2005.

Syn učiteľa telocviku, narodený v škótskom Perthe, sa prvé umelecké ambície snažil prejaviť ako bubeník rockovej skupiny Scarlet Pride. V šestnástich rokoch začal pracovať ako kulisár v divadle. Po štúdiách herectva zažiaril v čiernej tragikomédii Plytký hrob, do pozície hviezdy ho vyniesla ďalšie čierna komédia Trainspotting, kde stelesnil edinburghského narkomana Rentona, ktorý vo svojich drogových fantáziách preliezal záchodovú misu a v ktorého rozprávaní sa odkrýval bizarný svet revolty proti súčasnej konzumnej spoločnosti.

Herec Ewan McGregor a jeho bývalá manželka Eve... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 108554921 Herec Ewan McGregor a jeho bývalá manželka Eve Mavrkis na zábere z roku 2012.

McGregor hral napríklad aj v kostýmovej adaptácii románu Jane Austenovej po boku Gwyneth Paltrowovej Emma (1996), objavil sa vo vojnovom filme Čierny jastrab zostrelený, akčnom sci-fi Ostrov (2005) či v trilleri Romana Polanského Muž v tieni (2010).

Okrem Zlatého glóbusu za Fargo získal napríklad rovnaké ocenenie aj za snímky Moulin Rouge a Lov lososov v Jemene. Dvakrát tiež dostal Európsku filmovú cenu, a to za Moulin Rouge a Muž v tieni.

V súkromí bola dlhé roky jeho manželkou Eve Mavrakis, s ktorou sa však nečakane rozišiel pred pár rokmi. Podľa všetkého počas nakrúcania seriálu Fargo. Po jeho boku sa začala objavovať kolegyňa Mary Elizabeth Winstead.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ