Slávna ABBA aj 800-miliónová Celine Dion! Eurovízia dokázala zrodiť superhviezdy

Pravda, ČTK | 22.05.2021 00:00
Speváčka Celine Dion v roku 1988 s cenou... Foto: ,
Speváčka Celine Dion v roku 1988 s cenou Eurovízie po víťazstve v pesničkovej súťaži.
Vo svete sa uvoľňujú protipandemické opatrenia, mnohí sa tešia, že svet sa konečne vracia do normálu. Azda niet lepších dní na konanie aktuálneho ročníka pesničkovej súťaže Eurovízia.

V holandskom Rotterdame sa v utorok uskutočnilo prvé semifinále, ktoré nasledovalo štvrtkovou druhou časťou a následne ho uzavrie sobotňajší finálový večer. Tisícky fanúšikov si pesničkový súboj zástupcov z európskych krajín, ale aj Austrálie a Izraela, zapli doma pri televíznych obrazovkách. A pár tisíc sa dokonca dostalo aj do haly Ahoy, kde sa celá šou nakrúca.

Organizátori sa rozhodli, podobne ako v Španielsku, pre experiment vyskúšať hromadné podujatie s divákmi, ktorí absolvovali tesne pred vstupom test – samozrejme s negatívnym výsledkom – a tiež s časťou už preočkovaného obecenstva. Ako tento expetiment dopadne, sa ukáže až o pár dní. Po španielskom vzore sa však dá očakávať, že výsledok môže byť pozitívny. Teda vlastne, v tomto prípade negatívny (bez prenosu infekcie covid-19).

zväčšiť Záber zo 6. apríla 1974: Členovia skupiny ABBA... Foto: SITA/AP
Eurovision Through the Years Photo Gallery Záber zo 6. apríla 1974: Členovia skupiny ABBA spoločne s členmi ich tímu oslavujú víťazstvo hitu Waterloo v Eurovízii.

Eurovízia je pritom už roky symbolom hudobnej spolupatričnosti a pestrosti hudobného sveta zastúpenej jednotlivými krajinami. Hoci posledné roky naznačujú, že mnoho interpretov skúša ísť na istotu a ponúkajú hity ako podľa kopíraku nápadne pripomínajúc svetové piesne, časť umelcov stále prináša na pódium a pred zraky miliónov divákov aj autentickú a národnostne ovplyvnenú tvorbu.

Barbara Pravi z Francúzska sa predviedla v...
Hudobná skupina Hooverphonic je v Eurovízii...
+12Efendi z Azerbajdžanu bola ďalšou dámou, ktorá...

Zaujímavosťou určite je, že súťaž sa koná každoročne už od roku 1956 a prestávku mala len nútenú a to minulý rok – pre pandémiu koronavírusu. Sledovanosť finálového večera sa odhaduje na 200 miliónov divákov. Za dodnes najslávnejšieho víťaza je považovaná švédska formácia ABBA, ktorá v roku 1974 prerazila s hitom Waterloo, skladba bola tiež vybratá ako vôbec najlepšia v celej histórii súťaže.

Zabúdať však netreba ani na speváčku Celine Dionovú, ktorá je síce kanadská rodáčka, no v roku 1988 reprezentovala v súťaži Švajčiarsko. A, samozrejme, vyhrala. Dnes patrí Dion medzi najslávnejšie speváčky planéty a jej majetok sa podľa magazínu Forbes odhaduje na 800 miliónov dolárov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ