Zabili Kennyho, parchanti! Hrdinom South Parku nie je sväté nič, ani Ježiš. Seriál oslavuje 25 rokov

ČTK | 13.08.2022 00:00
597817145 Foto:
Kenny, Kyle, Cartman a Stan - hlavní hrdinovia seriálu Mestečko South Park.
Autori animovaného seriálu Mestečko South Park, ktorého prvý diel sa vysielal pred štvrťstoročím, 13. augusta 1997, si rozhodne neberú servítky pred ústa.

Matt Stone a Trey Parker si totiž dokážu robiť srandu z ideológie, náboženstva i celebrít. Na paškál si tak už vzali Ježiša, proroka Mohameda, scientológov, Kanaďanov alebo napríklad Donalda Trumpa. Hlavní hrdinovia, osemroční školáci Kenny, Kyle, Cartman a Stan, navyše pre nejaký ten vulgárny výraz rozhodne nejdú ďaleko.

South Park u divákov uspel napriek tomu, že animácia pripomína najviac zo všetkého pokusy študentov strednej školy o kreslený film. Hrdinovia vyzerajú trochu ako neohrabaný snehuliak s rukami a náznakmi nôh, o perspektíve si môžu ľudia nechať len snívať. Ale možno, že v záplave takmer dokonalej animácie bol práve trochu primitívny trhaný štýl tým, čo zaujalo. Teda, samozrejme, popri príbehoch, ktoré s obľubou prekračujú všetky hranice a tabu, ktorým sa ostatní televízni tvorcovia väčšinou boja čo i len priblížiť.

Obľúbeným terčom sú celebrity všetkého druhu, tvorcovia majú „na muške“ napríklad aj na obyvateľov Kanady, s ktorými Amerika dokonca v seriáli vedie vojnu. Okrem drsného a politicky nekorektného humoru sa Mestečko South Park vyznačuje aj slovníkom plným vulgarít. Počas jedného dielu sa napríklad 165-krát objavilo slovo „shit“.

V USA je tak nevhodný do 18 rokov, doteraz bolo odvysielaných 25 sérií seriálu, ktoré mali celkom 318 epizód.