Filmový Batman, Christian Bale, navštívil zranených zo streľby v Aurore

SITA | 25.07.2012 10:00
Christian Bale Foto:
Predstaviteľ Batmana Christian Bale.
Anglický herec Christian Bale navštívil v utorok nemocnicu v coloradskom meste Aurora, kde leží mnoho zranených z minulotýždňovej streľby počas projekcie novej batmanovky Návrat Temného rytiera.

Dočasný riaditeľ nemocnice Bill Voloch denníku The Denver Post prezradil, že Bale, ktorý v spomínanom filme stvárňuje hlavnú postavu, strávil v zariadení 2,5 hodiny. Počas tohto času sa stretol s piatimi zranenými, pričom ďalší dvaja ľudia za ním prišli z inej nemocnice. Jedným z tých, s ktorými sa Bale osobne stretol, bol aj istý Carey Rottman. Ten na Facebooku následne zverejnil spoločnú fotografiu s hercom. Bale sa okrem toho stretol aj s lekármi, policajtmi, paramedikmi a guvernérom Colorada Johnom Hickenlooperom. Tridsaťosemročný herec ešte v piatok vydal vyhlásenie, v ktorom vyjadril svoju sústrasť a podporu obetiam streľby a ich rodinám.

Piatkovú streľbu v Aurore má na svedomí 24-ročný James Holmes, ktorý v piatok 20. júla polhodinu po polnoci miestneho času v kinosále najprv odpálil dymovnicu alebo zariadenie so slzným plynom a spustil streľbu. Výsledkom bolo 12 mŕtvych vo veku od šesť do 51 rokov a 58 zranených ľudí. Pri zatknutí na parkovisku za nákupným centrom, kde film premietali, sa vôbec nebránil a sám seba označil za Jokera, úhlavného nepriateľa komiksového superhrdinu Batmana. Bývalý študent medicíny bol oblečený v nepriestrelnej veste a mal nôž, pušku a dve ďalšie strelné zbrane. Celý arzenál si údajne zadovážil legálne niekoľko týždňov vopred.

V pondelok sa Holmes postavil pred súd, kde mu sudca oznámil, že je obvinený z vraždy prvého stupňa a do procesu bude vo väzení bez možnosti prepustenia na kauciu. Prokurátorka Carol Chambers sa má po dohode s rodinami obetí rozhodnúť, či bude požadovať trest smrti. Počas niekoľkých minút, ktoré Holmes s vlasmi nafarbenými na oranžovo-červeno strávil pred súdom, sa neprítomne a bez emócií pozeral pred seba. Ani po výzve sudcu nepovedal ani slovo. Polícii zatiaľ chýba motív jeho činu, no Holmes odmieta komunikovať. Pred súd sa má opäť dostaviť 30. júla.