Elite Model Look pozná víťazky: Do Šanghaja poletí 14-ročná Slovenka!

Zdeno Gáfrik | 14.09.2012 06:00
Silvia Jagošová a Adéla Martinková Foto:
Víťazkami súťaže Schwarzkopf Elite Model Look 2012 sa za Slovensko stala Silvia Jagošová (vľavo) a za Česko Adéla Martinková.
Veľkolepé priestory Španielskej sály Pražského hradu patrili v stredu večer finále modelingovej súťaže Schwarzkopf Elite Model Look 2012 pre Česko a Slovensko. Obe krajiny sa dočkali vlastných víťaziek. Slovensko bude na svetovom finále v Šanghaji zastupovať Silvia Jagošová.

Dlhovlasá brunetka, ktorá je žiačkou základnej školy, bola víťazstvom prekvapená. „Vôbec som to nečakala, ale veľmi ma teší,“ reagovala Jagošová. Hoci výhra v prestížnej modelingovej súťaži pre ňu znamená cestovanie mimo domova aj častejšie cesty bez dozoru rodičov, tí ju vraj v modelingu podporujú. „Myslím, že sú veľmi šťastní, ako som dnes večer dopadla,“ uviedla štrnásťročná Bratislavčanka.

Jagošovú, ktorá podľa poroty patrila k výraznejším a dobre pripraveným dievčatám, bude na svetovom finále v Šanghaji sprevádzať o dva roky staršia česká víťazka Adéla Martínková. Keď sa dve dievčatá postavili po vyhlásení výsledkov bok po boku, azda ani nemohlo byť rozdielnejšej dvojice. Zdá sa však, že porota presne vedela, čo robí a prečo sa rozhodla nominovať na svetové finále práve blondínku a brunetu.

Na finálovom galavečere nechýbala ani česká...
Na finálovom galavečere nechýbala ani česká...
+22Na finálovom galavečere sa zúčastnila aj...

Obe sú krásne. Kým Češka má v sebe skôr klasickú krásu a súmerné črty, Slovenkin pôvab dýcha akoby trochou exotiky, s trošku aziatsky pôsobiacimi očami a pekne krojenými perami. Osmičku slovenských finalistiek a osmičku ich českých kolegýň však spája predovšetkým tvárnosť. Ani jedna zo začínajúcich modeliek nepôsobila extrémne výrazne. Ich pôvaby sú ukryté a dizajnéri či fotografi ich dotvárajú podľa vlastnej potreby – tak ako to už v modelingu chodí.

Slovenskú víťazku Silviu Jagošovú rodičia vraj... Foto: SCHWARZKOPF ELITE MODEL LOOK
Silvia Jagošová Slovenskú víťazku Silviu Jagošovú rodičia vraj v modelingovej kariére podporujú.

Čestná prezidentka poroty, nová posila agentúry Elite Model Look Pavlína Němcová, začínala v ére modeliek, ktoré boli ikonami. Ich tváre boli zapamätateľné a svet si ich okamžite dokázal priradiť k menu. Dnes už podobný vzorec platí výnimočne. V jednom má však Němcová jasno.

„Mladé dievčatá sú stále rovnaké, stále rovnako krásne. Veľmi sa mi páčili obe víťazky, ale vlastne som bola spokojná so všetkými vybratými finalistkami,“ prezradila pre Pravda.sk Němcová. Odhadnúť, či má väčšie šance na úspech brunetka alebo blondínka, si netrúfa. „Posledné roky víťazili na svetovom finále blondínky, tak možno konečne zaboduje tmavovláska,“ zauvažovala Němcová.

Na dlhom bielom móle sa predviedla v šatách od Vivienne Westwoodovej. Z rovnakej dielne však pochádzala celá jedna kolekcia, ktorú predviedli finalistky súťaže. Okrem luxusnej línie Gold Label od britskej dizajnérky mohli diváci a pozvaní hostia vidieť aj kolekciu Jeana Paula Knotta, ktorý v minulosti pracoval pre Yves Saint Laurent, Louis Féraud či Cerruti. Kolekciu večernej módy ponúkla aj Klára Nademlýnska a v rámcii finálového večera predviedli mladé súťažiace aj odevy zo Simple Concept Store na Pařížskej ulici.

Nové víťazky - Slovenka Silvia Jagošová (druhá... Foto: SCHWARZKOPF ELITE MODEL LOOK
Silvia Jagošová (druhá zľava) a Adela Martinková (druhá sprava) Nové víťazky - Slovenka Silvia Jagošová (druhá zľava) a Adela Martinková (druhá sprava) s ostrieľanými modelkami - Pavlínou Němcovou a Tatjanou Kuchařovou.

Hoci niektoré mladučké dievčatá na vysokých podpätkoch balansovali, riaditeľ súťaže Sáša Jány bol s ich výkonom spokojný. „Finalistky boli skutočne fantastické, odviedli skvelú prácu a som rád, že na takejto vysokej úrovni vstupujú do sveta modelingu. Som presvedčený, že za pár mesiacov uvidíme viacero z nich na svetových mólach v New Yorku či v Paríži.“

Finálovým večerom prevádzal moderátor Leoš Mareš. O hudobné vystúpenie sa tento rok postarali ženy. V rámci večera vystúpila legenda českej hudobnej scény Marta Kubišová a populárna americká speváčka pôsobiaca v Čechách Tonya Graves. Ženy, samozrejme, dominovali celému večeru.

Jedna z finalistiek modelingovej súťaže sa... Foto: SCHWARZKOPF ELITE MODEL LOOK
finalistky kolekce Vivienne Westwood Jedna z finalistiek modelingovej súťaže sa predvádza v šatách od Vivienne Westwoodovej.

Topmodelky agentúry Elite Bratislava a Elite Prague, ako ambasadorka projektu Schwarzkopf Elite Model Look SR 2012 Michaela Kocianová, tvár kampane Wonderbra Adriana Čerňanová, víťazka svetového finále EML 2006 Denisa Dvořáková, Hana Jiříčková či víťazka svetového finále EML 2003 Denisa Dvončová sa predstavili v modeloch slávnych talianskych návrhárov a vo Vivienne Westwood.

Do súťaže sa tento rok prihlásil rekordný počet dievčat a počas mesiacov marec a apríl sa uskutočnilo v obchodných centrách po Slovensku a Českej republike 25 kastingov, na ktorých sa zúčastnilo spolu 7 500 dievčat.