Urazený Depardieu premiérovi: Vzdávam sa francúzskeho pasu!

ČTK | 16.12.2012 16:20
Gerard Depardieu Foto: ,
Herec Gerard Depardieu.
Francúzsky herec Gérard Depardieu sa vzdá francúzskeho pasu. Teatrálne gesto je jeho reakciou na skutočnosť, že sa vraj cíti "urazený" kritikou predsedu francúzskej vlády za to, že sa uchýlil do daňového exilu v Belgicku, napísala agentúra AFP.

V otvorenom liste premiérovi Jeanovi-Markovi Ayraultovi šesťdesiattriročný herec napísal: „Nežiadam, aby ste so mnou súhlasil, ale aspoň by ste ma mohol rešpektovať!“

Reagoval tak na vyhlásenie premiéra Ayraulta, ktorý v stredu v televízii povedal, že Depardieov krok je „dosť úbohý“. Všetci ho majú radi ako herca, ale „platiť dane je aktom solidarity, je to vlastenecký čin“, vyhlásil Ayrault.

Vo svojom liste slávny predstaviteľ mnohých filmových rolí vrátane Cyrana z Bergeracu dodal: „Všetci tí, ktorí opustili Francúzsko, neboli urážaní tak, ako som bol urazený ja.“ Svoje dane si vraj vždy platil, vyhlásil Depardieu. „Kto ste, aby ste ma takto súdil,“ spýtal sa premiéra v liste, ktorý v nedeľu zverejnil denník Journal du Dimanche.

„Vraciam vám svoj?pas a sociálne poistenie, ktoré som nikdy nevyužil. Už nezdieľame rovnakú krajinu, som ozajstný Európan,svetoobčan, ako ma vždy učil môj otec,“ dodal na adresu premiéra.

Vo štvrtok francúzski realitní agenti oznámili, že Depardieu predáva svoj luxusný dom v centre Paríža, za ktorý chce asi 50 miliónov eur (1,3 miliardy korún). Už skôr si kúpil dom v belgickej obci Nechin tesne pri hraniciach s Francúzskom. Prihlásil sa aj v Belgicku k trvalému pobytu.

Vo Francúzsku vláda socialistického prezidenta Françoisa Hollanda splnila predvolebný sľub a zaviedla v septembri 75-percentnú daň z príjmov presahujúcich milión eur ročne (zhruba 25 miliónov korún). Tvrdí, že sa bude týkať asi 1500 ľudí, bude platiť len dva roky a že ide o prejav solidarity v čase ekonomických problémov krajiny. Podľa opozičnej pravice daň trestá bohatých a povedie k odchodu bohatých Francúzov z krajiny.