Už je z nej najkrajšia 50-nička na svete! Penelope Cruz spoznala muža svojho života v 18-tich, na lásku s ním si ale počkala

Uhrančivé oči, žiarivý úsmev, olivová pleť a gaštanové vlasy patria k Penélope Cruzovej rovnako ako výrazný herecký talent.

28.04.2024 18:20
Penélepe Cruz Foto:
Penélepe Cruz v roku 2022.
debata (1)

Táto španielska herečka je jednou z mála Európaniek, ktoré dobyli Hollywood. Medzinárodnú slávu priniesla Cruzovej, ktorá začínala ako tanečnica, spolupráca s režisérom Pedrom Almodóvarom. Za hlavnú úlohu v jeho filme Volver bola v roku 2006 nominovaná na Oscara ako vôbec prvá Španielka v histórii. Prestížnej sošky sa napokon dočkala neskôr, za vedľajšiu úlohu vo filme Vicky Cristina Barcelona, ktorý režíroval Woody Allen. Na hereckom konte má v päťdesiatich rokoch, ktoré oslavuje v nedeľu 28. apríla, už viac ako šesť desiatok filmov.

Penélepe Cruz  v roku 2006.
Penélepe Cruz  v roku 2007.
+8Penélepe Cruz  v roku 2008.

Režisér Almodóvar, klasik španielskej kinematografie, považuje Cruzovú za svoju celoživotnú múzu. V ich prvej spoločnej snímke Na dno vášne z roku 1997 si zahrala so svojím budúcim manželom Javierom Bardom. Svetovú slávu jej priniesol hneď Almodóvarov ďalší film Všetko o mojej mame. Tento dojímavý, tragikomický i krutý príbeh nadchol divákov i kritiku a Almodóvarovi zabezpečil prvého Oscara. Cruzová zrazu začala byť žiadaná na oboch stranách Alantiku.

zväčšiť Penélepe Cruz a jej manžel Javier Bardem v roku... Foto: SHUTTERSTOCK
Penélepe Cruz Penélepe Cruz a jej manžel Javier Bardem v roku 2017.

V Hollywoode si potom zahrala s mnohými hercami zvučných mien. V melodráme Vanilkové nebo z roku 2001 sa objavila po boku Toma Cruisa, s ktorým potom nejaký čas aj žila, v krimi dráme Kokaín zažiarila vedľa Johnnyho Deppa. Vo westerne Krása divokých koní jej sekundoval Matt Damon. Jej spolupráca s Almodóvarom pokračovala príbehom o osude troch žien z rôznych generácií Volver. Ich štvrtá snímka Rozorvané objatia bola natočená v štýle klasických komédií a filmov noir z 50. rokov. Piatym bola Bolesť a sláva a doteraz posledným Paralelné matky z roku 2021. Režisér Woody Allen Cruzovej po úspechu Vicky Cristiny Barcelony zase ponúkol úlohu vo svojej ďalšej snímke Do Ríma s láskou.

zväčšiť Penélepe Cruz  v roku 2007. Foto: SHUTTERSTOCK
Penélepe Cruz Penélepe Cruz v roku 2007.

Penélope Cruz Sánchez alebo tiež Madonna Madridu, ako sa jej občas hovorí, sa narodila 28. apríla 1974 obchodníkovi Eduardovi a kaderníčke Encarne. Pomenovali ju po jednej piesni španielskeho skladateľa Joana Manuela Serrata. Už ako batoľa rada zabávala rodinu predvádzaním televíznych reklám, no nakoniec ju uchvátil tanec. Deväť rokov študovala klasický balet na Národnom konzervatóriu, nakoniec ale dala prednosť herectvu.

Ako 15-ročná zvíťazila v konkurencii s 300 ďalšími dievčatami v konkurze talentovej agentúry. Následný kontrakt jej vyniesol viacero úloh v španielskych televíznych šou a hudobných videoklipoch. A tie jej otvorili cestu na filmové plátno. Hneď v prvej snímke, volal sa Šunka, šunka (1992), sa prvýkrát stretla s Javierom Bardemom. Mala osemnásť, on 23 a film bol plný erotického dusna. Iskra medzi nimi ale preskočila až o mnoho rokov neskôr.

zväčšiť Penelope Cruz na 30. ročníku SAG Awards. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
30th Annual SAG Awards - Arrivals Penelope Cruz na 30. ročníku SAG Awards.

A hneď ďalší film Belle époque (Krásny vek), kde Cruz hrala jednu zo štvorice sestier súperiacich o priazeň vojenského zbeha, získal v roku 1994 Oscara pre najlepší neanglicky hovorený film. Odvtedy točila priemerne tri filmy do roka a čoskoro sa stala jednou z najvýraznejších ženských osobností španielskeho filmu. Z hollywoodskej produkcie ďalej hrala napríklad v Pirátoch z Karibiku a v nedávnej dobe stvárnila hlavnú úlohu excentrickej režisérky v komediálnom hite Film roka.

Pozrite si tiež
Cenu od kolegov si vážim, ale ešte viac sa ma dotkla každá divácka odozva, hovorí Dana Droppová
Video
Zdroj: TV Pravda

Javier Bardem sa vraj do krásnej temperamentnej Cruzovej zamiloval hneď na prvý pohľad, no na svadbu si musel počkať 18 rokov. „Penelope má v sebe horúcu krv. Vášeň pre všetko, do čoho sa pustí, alebo čo robí. Jej vášnivá osobnosť ju robí veľmi príťažlivou. Má v sebe krásu aj sexepíl,“ povedal slávny herec o svojej manželke v rozhovore pre magazín GQ. Vzali sa v roku 2010 a majú spolu syna Lea a dcéru Lunu. "Mám veľmi silný materinský inštinkt a veľmi ma fascinuje, čo sa deje v rodinách,“ povedala herečka, ktorá mala plán stať sa mamou už ako 5-ročné dievčatko. Okrem rodiny sa Cruz venuje tiež charite a pomoci ľuďom v núdzi. Dobrovoľne sa zúčastnila misií v Ugande, Indii a natočila dokument o detskej leukémii. Bola tvárou reklamy podporujúcej kampaň PETA, čo je organizácia bojujúca za práva zvierat. Hovorí štyrmi jazykmi – španielsky, taliansky, francúzsky a anglicky. A tiež navrhuje odevy – napríklad pre španielsku módnu značku Mango.

V roku 2018 dostala Cruzová čestného Césara. Francúzska filmová akadémia ju označila za „múzu veľkých filmárov“, ktorá žiarila vo veľkých medzinárodných produkciách, ako aj v komorných snímkach. Cruzová je len druhým zástupcom Španielska, ktorému bol čestný César udelený. Ako prvý ho dostal v roku 1999 jej „dvorný“ režisér Pedro Almodóvar.

Penelope Cruz na 30. ročníku SAG Awards.
Herečka Penelope Cruz v kreácii Chanel Haute...
+26Herečka Penelope Cruz zavítala na Gotham...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Penelope Cruz #Javier Bardem

+ Zdravie je vždy najdôležitejšie čo máte, preto sa neprejedajte.
Ak niečo neviete, nie je hanbou sa spýtať, aj...

+ Neškoďte si sami svojmu zdraviu a nechoďte tým sami proti sebe.
Môžete sa spoľahnúť, že sa vám všetko vydarí tak...