Blond Američanka skončila v súťaži Arabi majú talent druhá!

Senzácia súťaže Arabi majú talent, dvadsaťtriročná Američanka Jennifer Grout získala v sobotňajšom finále druhé miesto.

09.12.2013 07:56
debata
Američanka Jennifer Grout počas vystúpenia vo... Foto: SITA/AP, Hussein Malla
Jennifer Grout Američanka Jennifer Grout počas vystúpenia vo finále Arabi majú talent.

Dievča, ktoré arabsky rozumie len málo, ale napriek tomu dokázalo nadchnúť svojím podaním tradičných arabských piesní, prekonala len sýrska tanečná skupina SIMA. Informoval o tom server spravodajskej stanice Al – Arabíja.

Ako uviedla stanica CNN, Grout v talentovej súťaži zabodovala s repertoárom egyptskej legendárnej speváčky umm Kulzúm, ktorá je natoľko uctievaná, že mnohí arabskí speváci nemajú odvahu predvádzať jej piesne.

Pritom sprvu vraj blondínka, ktorá študovala klasickú hudbu a operu, pôsobila na javisku nepatrične. Často nerozumela pokynom porotcov ani ich hodnoteniu. Keď ale začala hrať na citaru a spievať, okamžite si získala prítomných divákov aj odborníkov.

Hoci sa objavili kritické hlasy odsudzujúce, že sa Američanka zúčastňuje súťaže pre Arabov, veľa arabských prispievateľov na Facebooku a ďalších sociálnych sieťach po sobotňajšom finále ľutovalo, že Grout súťaž nevyhrala. Diskutéri z arabských krajín vyzdvihovali jej talent a priali jej šťastie a úspechy do budúcna.

„Nenachádzam rozdiel medzi vami a ďalšími legendárnymi arabskými spevákmi. Ste úžasná a ja si želám, aby ste sa stala slávnou po celom svete,“ napísal jeden z fanúšikov Omar Dabbagh z Iraku.

Záujem o orientálnu hudbu v Groutovej vzbudil ešte počas štúdií v Montreale pred tromi rokmi spev libanonskej divy Fajrúzy. K východu sa definitívne obrátila, keď si vypočula spev umm Kulzúm. Začala sa učiť arabsky a tiež hru na miestnu tradičnú citaru. Odišla do Maroka, kde spievala hudbu Berberov a vystupovala v Marakéši.

V sobotňajšom finále súťaže Arabi majú talent, kam sa dostalo 12 najlepších účinkujúcich, ju predbehla len sýrska skupina SIMA, ktorej šesť členov predviedlo moderné tance.

V predchádzajúcich dvoch ročníkoch prvé miesto obsadili egyptský básnik a saudskoarabský umelecký súbor predvádzajúci čierne divadlo. Tento rok bola pre víťaza pripravená odmena 133 000 dolárov, nové auto a kontrakt s televíziou MBC, napísal server stanice Al – Arabíja .

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #úspech #Jennifer Grout #Arabs got talent #druhé miesto #piesne

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...