Čo všetko ste možno nevedeli o vianočnej klasike Sám doma

Americká komédia Sám doma patrí medzi najlepšie rodinné filmy, aké kedy Hollywood natočil.

25.12.2013 07:00
Herec Macaulay Culkin na zábere z filmu Sám doma. Foto:
Herci Roberts Blossom a Macaulay Culkin vo filme Sám doma.
debata (4)

Klasika z roku 1990, ktorej dej sa odohráva na Vianoce, sa nepochybne počas sviatkov znova objaví vo vysielaní niektorej z televízií. Film samotný i jeho ďalšie pokračovanie poznajú azda úplne všetci, ale napriek tomu existuje niekoľko zaujímavostí, o ktorých ste možno nevedeli, napísal spravodajský server news.com.au.

Jednou z nich je napríklad to, že priateľka Kevinovho brata Buzza, ktorého fotografiu Kevin nájde, v skutočnosti vôbec nie je dievčaťom. Režisér Chris Columbus mal pocit, že akákoľvek herečka či dievča, ktoré by sa na fotografii objavili, by sa už do smrti nezbavili prívlastku „škaredá“. A preto prehovoril syna umeleckého šéfa filmu, aby sa za Buzzovu priateľku preobliekol a nechal sa vyfotiť.

Jedným z mechanických pomocníkov, ktorých Kevin používal v pokračovaní Sám doma 2: Stratený v New Yorku, bol kazetový prehrávač s nahrávaním audiozáznamov. Toto zariadenie existovalo len ako rekvizita vyrobená pre tento film, ale po premiére po ňom bol taký dopyt, že ho spoločnosť Tiger Electronics začala vyrábať a uviedla na trh.

V prvom diele Sám doma je scéna, z ktorej sa ježia chlpy všetkým, ktorí nemajú práve v láske pavúkov. Medzi nich patrí aj herec Daniel Stern, ktorý stvárnil jedného z zloduchov. Súhlasil, že si nechá položiť tarantulu na tvár, ale len raz. Čo ale musel zopakovať, bolo zdesené jačanie, ktoré v tej chvíli vo filme vydáva. Keby takto zajačal s tarantulou na tvári, mohol by pavúka vydesiť.

Bolestivé ale bolo natáčanie aj pre Macaulaya Culkina. Pri scéne, keď sa druhý zo zloduchov Kevinovi visiacemu na háku v kuchyni vyhráža, že mu odhryzne prst, sa herec Joe Pesci tak vložil do role, že Macaulaya naozaj uhryzol. Zranenie bolo také zlé, že si vyžiadalo niekoľko stehov. Samotná rola „toho múdrejšieho“ z oboch zloduchov bola pôvodne písaná pre Roberta De Nira, ktorý ale ponuku hrať Harryho odmietol a dostal ju Joe Pesci.

Pokiaľ ide o hercov, potom za maratónca nakrúcania prvého dielu Sám doma je možné považovať Johna Candyho, ktorý hral „kráľa polky“ Gusa Polinskiho. Všetky scény, ktoré vo filme mal, nakrútil počas jediného natáčacieho dňa, ktorý trval 23 hodín.

Medzi nezabudnuteľné postavy snímky sa zaradil aj Kevinov otravný brat Buzz. V prvých dvoch dieloch Sám doma si ho zahral herec Devin Ratray, ktorý má teraz 36 rokov. Jeho filmová kariéra od tej doby špeciálne hviezdna nebola, ale možno to zmení jeho zatiaľ posledná úloha – zahral si vo filme RIPD – URNA: Útvar Rozhodne neživých Agentov, ktorý tento rok uviedli do kín.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sám doma #Macaulay Culkin #zaujímavosti #čo ste nevedeli

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...