Meyerovej upírske romance tínedžerky milujú. Ich autorka oslavuje

Sú krásni, mladí a majú sa radi... avšak pozor, on je upír a túži aj po jej krvi.

24.12.2013 12:00
Stephenie Meyer Foto: ,
Spisovateľka Stephenie Meyer.
debata

Fantasy romanca Súmrak už pár rokov víťazne tiahne svetom dnešných tínedžeriek. Jej autorka, americká spisovateľka Stephenie Meyer, vraj na ústredný motív knihy prišla vo sne. Na Štedrý deň oslávi štyridsiatku.

Séria Súmrak bola preložená do 37 rôznych jazykov a predalo sa z nej viac ako 100 miliónov výtlačkov po celom svete. V rokoch 2008 a 2009 bola Meyer najlepšie predávanou autorkou v USA. A v roku 2011 ju server Forbes zaradil medzi desať najvplyvnejších autoriek sveta.

Do 2. júna 2003 žila Stephenie celkom obyčajný život matky troch detí na materskej dovolenke. Tej noci sa jej ale zdal zvláštny sen, v ktorom vystupovali postavy tak výrazné, že ich nemohla dostať z hlavy.

„Aj keď som mala veľa práce, zostala som ležať a premýšľala o tom sne. Nakoniec som vstala, urobila to najnutnejšie a posadila sa k počítaču, aby som si to zapísala…, čo som neurobila už dlho, takže mi nebolo jasné, k čomu to vlastne bude.“

Ale počas dňa plného záujmových krúžkov svojich detí vymyslela zápletku a v noci, keď celý dom stíchol, si ju zapísala. A po troch mesiacoch dokončila prvý román, Úsvit.

Povzbudzovaná svojou staršou sestrou sa odhodlala poslať rukopis niekoľkým nakladateľstvám. V jednom z nich sa napínavá kniha o ľudskej dievčine a upírovi, ktorí sa do seba zamilujú, zapáčila a vydali ju.

Romanca z Twilightu mala obrovský úspech aj na... Foto: Bontonfilm
Twilight Romanca z Twilightu mala obrovský úspech aj na filmovom plátne.

Bola z toho senzácia a tak Meyer v nasledujúcich rokoch pridala celkovo tri tituly do série – Nový mesiac, Zatmenie a Úsvit. Sériu doplnila ešte novela Krátky druhý život Bree Tannerovej, objasňujúca osudy rovnomennej novonarodenej upírky, ktorá sa objavuje už v treťom diele ságy.

Základný príbeh je o 17-ročnej dievčine Isabelle Swanovej, ktorá sa zamiluje do svojho spolužiaka upíra Edwarda Cullena. Cullenovci sú mierumilovní k ľudskému životu a preto nepijú krv ľudí, ale len zvierat, teda sú nazývaní upírskymi „vegetariánmi“, nebezpečenstvo však napriek tomu hrozí. V druhom diele zase vystupujú vlkolaci, ktorí majú chrániť ľudí pred upírmi. Vo filmoch natočených podľa jednotlivých kníh, si zahrala Kristen Stewart a jej partnera stelesnil Robert Pattinson.

Film Súmrak mal premiéru v roku 2008. O rok neskôr nasledovalo pokračovanie Twilight sága: Nový mesiac. Tretí diel Twilight sága: Zatmenie mal v kinách premiéru v lete 2010. V ďalšom roku prišla do kín Twilight sága: Úsvit: časť 1. a druhá časť záverečného dielu v roku 2012.

Meyer sa narodila 24. decembra 1973 v Hartforde v Connecticute, ale vyrastala v Phoenixe s piatimi súrodencami. V roku 1995 získala titul bakalára slobodných umení. Okrem ságy Súmrak vydala v roku 2008 tiež sci-fi román pre dospelých The Host.

Dnes žije s manželom a s tromi synmi v Arizone.

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Stephenie Meyer #Súmrak #fenomén #výročia

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...