Je rozhodnuté! Z ceny Eurovízie sa tešia Nóri

Dvadsaťdvaročný Alexander Rybak z Nórska nechal ďaleko za sebou všetkých súperov.

17.05.2009 00:46 , aktualizované: 15:32
Alexander Rybak Foto:
Bielorus Alexander Rybak reprezentoval Nórsko. A vyhral.
debata

A je rozhodnuté! Po štrnástich rokoch sa z víťazstva Veľkej ceny Eurovízie opäť tešia Nóri. 54. ročník súťaže jasne patril 22-ročnému Alexandrovi Rybakovi, ktorý zvíťazil s piesňou Fairytale. Práve tá sa v Rusku stala počas konania súťaže aj najsťahovanejším zvonením do mobilných telefónov. So značným náskokom, celkovo získal 387 bodov,  predbehol druhých v poradí Island (218 bodov) a tretí Azerbajdžan (207 bodov).

Nielen 25 finalistov, ale celá, vyše trojhodinová šou vysielaná z Moskovskej olympijskej arény, oslnila Európu. Aj spustenie hlasovania patrilo do kategórie netradičných, odštartovali ho totiž kozmonauti priamo z Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS.

Alexander Rybak je síce rodák z Bieloruska, no s rodičmi sa ako štvorročný presťahoval do Nórska. O rok nato už začal hrať na husliach a svoj talent naozaj zúročil. Víťaznú pieseň  Fairytale si totiž napísal sám.

Ani Slováci nezostali k sympatickému Nórovi chladní, no počtom hlasov mu pridelili až druhé miesto. Slovákom sa najviac páčili Estónci a tretia v poradí u nás skončila Bosna a Hercegovina. U Nórov zasa najsilnejšie zarezonoval Island. Vďaka Rybakovi sa tak nasledujúci, 55. ročník Eurovízie, presunie z Moskvy do Osla.

Nórsky reprezentant Alexander Rybak je...
Noa a Mira Awad z Izraela postúpili do finále...
+17V zozname postupujúcich sa ocitla aj islandská...
debata chyba

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...