Sex, násilie, draci aj drámy - HBO sa vracia so štvrtou Hrou o tróny

Mýtické ľadové stvorenia, draci chrliaci oheň a uprostred toho všetkého ľudia...

06.04.2014 12:52
Emilia Clarke Foto: ,
Jednu z hlavných úloh v seriáli Hra o tróny stvárňuje Emilia Clarke.
debata (1)

Televízna stanica HBO začne túto nedeľu vysielať štvrtú sériu seriálu Hra o tróny, ktorý by sa podľa agentúry Reuters mohol stať najsledovanejším seriálom v dejinách HBO.

Základňa fanúšikov tejto stredovekej fantasy drámy neustále stúpala počas vysielania predchádzajúcich troch sérií. Sledovanosť je rovnako vysoká medzi mužmi i ženami, ktorých priťahuje spletitá zápletka plná zvratov, vzájomných vzťahov, a prinajmenšom na pomery HBO tiež plná sexu a násilia.

Predlohou seriálu je populárna, doteraz nedokončená fantasy sága Pieseň ľadu a ohňa amerického spisovateľa George R.R. Martina, ktorý sa na seriáli tiež podieľa. Seriál sa volá podľa prvej knihy v sérii, ktorá má mať celkom sedem dielov, z ktorých zatiaľ vyšlo päť.

Dej sa odohráva vo fiktívnom svete kontinentu Západozeme a sleduje viac ako dve desiatky hlavných postáv uprostred vojny vládnucich rodov. Okrem vojny medzi kráľovstvami a rodmi hrdinovia čelia tiež vonkajším hrozbám, medzi ktorými nechýbajú draci a Bieli chodci – prakticky nezničiteľné stvorenia z ďalekých severných oblastí sveta, ktorá dokážu oživiť mŕtvych.

Tretia séria vyvrcholila tým, čo je teraz známe ako „Červená svadba“, keď boli na svadobnej hostine zradne zavraždené tri hlavné postavy a mnoho ďalších ľudí. Pre rad seriálov by podobnú zápletku bolo len ťažké prekonať, ale herci tvrdia, že tohtoročná séria bude ešte dynamickejšia, aby seriál nestratil obľubu divákov.

V minulom roku Hru o tróny sledovalo priemerne 14,4 milióna divákov, čo je len zhruba o 50 000 menej než mal doteraz najsledovanejší seriál HBO – šiesta séria rodinnej mafiánskej ságy Sopranovci. Ženy tvoria 42 percent divákov Hry o tróny.

Ako stúpa popularita seriálu, rozširuje sa aj jeho dosah – už sa vysiela vo viac ako 200 krajinách a územiach sveta vrátane Českej republiky. A úmerne tomu narastá aj zisk a objem tovaru, ktorý je s ním spojený. Príjmy HBO zo zákazníckych poplatkov stúpli v roku 2013 o šesť percent. A na internetovej stránke HBO je teraz k dispozícii 350 druhov tovaru spojeného s Hrou o tróny.

Natočenie piatej sérii seriálu zatiaľ nebolo oficiálne oznámené, ale podľa hovorkyne HBO je s ohľadom na popularitu seriálu ťažké predstaviť si, že by seriál nebežal ďalej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #popularita #Hra o tróny #štvrtá séria #dosah #obchoc

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...