Priatelia ovplyvnili životy miliónov ľudí. Existuje ešte šanca na film?

Fanúšikovia amerického televízneho seriálu Priatelia už desať rokov márne čakajú, kedy niekto natočí nové príhody šestice ich obľúbených hrdinov.

05.05.2014 09:00
Seriál Priatelia sa nakrúcal v rokoch 1994 - 2004. Foto:
Šestica protagonistov, ktorých miloval celý svet.
debata

Poslednú epizódu finálovej desiatej sezóny odvysielala stanica NBC 6. mája 2004 a k televíziám len v Amerike vtedy pritiahla vyše 52 miliónov divákov. Od tej doby sa síce už niekoľkokrát vynorili špekulácie o celovečernom filme, Monica, Rachel, Phoebe, Chandler, Ross a Joey ale stále prichádzajú k divákom len v reprízach.

Priatelia – v origináli Friends – sa od svojho prvého uvedenia na obrazovky v septembri 1994 stali kultúrnym fenoménom, a to nielen v Amerike. Skupina mladých Newyorčanov, ktorá sa zrodila v hlavách scenáristov Davida Cranea a Marty Kauffmanovej, ovplyvňovala účesy, obliekanie aj spôsoby správania mnohých ľudí. Napríklad strih Jennifer Anistonovej, predstaviteľky Rachel, kopírovali ženy a dievčatá po celom svete. Vzorom sa stalo aj to, ako spolu šesť kamarátov bez záväzkov – a časom aj s nimi – v Priateľoch žije.

Trio herečiek (zľava): Lisa Kudrow, Courteney...
Herci Matthew Perry a Jennifer Aniston na...
+9Herec Matt LeBlanc na premiére v roku 1998.

Seriál sa mal pôvodne volať Insomnia Cafe a Crane s Kauffmanovou ho vymysleli na základe vlastných skúseností, na prelome 70. a 80. rokov totiž ako čerství absolventi vysokej školy začali žiť práve v New Yorku. Obaja scenáristi mali za sebou prácu na úspešnom sitkome Rojko, ktorý sa vysielal od roku 1990, keď v decembri 1993 prišli s prvou verziou námetu. Tú dopracovali do podoby Priateľov, ako ich poznajú milióny divákov. A už pri písaní pilotného dielu sa zrodil vzťah medzi Rachel a Rossom.

David Schwimmer, predstaviteľ paleontológa Rossa, bol tiež prvým, ktorého si autori vybrali, až postupne pribudlo zvyšných päť. Každý zo šestice mal za sebou len menšie úlohy pred kamerou, napríklad Matthew Perry (Chandler) sa mihol v Beverly Hills 90210, Courtney Cox (Monica) hrala okrem iného v jednej epizóde seriálu To je vražda, napísala. Úspech Priateľov ale všetkých rýchlo zaradil medzi najväčšie hviezdy šoubiznisu, takže si napríklad mohli pýtať lepšie honoráre.

Keď natáčanie v roku 1994 začínalo, brali herci 22 500 dolárov za diel, s rastúcou popularitou aj ziskami štúdia sa odmena postupne zvýšila. V deviatej a desiatej sezóne si tak každý z hercov, ktorí o honorároch vyjednávali spoločne, prišiel už na milión dolárov za epizódu. A televízii sa to stále oplatilo, inzerenti totiž boli ochotní zaplatiť za polminútovou reklamu až dva milióny dolárov. Na druhej strane však boli honoráre jedným z dôvodov, prečo Priatelia po desiatej sezóně skončili – nie ale tým najdôležitejším.

Počas rokov totiž herci aj samotní hrdinovia zostarli, pred poslednou epizódou s poradovým číslom 236 už neboli ani zďaleka takí bezstarostní, ako na jeseň v roku 1994, keď celý seriál začínal. Keď sa Rachel vo finále snáď definitívne vrátila k Rossovi, mali hlavné postavy na konte niekoľko svadieb aj rozvodov (pravda, toto skóre značne vylepšoval trikrát ženatý paleontológ), narodených detí a tiež vyše 80 kratších i dlhších milostných vzťahov (tu zase exceloval playboy Joey).

Po poslednej epizóde Priateľov sa niekoľkokrát zdalo, že by sa Monica, Rachel, Phoebe, Chandler, Ross a Joey mohli pred kamerou opäť zísť. Veď v rovnakej dobe vysielaný a podobne vplyvný seriál Sex v meste (premiérovo sa vysielal v rokoch 1998 až 2004) sa dočkal dokonca dvoch celovečerných verzií. Nádeje fanúšikov ale vlani v apríli pravdepodobne definitívne ukončila sama Marta Kauffmanová.

„Úlohou Priateľov bolo zobraziť tú časť ľudského života, kedy kamaráti vlastne tvoria vašu najbližšiu rodinu. Už ich ale predsa nepotrebujete, keď si založíte vlastnú rodinu,“ povedala scenáristka pred rokom. A podobne sa neskôr vyjadrili aj ďalší protagonisti seriálu, napríklad herečka Lisa Kudrow, predstaviteľka Phoebe, podľa ktorej plány na film nikdy reálne neexistovali. Fanúšikom Priateľov tak asi nezostane nič iné, než sa pozerať na staré diely a spomínať pri tom aj na vlastnú mladosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #úspech #milióny #sledovanosť #priatelia #fenomén #herci

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...