Krásna, no osamelá. Greta Garbo bola hviezda, na ktorú sa nezabúda

Hviezdy ako ona sa dnes už hádam ani nerobia. Greta Garbo patrila medzi najslávnejšie herečky histórie. Nezaujala však len nepreniknuteľnou a záhadnou krásou, ale aj výnimočným talentom.

11.04.2015 06:00
debata
Herečka Greta Garbo na zábere z filmu Susan... Foto: SITA/AP
Greta Garbo Herečka Greta Garbo na zábere z filmu Susan Lennox.

Hviezda legendárnych filmov ako Anna Karenina, Mata Hari či Ninočka svoju kariéru odštartovala ešte v ére nemých filmov. Narozdiel od mnohých kolegov však neznamenal zvuk pre kariéru rodáčky zo Štokholmu koniec. Práve naopak.

„Garbo rozpráva,“ uvádzal v roku 1930 úderný popis film Anna Christie – prvý ozvučený film vtedy 25-ročnej herečky. S ním prišla aj prvá nominácia na cenu Americkej filmovej akadémie. V priebehu nasledujúcich rokov sa v zozname nominovaných ocitla Garbo ešte trikrát. Vzácnu trofej – pozláteného pána menom Oscar – však napokon získala až v roku 1955 za výnimočný prínos kinematografii a jej pozoruhodnú, hoci krátku kariéru.

Herečka Greta Garbo na fotografii z Ruska.
Herečka Greta Garbo máva fotografom v roku 1928...
+1Herečka Greta Garbo na zábere z filmu Susan...

Krátku, pretože Garbo sa rozhodla s filmom definitívne skoncovať už v roku 1941. Mala vtedy len 35 rokov a mnoho historikov jej radikálne odstrihnutie sa od pupočnej šnúry menom Hollywood pripisovalo sklamaniu z prijatia filmu Žena dvoch tvárí – jej poslednej snímky vo filmografii obsahujúcej dokopy 28 titulov.

Hoci táto ikona strieborného plátna dostala množstvo ďalších ponúk na návrat pred kamery, ani jednu z nich neprijala. Určite aj vďaka tomu ešte niekoľko rokov prežíval jej status legendy a výnimočnej ženy, ktorú zbožňovali páni aj dámy na oboch stranách Atlantiku.

Tí, ktorí ju poznali, však opisovali herečku ako veľmi melancholickú a hĺbavú ženu, ktorá veľa času trávila sama a často pôsobila depresívne. Sama svoje problémy priznala len pred pár priateľmi. „Čoskoro budem oslavovať jubileum smútku, ktorý ma nikdy neopustil a neopustí ma až do konca života,“ povedala vraj tesne pred oslavou 60-tych narodenín podľa jednej z biografií, ktoré po jej smrti vznikli.

Nevedno, či jej stav spôsobil fakt, že sa nikdy nevydala a nemala deti. Alebo to bolo naopak – nesnažila sa o rodinné zázemie práve kvôli tomu, čo sa odohrávalo v jej vnútri. Podľa pár jej blízkych sa však najlepšie cítila obklopená svojou bohatou zbierkou umenia, ktorú začala zhromažďovať už v 40-tych rokoch minulého storočia.

Na sklonku života jej častú spoločnosť robila osobná kuchárka a domáca Claire Kogerová, ktorá opísala ich vzťah ako „vzťah dvoch sestier“. Sprevádzala ju aj na „poslednej“ ceste do nemocnice, kde 15. apríla 1990 napokon podľahla zápalu pľúc a zlyhaniu ľadvín. Tento rok uplynie od jej smrti presne štrvťstoročie.

3 x Greta Garbo

  • neznášala kolegu Clarka Gablea a tvrdila vraj, že jeho herectvo je toporné
  • jej umelecká zbierka obsahovala maľby od Augusta Renoira či Pierra Bonnarda
  • jej podobizeň sa ocitla na známkach v USA aj v rodnom Švédsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #úmrtie #Legenda #herečka #Oscar #samota #Greta Garbo #nemý film

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...