Ondrík túži popri divadle nakrúcať filmy, byť škaredý sa nebojí

Slovenský herec Milan Ondrík vníma divadlo ako svoju životnú prácu.

11.11.2015 07:00
Milan Ondrik Foto: ,
Herec Milan Ondrík.
debata

Popri účinkovaní v činohre by sa však chcel realizovať aj vo svete filmu. „Divadlo ma veľmi baví, som tam zatvorený od rána do večera, je to moja prioritná práca a momentálne je v SND aj veľmi príjemná a tvorivá atmosféra, takže ma to naozaj napĺňa, no veľmi túžim točiť aj filmy, po tom túži asi každý herec,“ povedal v rozhovore.

Nakrúcanie filmu sa podľa neho nedá porovnať s výrobou seriálu. „Točiť film je úplne iná robota ako výroba seriálu. Niektorí herci si, žiaľ, myslia, že keď natočili stodielny seriál, majú za sebou veľkú skúsenosť s kamerou. To však s filmom v skutočnosti nemá nič spoločné. Pri filme musí byť herec veľmi disciplinovaný, tam sa totiž netočí na jeden záber, ale na veľa detailov a človek musí mať každú scénu vnútorne odôvodnenú, musí si pamätať všetky gestá a musí byť omnoho pripravenejší,“ vysvetlil herec, ktorý sa pred časom zviditeľnil v snímke Juraja Krasnohorského Tigre v meste (2012).

Diváci a diváčky môžu Ondríka onedlho vidieť i v dráme Marka Škopa Eva Nová, ktorá sa do slovenských kín dostane 19. novembra. Za túto filmovaciu skúsenosť je Ondrík veľmi vďačný. „Som rád, že som sa s Markom stretol a že som dostal túto príležitosť. Poznali sme sa už zo školy, no nikdy sme spolu nerobili. Osobne sa mi to veľmi páčilo, oslovila ma aj téma filmu a musím povedať, že celý tím bol perfektný a Marko bol veľmi pripravený. Stretávali sme sa ešte pred začiatkom nakrúcania, aj s Milkou a s Anikó, čítali sme si scenár a bavili sme sa o tom. Tá príprava bola na slovenské pomery dosť nezvyčajná. Skamarátil som sa aj s malou Miškou, ktorá vo filme hrá moju dcéru, tá bola za mnou dokonca niekoľkokrát aj v divadle, takže sme si na seba všetci zvykli, a keď sme šli na pľac, už sme sa poznali. Pre vznik tohto filmu to bolo veľmi dôležité. Najhoršie je, keď idete rovno na pľac a ešte sa medzi sebou nepoznáte,“ podotkol 35-ročný interpret. „Marko bol zároveň na každú scénu veľmi pripravený, všetko mal rozzáberované, nikdy neimprovizoval, vedel, čo chce ktorý deň natočiť a urobil pre to maximum. Dal si aj ten čas, aby vznikla na pľaci medzi nami potrebná energia, nikto nič nerozprával a Marko nás len veľmi potichu usmerňoval. Bolo to veľmi intímne nakrúcanie. Aj štáb bol veľmi disciplinovaný, nikto si nedovolil vyrušovať, každý vnímal tú tému a jej citlivosť,“ dodal herec.

Jednou z prvých požiadaviek, ktoré Škop Ondríkovi pred nakrúcaním predostrel, vraj bolo, aby sa pre novú rolu zošpatil. „Marko mi hneď na začiatku povedal, že by som mal vo filme vyzerať horšie ako vyzerám v skutočnosti. Musím sa priznať, že ma to potešilo, horšie by bolo, keby mi povedal, že ma obsadil, lebo vyzerám otrasne. Tak som pre to trošku niečo urobil, a keď som si potom pozrel nejaké zostrihy, bol som zo seba celkom milo prekvapený. Musím povedať, že sa mi to naozaj podarilo a fakt tam vyzerám zle,“ zasmial sa Ondrík.

Najväčšie úsilie zároveň podľa vlastných slov vynaložil na to, aby svoju postavu stvárnil vo filme autenticky a presne. „V takomto filme podľa môjho názoru nejde o to ukázať, ako to ten herec dokáže zahrať, najdôležitejšie je, aby bol presný. Vo filme mám celkovo rád presnosť, keď človek sleduje príbeh a nepozerá na herecké výkony. A v tejto snímke je to ešte o poznanie citlivejšie, diváci by hneď rozpoznali každú faloš, každú zlú intonáciu, všetko,“ uzavrel rodák z Dolného Kubína.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #divadlo #zivot #Milan Ondrík #poslanie

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...