Hippie Goldberg oslavuje: Komička s milión aktivitami má 60-ku!

Herečku Whoopi Goldberg preslávil komediálny talent, ale nadanie dokázala prejaviť aj vo vážnejších rolách. Získala cenného Oscara aj ďalšie trofeje, ale film odsunula na vedľajšiu koľaj.

21.11.2015 06:00
Bill Cosby Whoopi Goldberg Foto: ,
Herečka Whoopi Goldberg.
debata (1)

Čerstvá šesťdesiatnička (oslavovala 13. novembra) – rodáčka z New Yorku – sa objavila v takých filmových hitoch ako Sestra v akcii, Made in America či legendárna romanca Duch. V nej bola v centre pozornosti láska až za hrob ústrednej dvojice v zložení Demi Moore a Patrick Swayze.

Bola to však práve Goldberg, ktorá za rolu pobláznenej vedmy, schopnej zhovárať sa s duchom mŕtveho, získala najcennejšiu filmovú trofej. Prvá soška Oscara jej po roku 1990 prihrala ďalšie filmové ponuky, ale to už bola len korunovácia jej predchádzajúcich úspechov.

Herečka Whoopi Goldberg na zábere z roku 2010,...
Zľava: Whoopi Goldberg, Nicolle Wallace, Rosie...
+9Herečka Whoopi Goldberg na zábere z roku 2013.

Dcéra učiteľky a duchovného už ako dieťa stála na javisku newyorského Detského divadla. V 70. rokoch ju pohltila éra hippies – v súkromí aj v divadle. Whoopi účinkovala ako speváčka v slávnych broadwayských muzikáloch ako Vlasy či Jesus Christ superstar. Medzi deťmi kvetov sa neubránila heroínu, narodila sa jej jediná dcéra, ale manželstvo skrachovalo. Zmenila si meno, zbalila kufre a začala od nuly v novom pôsobisku v Los Angeles, kde si privyrábala v rôznych zamestnaniach.

Svoj talent preukázala na filmovom plátne už v prvom celovečernom filme – v dráme Purpurová farba od Stevena Spielberga (1985). Už vtedy sa šuškalo, že z jej výkonu bude pozlátený fešák na piedestáli. Slávny filmový kritik Roger Ebert označil jej účinkovanie vo filme „za jeden z najúžasnejších hereckých debutov v histórii filmu“.

Napokon sa Whoopi musela uspokojiť so Zlatým glóbusom. No s ním a rolou v Purpurovej farbe prišlo aj čosi cennejšie – čosi, čo predznamenalo celé ďalšie jej pôsobenie a vystupovanie v rámci filmového priemyslu. Goldberg sa totiž stala reprezentantkou afroamerických žien, ktoré sa neboja vysloviť svoj názor a dokážu bojovať za svoje práva.

Goldbergovej filmová kariéra sa ocitla na vrchole v 90. rokoch, keď nakrútila dvojicu hudobných komédií o falošnej mníške či niekoľko ďalších komédií. Zároveň sa profilovala ako skvelý zabávač v živých šou a divadelných vystúpeniach. Ani to jej nestačilo. Najprv začala pôsobiť ako producentka v televízii, aby neskôr prekvapila moderátorskou pozíciou, keď v roku 2007 začala spolumoderovať talk šou The View. Pôsobí v nej dodnes a patrí medzi najobľúbenejšie moderátorky.

Popri tom stihla tiež vydať niekoľko kníh či produkovať televízne projekty. Kľúčom k jej rozmanitým aktivitám je pravdepodobne životná filozofia, ktorú odhalila pre magazín Variety. „Vždy sa snažím robiť niekoľko vecí naraz. Moja filozofia znie: Rob, čo dokážeš, a urob toho čo najviac.“

3 x Whoopi Goldberg

  • herečka trpí dyslexiou
  • aktívne podporovala kampaň proti diskriminácii LGBT komunity
  • bola trikrát vydatá a je matkou jednej dcéry Alexandrey Martinovej – tiež herečky

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #jubileum #Oscar #zivot #mladosť #šesťdesiat #Whoopi Goldberg #hippie

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....