ZOO je seriál šitý na mieru Jánovi Koleníkovi

Pod nový rodinno-dobrodružný seriál JOJ-ky s názvom ZOO sa režisérsky podpísal Braňo Mišík.

15.12.2015 16:00
Kenya TV JOJ 1581 Foto:
Ján Koleník a Táňa Pauhofová v seriáli ZOO počas nakrúcania v Afrike.
debata

V polovici januára dostane na obrazovke JOJ-ky priestor nový seriál s názvom ZOO. 76-dielny seriál vzniká pod režisérskou taktovkou Braňa Mišíka, o scenár sa postaral tím Danice Hričovej. Dobrodružný seriál je podľa tvorcov šitý na mieru Jánovi Koleníkovi, hlavnou ženskou postavou je Táňa Pauhofová. Okrem spomínanej dvojice sa pred kamery postavili Jozef Vajda, Zuzana Šebová, František Kovár či Zuzana Tlučková. O vzniku seriálu porozprával pre Pravda.sk režisér Braňo Mišík. JOJ-ka chystá ZOO do vysielania na prime-time, dva razy týždenne.

Zľava: Režisér Braňo Mišík, Táňa Pauhofová, Ján... Foto: JOJ
IMG 1589 Zľava: Režisér Braňo Mišík, Táňa Pauhofová, Ján Koleník počas nakrúcania seriálu ZOO.

Od Divokých koní ste zamierili k seriálu k ZOO. Čím vás priťahujú témy zvierat?

Zvieratá sú niečo, čoho sa filmári väčšinou obávajú kvôli komplikáciám, ktoré môžu pri filmovaní nastať. A často aj nastávajú. Na druhej strane, keď to so zvieratami vyjde, dá to projektu pečať, ktorá sa nedá ničím nahradiť. Zviera v sebe nesie emóciu v druhom pláne a dohráva ľudské vzťahy v inom rozmere. Ja mám rád, keď sa v deji akosi mimovoľne ide dopredu, keď sa vo vzťahových líniách netlačí na pílu a používajú sa rôzne výrazové prostriedky. Práve zvieratá sú v tomto úžasné. Človek môže istú emóciu vyjadriť len tým, že je pri zvierati.

Seriál je podľa vašich slov šitý na mieru Jánovi Koleníkovi. Prečo ste si z množstva hercov vybrali práve jeho?

Jano Koleník je typ muža, ktorému uverím, že má zvieratá rád, že nie je vo vzťahu k nim povýšenecký. Uverím mu, že má srdce. Keď sme hľadali výraz k jeho postave, prízvukoval som mu jediné: ‚Buď obyčajný‘. Nechcel som mať z neho hrdinu, ani machra, ani silného muža. Len obyčajného chlapa. A jemu sa darí dostať do postavy práve túto obyčajnosť. A hoci často hrával frajerov, som si istý, že pri výbere hlavného hrdinu som sa nepomýlil.

Podarilo sa vám do ZOO dostať aj Táňu Pauhofovú, dokonca do jednej z hlavných postáv. Ako ste ju presvedčili?

Asi uverila téme, ktorá sa nesie seriálom. Ale nechcem hovoriť za ňu. Primárne do seriálu neoslovujem hviezdy, ale hercov tak, aby spolu dobre fungovali, aby divák cítil medzi nimi nejakú chémiu. Najskôr musia pre mňa fungovať tieto veci, až potom sa pozerám na slávne meno. A práve chémia medzi Janom a Táňou funguje.

Ján Koleník počas nakrúcania seriálu ZOO. Foto: JOJ
IMG 1096 Ján Koleník počas nakrúcania seriálu ZOO.

Dočkáme sa teda v ZOO aj výraznej romantickej linky?

Primárne ZOO nie je romantická love story, ktorá sa šťastne skončí. Seriál je mozaika príbehov. Romantické zápletky v seriáli sú, ale ZOO nie je na nich postavená.

Seriál sa nakrúcal aj v Afrike, takže mal zrejme štedrý rozpočet. Boli ste spokojný?

Keď niečo ako režisér chcem, musím si to vybojovať. Keďže ZOO je vlastne veľký dobrodružný film rozdelený na časti, tak bolo potrebné naozaj zainvestovať. Na druhej strane, takáto práca je aj o kompromisoch, nemôžem stále len dupať nohou… Seriál však skutočne dostal filmový ráz.
Zľava: Režisér Braňo Mišík, Táňa Pauhofová, Ján...
Zľava: Režisér Braňo Mišík, Táňa Pauhofová, Ján...
+3Táňa Pauhofová je hlavnou ženskou postavu...

Kde v Afrike ste ZOO nakrúcali?

V máji sme vycestovali do Kene, do národného parku Masai Mara na obhliadky. Na základe nich sme potom zostavovali scény. Na jeseň sme už odišli s celým štábom a nakrúcali dva týždne vkuse, denno denne. Bolo to náročné.

Seriál avizuje 76 častí. Čo potom? Ak sa stretne s úspechom, bude ďalšia séria?

Ja som zástancom toho, aby sa seriál skončil, kedy má a nie kdesi v hmle. Už pár razy sa ukázalo, že naťahovanie spočiatku úspešných projektov donekonečna sa nevypláca, diváci sú z toho nervózni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #zoo #Joj #Táňa Pauhofová #Ján Koleník #Braňo Mišík

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...