Seriál Teória veľkého tresku má problém! Tvorcovia čelia žalobe

Producentov Teórie veľkého tresku žalujú pre skladbu Soft Kitty.

30.12.2015 00:00
Jim Parsons Foto: ,
Záber na hercov Jima Parsonsa (vpravo) a Simona Helberga zo seriálu Teória veľkého tresku.
debata

Dcéry autorky piesne tvrdia, že ich spoločnosť Warner Bros. nepožiadala o súhlas používať pieseň v obľúbenom sitkome.

Spoločnosť Warner Bros. čelí žalobe pre používanie piesne Soft Kitty v sitkome Teória veľkého tresku (2007). Pesnička je upravenou verziou veršovačky Warm Kitty, ktorú v roku 1937 vydala poetka Edith Newlin. Dcéry autorky v žalobe tvrdia, že zástupcovia Warner Bros. ich nepožiadali o súhlas s použitím piesne, a preto žiadajú odškodné v nešpecifikovanej výške. Okrem toho požadujú, aby súd tvorcom sitkomu zakázal pesničku ďalej používať.

Pieseň Soft Kitty sa stala známym seriálovým vtipom. Hlavné postavy ju spievajú Sheldonovi v podaní Jima Parsonsa, keď je chorý. Hoci podľa zástupcov Warner Bros. právo používať pesničku si zaistili s nahrávacou spoločnosťou ešte v roku 2007, Margaret a Ellen Newlin vyhlásili, že právoplatnými vlastníčkami práv na dielo sú ony. Podľa blogu CinemaBlend je pritom skladba Warm Kitty adaptáciou anglickej ľudovej pesničky a súd bude musieť najprv rozhodnúť, kto je v súčasnosti právoplatným vlastníkom práv.

Tvorcami sitkomu o vedcoch, ktorým sa do života priplietla krásna mladá žena, sú Chuck Lorre, Bill Prady a Steven Molaro. Seriálu sa okrem úspechu u divákov podarilo dosiahnuť aj uznanie kritiky. Na konto si dva razy pripísal cenu asociácie televíznej kritiky pre najlepší komediálny seriál (2009, 2013).

debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #pieseň #Teória veľkého tresku

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....