Legendárna lupička oslavuje: Takto šiel čas s ľadovým idolom krásy!

Americkej herečke Faye Dunawayovej, ktorá 14. januára oslavuje 75. narodeniny, priniesla najväčšiu slávu role lupičky a vrahyne Bonnie Parkerovej z filmu Bonnie a Clyde. Kultovou sa stala aj postava zo snímky Čínska štvrť.

14.01.2016 00:00
debata
Rok 1967: Herečka Faye Dunaway na zábere z... Foto: Warner Bros.
Rok 1967: Herečka Faye Dunaway Rok 1967: Herečka Faye Dunaway na zábere z filmu Bonnie a Clyde.

Ľadovo krásna blondínka a držiteľka Oscara a ďalších filmových ocenení má vo svojej filmografii viac než stovku rolí a skúsila si aj režisérske remeslo. Vďaka svojmu fyzickému pôvabu sa stala nielen milovaným idolom divákov, ale aj estetickým vzorom módnych tvorcov. Jej filmové podoby boli často inšpiráciou pre mnohých návrhárov, podobne ako kaderníkov či vizážistov – nielen v Hollywoode, ale po celom svete.

Rok 1967: Herečka Faye Dunaway na zábere z...
Rok 1974: Herečka Faye Dunaway ako Milady v...
+6Rok 1984: Herečka Faye Dunaway (hore) na zábere...

Herečka celým menom Dorothy Faye Dunaway sa narodila 14. januára 1941 v meste Bascom na Floride. Jej otec bol armádnym dôstojníkom a rodina tak trávila čas na rôznych základniach v Spojených štátoch a v Nemecku. Dunaway, ktorá umelecký talent prejavovala už ako dieťa, vyštudovala divadelné umenie na Bostonskej univerzite a ďalšiu hereckú prípravu získala pod vedením spisovateľa a režiséra Eliu Kazana v newyorskom Lincolnovom centre. V roku 1962 potom úspešne debutovala v divadle na Broadwayi a o päť rokov neskôr sa prvýkrát objavila vo filme (Hurry Sundown).

Medzinárodná hviezdu z nej však urobila až rola gangsterskej milenky vo filme o legendárnej lupičskej dvojici Bonnie a Clyde z roku 1967. Úloha v kultovej melodráme z dielne režiséra Arthura Penna, kde si zahrala po boku Warrena Beattyho, jej priniesla prvú nomináciu na Oscara a ďalšie herecké ceny. Postava štíhlej rebelky s baretkou z nej potom urobila idol mladej generácie konca 60. rokov.

Rok 1974: Herečka Faye Dunaway na zábere z... Foto: Paramount Pictures
Rok 1974: Herečka Faye Dunaway Rok 1974: Herečka Faye Dunaway na zábere z filmu Čínska štvrť.

Pôsobivú kreáciu osudovej ženy po boku Jacka Nicholsona si zahrala v psychologickej dráme s detektívnou zápletkou Čínska štvrť. Rola v snímke režiséra Romana Polanského z roku 1974 jej priniesla druhú oscarovú nomináciu. Preslávenú pozlátenú sošku napokon získala o dva roky neskôr za rolu ambicióznej televíznej riaditeľky vo filme Network (Sieť, 1976).

Vo svojom najúspešnejším dvadsaťročia, a to v 60. a 70. rokoch, si herečka zahrala napríklad vo filmoch Prípad Thomasa Crowna (1968, so Stevom McQueenom), Malý Veľký Muž (1970), Sklenené peklo (1974), Tri dni Kondora (1975, s Robertom Redfordom) a ako intrigánska Milady sa objavila v snímkach o troch mušketieroch.

Rok 2014: Herečka Faye Dunaway na filmovom... Foto: SITA/AP, Laurent Cipriani
Rok 2014: Herečka Faye Dunaway Rok 2014: Herečka Faye Dunaway na filmovom festivale Lumiere v Lyone.

Majiteľka hviezdy na hollywoodskom chodníku slávy bola dvakrát vydatá. Prvýkrát za rockového muzikanta Petra Wolfa, potom za britského fotografa Terryho O'Neilla, s ktorým má syna Liama ​​(druhý exmanžel Dunawayovej o ňom v roku 2003 vyhlásil, že je adoptovaný). Vášnivý románik kedysi prežila tiež napríklad s talianskym herca Marcellom Mastroiannim.

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #kariéra #film #jubileum #kult #Faye Dunaway #Bonnie a Clyde

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...