Prvé Bondovo dievča oslavuje. Slávu jej priniesla krása aj sexepíl

Stačila jedna rola, aby sa z nej stal sexsymbol. Jedna z najslávnejších Bond girl Ursula Andressová v sobotu oslavuje 80 rokov.

19.03.2016 00:00
debata
Herečka Ursula Andress na zábere z filmu Dr. No... Foto: SITA/AP
Ursula Andress Herečka Ursula Andress na zábere z filmu Dr. No - prvej bondovky v histórii známych filmov s tajným agentom 007.

V zozname filmových úloh Ursuly Andressovej sa nájdu snímky ako Američan v Ríme, Africký express, Muž z Hongkongu či Súboj Titanov. Ani jedna z nich však švajčiarskej rodáčke, ktorá 19. marca oslávi osemdesiatku, nepriniesla toľko pozornosti a popularity ako bondovka Dr. No v roku 1962.

Andress stvárnila Honey Ryderovú – osudovú ženu agenta Jamesa Bonda (v podaní Seana Conneryho) a zapísala sa do histórie najväčších sexsymbolov filmového plátna. Kultová scéna, v ktorej vychádza v dvojdielnych bikinách z mora, sa objavuje vo filmoch dodnes ako citácia. Použili ju dokonca opäť aj tvorcovia ďalších bondoviek – konkrétne s Halle Berryovou. Andress však vždy bola a zostane prvá.

Herečka Ursula Andress na zábere z televíznej... Foto: Reteitalia
Ursula Andress Herečka Ursula Andress na zábere z televíznej rozprávky Fantaghiró.

Jej kariéru pritom už päť rokov pred Bondom odštartoval Američan v Ríme. Rolu jej vraj pomohol získať vtedajší manžel John Derek. Ten vnímal svoju partnerku ako dokonalý prototyp ženskej krásy a sexepílu a radil jej, aby sa orientovala práve na úlohy, ktoré ich vyzdvihnú. Niet teda divu, že aj postavy v snímkach ako Muž z Hongkongu či Čo je nové, mačička? niesli v sebe silný erotický náboj hlavnej hrdinky.

O tom, že Andress je nielen hrdinkou mnohých diváckych erotických snov, ale dokáže pliesť hlavu aj kolegom, svedčili jej početné romániky a vzťahy s kolegami. S Derekom sa rozviedla v roku 1966, samozrejme, dlho sa špekulovalo o jej romániku s Elvisom Presleyom (hrali spolu vo Fun in Acapulco) aj so spomenutým Seanom Connerym. Isté je, že napokon zakotvila v náručí Jeana-Paula Belmonda.

Herečka Ursula Andress na zábere z paródie... Foto: Columbia Pictures
Ursula Andress Herečka Ursula Andress na zábere z paródie Casino Royale.

V roku 1979 sa však vydala opäť – za mladšieho kolegu Harryho Hamlina, s ktorým si spolu zahrali v Súboji Titanov. Majú syna Dimitriho. Od druhej polovice 90. rokov sa Andress stiahla z profesionálneho života a na verejnosti sa objavovala len sporadicky.

Ešte v roku 2013, teda tri roky pred dovŕšením osemdesiatky, sa však herečka vyznala americkému magazínu People, že žije veľmi aktívny život. „Chcem žiť a venujem veľa svojho času cvičeniu. Lyžujem, plávam, behám, stále sa milujem,“ uviedla. „Nikam nechodím, stále musím bežať. Život je pre mňa príliš krátky,“ dodala slávna filmová blondínka, ktorú si môžu slovenskí diváci pamätať aj z rozprávok Fantaghiró a Jaskyňa zlatej ruže. Patrili medzi jej posledné výraznejšie roly, hoci na televíznej obrazovke.

3 X Ursula Andress

  • scéna z bondovky Dr. No, kde vychádza z mora, bola zaradená do 100 Najsexi scén filmovej histórie
  • za rolu v Dr. No dostala v roku 1964 Zlatý glóbus pre Nový talent
  • v roku 1965 pózovala úplne nahá v magazíne Playboy
Herečka Ursula Andress na zábere z roku 2005... Foto: SITA/AP, TIM OCKENDEN
Ursula Andress Herečka Ursula Andress na zábere z roku 2005 počas autogramiády s fanúšikmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #jubileum #zivot #Bond-girl #Ursula Andress

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...