Hrdina slávnej série Básnici Pavel Kříž: Sme unikát, aký nemá obdobu!

Český herec Pavel Kříž, známy najmä z kultovej filmovej ságy o Básnikoch, vníma režiséra Dušana Kleina po ich dlhoročnej spolupráci takmer ako otca.

12.05.2016 10:00
Herec Pavel Kříž vo filme Ako básnici čakajú na... Foto:
Herec Pavel Kříž vo filme Ako básnici čakajú na zázrak.
debata

„Po tých tridsiatich rokoch, čo spolu pracujeme, ho vnímam ako svojho otca. Je medzi nami také súznenie, poznáme sa veľmi dobre a vždy som si vážil, že Dušan bol zakaždým pripravený. Nie ako režiséri, ktorí hľadajú, čo chcú, ešte keď prídu na pľac a vymýšľajú si, čo by ako mohlo byť. On vždy vedel úplne presne, čo chce a vedel to so mnou a s kýmkoľvek ďalším hneď vykomunikovať,“ povedal Kříž.

Klein podľa neho pri nakrúcaní málokedy menil svoj pôvodný plán. „Dušan bol vždy otvorený našim podnetom, a keď sa presvedčil, že by to mohlo byť lepšie inak, tak nešiel za každú cenu po svojom, no mal zároveň vždy všetko tak premyslené, že človek málokedy prišiel na to, ako by sa to dalo urobiť lepšie. Nestávalo sa často, že by niečo menil. Napriek tomu si však myslím, že som do svojej postavy dal za ten život i veľa zo seba, inak sa to robiť nedá,“ poznamenal 55-ročný rodák z Brna, ktorý Básnikov vníma ako unikát českej kinematografie.

„Básnici nás s Davidom (David Matásek, pozn. red.) prirodzene zachytávajú od čias strednej školy po celých tridsať rokov, čo je samo o sebe unikátne. Existujú rôzne kultové filmy ako napríklad James Bond, no on je v nich stále rovnako starý, len ho hrajú iní herci. V Básnikoch sme to od začiatku my a to je absolútne jedinečné. Taký film zatiaľ nikde neexistuje a to považujem za obrovské šťastie, pretože vlastne zachytáva obrovský kus môjho života… Od prvého do šiesteho dielu mám obrovský kus spomienok. Je to pre mňa veľký dar, ktorý som dostal,“ usmial sa Kříž.

Šiesty diel Básnikov by mal byť posledný, ktorý Klein podľa vlastných slov režíroval. Kříž v tejto súvislosti avizoval, že režisérsku štafetu by v rámci tohto projektu po ňom nikdy neprebral.

„Ďalších Básnikov by som po Dušanovi nerežíroval, ja nie som režisér. Je to Dušanov film a pokiaľ on ho nebude ďalej točiť, ja by som to už tiež nerobil. Musí tam byť konštelácia toho, že to napíše Láďa Pecháček a bude to režírovať Dušan Klein. Pokiaľ nie, tak ja už to robiť nebudem. To už by neboli Básnici,“ uzavrel Kříž.

Film Ako básnici čakajú na zázrak sa dostal do slovenských kín 28. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #otec #unikát #Pavel Kříž #Dušan Klein #Ako básnici čakajú na zázrak

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...